Salvăm Trei Margarete

Războaie, terorism, atacuri, încălzire globală și foamete. În situația asta, nici un milion de supereroi nu ar face față și lumină. Întotdeauna am considerat că binele începe cu pași mici. Nu poți salva lumea doar pocnind din degete și fluturând o pelerină. Dincolo de supereroii cunoscuți, omenirea are nevoie de soluții. Care nu apar peste noapte. Apar ca rezultat al muncii și al studiului amănunțit.

De sute și mii de ani, mințile luminate ale planetei au petrecut mult timp studiind tendințele și comportamentul răufăcătorilor. Fie că era vorba de un război, un infractor periculos, încălzirea globală sau sărăcia, oamenii se așezau la masa tratativelor și căutau soluții pentru îmbunătățirea situației.

Pe lângă problemele de mai sus, omenirea se lovește din ce în ce mai des de o problemă care, deși nu pare, este aproape la fel de gravă. Lipsa confortului acasă sau la birou lovește din ce în ce mai mult. Iar dacă pentru problemele de mai sus avem „super-eroi” isteți care să lupte, și pentru confort există agenți secreți care să se asigure că oamenii trăiesc și lucrează în cele mai bune condișii.

Unul din acești agenți secreți sunt și eu. Certificat Energetic, un supererou altfel. Deși nu mă lupt cu violența, cu foametea sau cu creșterea nivelului oceanelor, eu mă lupt cu frigul, cu pierderile de energie, cu excesul de consum de electricitate, de gaz sau de alte resurse naturale folosite la sporirea confortului spatiilor. Și așa cum oamenii studiază problemele înainte de a lupta împotriva lor, la fel și eu studiez din greu situațiile, investighez și verific înainte de a oferi soluțiile salvatoare. Și cum nimeni nu reușește să lupte împotriva răului de unul singur, nici eu nu aș putea face totul fără ajutor. Mă scuzați!

„Da? Alo? Unde, mai exact? Sigur, plecăm acum!”

Unde rămăsesem? Ah, da. Spuneam că nimeni nu poate face totul fără ajutoare. De aceea, îi am de partea mea pe domnul Auditor Energetic, adică tipul cu soluția și pe domnișoara Termoviziune. Dar, ca să-i cunoașteți mai bine, urmați-ne!

Suntem în drum spre Bragadiru într-o misiune urgentă. Nume de cod? „Trei Margarete”. Vedem la fața locului despre ce e vorba.

Peisajul e mirific, perfect pentru bucureștenii care vor să evadeze în week-end într-un loc liniștit, dar nu prea departe de capitală. Iarna grea care abia s-a dat dusă se pare că și-a pus dura amprentă asupra pensiunilor din zonă. Dar să vedem și de ce!

Pensiunea Trei Margarete a ajuns aproape în faliment. De ce? Pentru că proprietarul nu a investit în confortul și siguranța clădirii. La o primă discuție, a ocolit partea lui de vină și a aruncat pisica în curtea iernii. După ce l-am lămurit că nu totul se face cu bagheta magică, a recunoscut că e dispus să plătească eventualele (el zice eventualele, de parcă nu e clar că sunt imperios necesare) renovări. Așa că ne-am pus pe treabă!

Era lesne de înțeles că se pierdea căldura prin fiecare colțișor și perete, clădirea fiind neizolată la exterior, așa că am amânat treaba agentei Termoviziune până după ce se vor face câteva îmbunătățiri.

Astfel, agentul Auditor a intrat în forță. Să-i urăm baftă, pentru că situația se vede cu ochiul liber că-i gravă.

Interiorul pensiunii era un dezastru total! Degeaba încercaseră să redecoreze într-un mod oarecum modern și totul era curat, că tocmai dotările menite să asigure confortul și eficiența pensiunii erau vechi sau inexistente.

Ferestrele aveau probabil 40 de ani, ramele erau dintr-un lemn vechi, decojit, cu un aspect deplorabil. Geamurile se clătinau dacă le atingeai. În plus, nu se închideau bine și frigul era la el acasă. Era necesar să fie înlocuite cu ferestre noi, din termopan, pentru a nu permite căldurii să fugă.

Holurile erau frumos luminate, dar din păcate erau folosite becuri clasice, de putere mare, dar care și consumă teribil de mult. Patronul a fost acum sfătuit să înlocuiască becurile cu becuri economice. În plus, pentru a nu consuma aiurea, se cereau câțiva senzori de prezență, măcar în locurile mai puțin circulate.

Altă problemă descoperită în camere, a fost căldura. Toate camerele erau încălzite în permanență indiferent dacă erau ocupate sau nu, pentru că jumătate din căldură ieșea oricum pe geam și prin pereții exteriori, iar mucegaiul nu iartă. Nu a iertat bietele camere nici măcar cu căldura pornită 24/7. Soluția era să instaleze pentru fiecare cameră un termostat și să mențină o temperatură optimă pentru a nu apărea mucegaiul în camerele care nu sunt ocupate.

În băi, alt dezastru. Țevile erau vechi, ruginite, apa curgea pe lângă robinet la chiuvetă. Cârpeli peste cârpeli. Agentul Audit nici nu a stat la discuții. Se cerea înlocuirea instalației. Consumul de apă în exces nu e ceva de dorit oricum, cu atât mai mult când vorbim despre o pensiune respectabilă, ce se vrea căutată, eficientă și de succes.

Acestea fiind spuse și semnalate, i-am lăsat pe proprietari să își rezolve problemele și să facă renovările necesare, urmând să revenim în perioada următoare pentru evaluare și încadrarea optimă.

Vara a trecut și iată-ne pășind din nou către pensiunea Trei Margarete. Ce am descoperit a fost aproape de nerecunoscut. Pensiunea veche și tristă era acum un cuibușor cald și intim, plin cu oaspeți. Pereții erau izolați la exterior și vopsiți într-o culoare caldă și primitoare, ferestrele erau noi și sclipitoare, iar atmosfera din interior parcă te ademenea să rămâi acolo măcar un week-end.

Ascultaseră toate sfaturile! Datorită termostatului prezent în fiecare cameră, oaspeții puteau să-și regleze singuri temperatura, iar în celelalte camere era păstrată o temperatură optimă pentru a evita apariția mucegaiului și răcirea excesivă. Mai mult, au introdus încălzirea prin pardoseală! Băile sclipeau și holurile erau luminoase, dar fără a consuma excesiv.

Agenta Termoviziune a efectuat și termografia clădirii și rezultatul a fost îmbucurător! Nu existau pierderi de căldură! Clădirea era în sfârșit eficientă din punct de vedere energetic și tot ce am avut de făcut a fost să le comunic că Trei Margarete se încadrează în clasa energetică A. În 24 de ore le-am trimis certificatul și astfel s-a încheiat cu succes încă o misiune!

audit-energetic

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2017.

Sursă foto: certificat-rapid .ro


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.