Izvor de sănătate

Când a fost ultima dată când ai băut cu poftă un pahar cu apă? Când ai savurat-o, când ţi-ai hrănit trupul, dar şi sufletul cu ea? Eu am învăţat să respect apa. În lipsa ei, am învăţat că e cea mai importantă, după aer.

Aşa-i că te strâmbi, gândindu-te că apa e doar lichidul ăla fără gust pe care-l bei de nevoie, din când în când, în lipsă de niscaiva sucuri sau, eventual, o bere? Oho! Nici nu ştii cât de mult ne asemănam în gândire acum o vreme.

Dar vine un moment în care totul se schimbă la 180 de grade şi în scurt timp nu îţi mai recunoşti gusturile sau obiceiurile. Uneori eşti forţat să le schimbi. Dar ajunge să-ţi placă.

apa de izvor

Apa transportă nutrienții, fiind mai ușor asimilați, dar și toxinele, ajutând la eliminarea lor

Povestea mea a început acum mulți ani, când mă lăudam (chiar așa!) prietenului că eu nu transpir. Eram chiar mândră că eu nu transpiram ca alții, nici măcar vara, la 40 de grade. Nu am vrut să îl ascult nici când m-a „amenințat” cu niscaiva blocaj renal. Eu? Eu sunt invincibilă, nu mă îmbolnăvesc EU atât de ușor.

Consumul de apă ajută organismul să își regleze temperatura

Povestea s-a repetat. Eram la sală, alergând cu spor pe bandă, foarte uscățică, spre deosebire de colegele mele transpirate și-n cap. Instructorul a căscat ochii cât cepele la mine și m-a întrebat: „Da’ tu nu transpiri?”. M-am înfoiat ca un cocoș și i-am spus plină de mine că nu. S-a uitat mai bine la mine și la sticla mea plină cu apă și a înțeles. Aveam un bidonaș de nici măcar un litru din care picuram elegant din când în când.

„Bea apă! Și-ai să vezi cum transpiri!”

Am băut? Ei, aș.

Invincibila de mine a ajuns la medic cu un set de analize de interpretat și niscaiva dureri pe ici, pe colo. „Domnișoară, dar apă beți?”. Atunci am căscat eu ochii mari. Ajunsesem să cred că oamenii ăștia au o obsesie cu apa, de mă loveam mereu de același sfat. „Doi litri de apă zilnic, beți atât?”. Cine? Eu? Dacă beam două pahare… era parfum, nu alta!

„Domnișoară, aveți pietre la rinichi! Beți apă! Beți apă!”

Păi bine, mi-am zis! Dar niciun tratament? Apă? Atât?

Frica te învață

Și totuși, apa a fost cheia. Crescând cantitatea de apă băută zilnic, mi-am rezolvat și o parte din probleme. În plus, aveam mai multă energie și pielea mea era mai luminoasă și mai elastică. Cine s-ar fi gândit că se pot face atât de multe cu atât de puțin? Doar că, bineînțeles, am fost delăsătoare și nu am continuat „tratamentul”.

Un an mai târziu, cine era din nou în cabinetul medicului? Cel puțin am aflat lucruri noi, nu zic nu: greața poate veni și de la rinichi. Iar eu sufeream de greață continuă de zile întregi. Panica se instala încet. Culmea, când beam apă mă relaxam și scăpam de acea senzație odioasă. Treaba era serioasă, dar nu știam de unde să-ncep și cum să fac să am tot timpul o porție de apă lângă mine. E ciudat că singurul tratament necesar în cazul meu părea atât de greu de administrat.

De ce? Pentru că sunt și o leneșă. De ce să merg până la bucătărie pentru un pahar cu apă? Cum să țin în dormitor ditamai bidonul? Dacă nu am timp să fug de la serviciu să cumpăr apă? Mie îmi trebuia mură-n gură, eventual să fiu conectată la un furtunete care să mă hidrateze în permanență.

apa de izvorSoluția a fost mai simplă decât m-aș fi gândit. Doze mici. Doze mici și multe. Am comandat online vreo câteva baxuri și am împrăștiat peste tot sticluțele, restul le-am depozitat la răcoare. Apa de izvor trebuia să mă înconjoare. Un PET de jumătate de litru în rucsac, unul în dormitor, unul în bucătărie, două-trei la serviciu. Să fie acolo. Să mă stimuleze să beau. Și între noi fie vorba… ce e mai bun vara decât o porție zdravănă și sănătoasă de apă? O apă bogată în minerale și care are un gust plăcut, nu ca porcăria aia de la robinet, ori cu gust ori metalic, ori de clor?

Problema mea s-a rezolvat între timp. Dar dacă și tu ai probleme, uite câteva chestii pe care s-ar putea să le rezolve apa:

  • reduce anxietatea, ai fi crezut?
  • e un foarte bun laxativ!
  • dacă ai probleme cu greutatea, încearcă trucul următor: când ai impresia că îți e foame, bea apă. Vei ști imediat dacă într-adevăr ți-a fost foame, sau doar sete.

Până una-alta, am pășit timidă în cabinetul medicului de familie cu un nou set de analize. Simțeam în aer întrebarea. O vedeam cum se formează pe buzele sale. Am fost mai agilă, totuși. Am scos din rucsac sticluța de apă și i-am arătat că mă țin de tratament: „Got it, doc!”

 

Articol scris pentru SuperBlog 2017.

Sursă gif: giphy.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s