Câinele, adevăratul meu prieten – W. Bruce Cameron

 Salut!

 

Am terminat de citit acum vreo două săptămâni Câinele, adevăratul meu prieten și am fost impresionată în cele din urmă.

 

Zic în cele din urmă, pentru că în primă fază, câinele ăla mi s-a părut cam prost. De obicei, în filme și cărți, câinii sunt prezentați drept ființe extraordinar de inteligente, sunt urcați cumva pe un piedestal, dar niciodată nu am citit o carte și nici nu am văzut vreun film unde autorul pare să pătrundă atât de adânc în mintea unui cățel, ca aici.

Povestea e spusă din perspectiva câinelui, nu îi dau nume încă, pentru că are mai multe. Cuțu ăsta mic prezintă evenimente normale sau intime din viață cu o naivitate dulce, înduioșătoare. M-a uns pe suflet modul de a povesti. E atât de scump că îmi dau lacrimile chiar și când îmi amintesc.

E un câine nătăfleț, da. Dar e atât de intuitiv și de șmecher încât nu am cum să nu îl iubesc!

Mi-a plăcut cum încerca să se impună în fața altor animale, Smokey, motanul sau Flare, iapa. Nu mi-a placuf, dar m-a amuzat (guilty!) cum avea el impresia că (aproape) toate celelalte animale erau proaste. 😂 Mai ales rațele. Avea o ciudă pe rațe de nu-ți imaginezi!

Pe scurt, povestea decurge așa: ăsta micu’ e un cuțu sălbatic care trăiește alături de frățiorii și mămica lui. La un moment dat, sunt prinși de niște neni care îi duc în Curte (așa urmează să fie denumit acel loc) unde Doamna are grijă de un număr impresionant de câini. Acolo, toți își știu locul, există un mascul dominant, sunt și căței mai mici, în fine, totul decurge lin. Cățelul nostru, parcă Toby îl cheamă inițial, încearcă să realizeze care e scopul existenței sale. Ajunge cumva la concluzia că trăiește pentru a o iubi pe Doamnă. Dar, într-o zi intră în conflict cu un câine agresiv din Curte, e rănit și în momentul în care Doamnei îi sunt luați toți câinii (avea mult prea mulți, după cum am mai zis), cățelul nostru e eutanasiat.

Supriza vine când, după „somnul” liniștitor, se trezește la viață, în alt corp, cu o altă mămica.

Deci nu acesta era scopul!

Când cineva îl prinde și îl încuie într-o mașină, sub un soare arzător, o femeie îl salvează și îl duce acasă. Fiul femeii, Ethan, are voie să îl păstreze, îl denumește Bailey și cea mai mare parte din acțiunea cărții se petrece în „ograda” lor.

Acum Bailey e sigur: scopul lui e să își iubească băiatul și să îi fie alături.

Rămâne cu el și cu familia să mulți ani de zile, până ajunge bătrân și bolnăvior și e nevoie să fie „adormit”. Își împlinise scopul.

Sau nu. Pentru că revine la viață în corpul unui ciobănesc german. În a treia viață devine cățelușă (yep, o cățelușă) polițistă, care cu experiență din viețile anterioare, reușește să găsească oamenii pierduți sau răpiți, bazându-se pe simțul mirosului ieșit din comun, reușește să salveze un copil datorită experienței căpătate în urma jocurilor de-a „salvatul” cu Ethan în lac. Poate asta era menirea lui, nu? Să salveze vieți.

Sau poate nu. Pentru că urmează o altă viață. Nu mai înțelege nimic. E plimbat de la un stăpân la altul până ajunge într-un loc cunoscut. Acolo, tot datorită mirosului, reușește să îl găsească pe… Ethan. Un Ethan bătrân și trist, dar e băiatul lui.

Atunci și-a dat seama că adevăratul lui scop era să îl regăsească pe băiatul lui și să îl ajute să fie fericit.

Și îl ajută. Dar nu spun mai mult, deja am spoilărit prea mult.
Finalul mi-a rupt sufletul, atât zic.

Acum vreau să văd și filmul (A Dog’s Purpose), dar laptopul meu se oprește după fiecare 5 minute de film. Pare bun, deși deja am sesizat diferențe față de carte.

Cartea întotdeauna îmi oferă o experiență mai bogată.

Ați citit cartea? Ați văzut filmul? Cum vi se par?

Pupicici!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s