Să plusăm la capitolul igienă

De la 15 ani am probleme cu acneea. La vârsta aia nu aveam calculator, nu aveam internet și singurele surse de informare erau cei mai „trecuţi prin viaţă” și eventual, revistele. În orice caz, puneam pe faţă tot ce îmi pica in mâini, doar-doar oi scăpa de mizeriile alea de pe ten. Greșit, lucrurile s-au agravat. Ajunsesem să folosesc geluri cu particule exfoliante zilnic, dar asta a agravat situaţia. Machiajul, la fel: o problemă. De unde să știu eu, copil de 15 ani , că toate cremuţele alea și fondurile de ten erau atât de prost formulate încât îmi astupau porii și asta era una din cauzele care duceau la apariţia coșurilor? Anii au trecut, eu de voie-de nevoie mi-am cizelat gusturile și alegerile, m-am informat și am ales produse mai bune, care să imi ţină în frâu pornirile tenului. Însă mai era ceva, un sfat preţios pe care l-am pus în aplicare de cum l-am aflat. Pentru că un ten frumos începe cu o curăţare corespunzătoare… am fost sfătuită, prin intermediul blogurilor, să nu mai folosesc prosopul pentru a-mi usca tenul după cuăţare. Nu m-am gândit niciodată la asta. Nu m-am gândit că s-ar putea porni de aici. Nici când îmi scoteam punctele negre zilnic și îmi venea să urlu de nervi că aveam pielea ca un câmp după război, nu m-am gândit să înlocuiesc prosopul din material textil cu ceva de unică folosinţă, ceva pe care pun mâna doar o dată, ceva igienic.

Prosoapele folosite de mai multe ori se umezesc, iar dacă stau ude mai mult timp, incep să și miroasă urât. In momentul ăla te gândești: „Tocmai mă spălasmn pe mâini când m-am șters. Nu are nimic” – nu pe bune, de când nimicul miroase urât? E clar că s-au adunat ceva monstruleţi acolo, pe care tu ii iei pe piele și data viitoare și peste 10 folosiri. Așa am ajuns să imi cumpăr cutii peste cutii de șerveţele din hârtie, pe care le folosesc de câte ori mă spăl pe faţă.

Diferenţa se vede și se simte in timp. Numărul punctelor negre scade, iar in cazul meu, coșurile „clasice” apar atât de rar că nici nu prea mai știu cum arataă 🙂

Mai mult de atât, le folosesc și pentru mâini, nu doar pentru ten.

La bucătărie, la fel, rolele de prosoape de hârtie sunt alternativa perfectă a prosopelului textil pentru ștergerea vaselor.

Există multe controverse pe tema prosoapelor de hârtie versus uscătoarele de mâini. Să o zic pe șleau, eu nu pot să suport uscătoarele de mâini. Când merg in baia unui mall, mai mereu e plin de cucoane care se holbează, care se machiază, care stau la coadă, care vorbesc la telefon și ideea de a sta un minut nemișcată ca să îmi pot usca mâinile (uscătoarele usucă mâinile in 45 de secunde) nu îmi prea surâde. Mai ales că nu suport să se uite cineva la mine. Și în plus, zgomotul ăla e enervant. Ca să nu mai spun că s-a descoperit că uscătoarele transferă microbii și bacteriile din aer pe mâini, în momentul în care acestea sunt ude și timpul de uscare e atât de lung și uneori nici nu avem răbdare să le uscam complet (studiile spun că nu rezistăm „la uscător” nici jumătate din cele 45 de secunde) și plecăm cu ele ude, „agăţând” din zbor toate bacteriile.  Mi se pare mai simplu și mult mai eficient să apuc câteva prosoape pliate de hârtie și in câteva secunde sunt fresh si gata de drum.

Pe vremuri, în toaletele publice nu exista opţiunea de a te și șterge pe mâini. Nu aveai cu ce. Acum avem de ales și, zic eu, aceasta e metoda cea mai eficientă. Chiar și acasă, unde prosopul e doar al meu, aleg de multe ori să mă usuc cu un prosop de hârtie sau dacă nu am la îndemână așa ceva, utilizez hârtie igienică. La urma urmei, tot hârtie e.

Și apropo de hârtia igienică, nici ea nu mai e cum era cândva. Producătorii de hârtie igienică se întrec in texturi, culori si oferte.

De exemplu, Paper Plus ne ajută cu o gamă largă de prosoape de hârtie, hârtie igienică,  prosoape pliate și produse de igienă și curăţenie.

Ei își propun să ne educe în materie de alegeri pe care le facem când vine vorba de sănătate și curăţenie.

Pentru că da, e ușor să pui mâna pe un prosop ud și plin de bacterii pe care le transferi pe mâini și apoi pe lucrurile pe care le mănânci, pe faţă, pe ochi, etc. Dar nu e sănătos. Și asta ar trebui să ne ridice un semn de intrebare și să ne facă să încercăm să înlocuim „cârpa” cu hârtia.

Tu ce alegi?

Acest articol a fost scris pentru Super Blog 2014.


4 gânduri despre “Să plusăm la capitolul igienă

  1. Eu recunosc, in toaletele publice folosesc uscatoarele pt ca in general servetelele de acolo sunt imbibate cu nu stiu ce solutii care mereu m-au iritat.

    1. Hm… asa ceva nu am vazut. Bine, nu am fost in prea multe toalete publice, dar nu am mai vazut. doar servetele din alea pliate. Foarte rar si uscatoare, dar oricum le cam ignor.

  2. Citisem undeva ca decat sa folosesti acele uscatoare din toaletele publice mai bine te stergi de pantalonii tai ca ai sanse sa colectionezi mai putini microbei. 😛 Eu recunosc ca la munca folosesc cu incredere uscatorul dar doar pentru ca in imediata apropiere am dispenserul de solutie dezinfectanta care se absoarbe imediat in piele 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.