Iubire cu i mic – Francesc Miralles

Hello!

Tocmai am terminat de citit o carte interesantă și am zis să povestesc nițeluș despre ea, deși chiar nu știu cum, pentru că mi se pare atât de complexă…

Sunt cam în urmă cu povestirile despre cărți, așa că în perioada următoare o să mai vedeți astfel de postări.

După cum am mai spus, eu nu am cu cine să discut despre cărțile pe care le citesc, așa că va spun vouă, în speranța că o să va fac curioase și o să vreți să găsiți un moment de relaxare, cu o carte făină și un pahar de apă, ceai, vin, sau lacrimi de pinguin, ce vreți voi. 😀

iubire cu i micIubire cu i mic a lui Francesc Miralles mi s-a părut fascinantă, dar e acel gen de carte care nu mă îndeamnă să o termin într-o zi. Citeam un capitol-două (are capitole scurte, de două-trei pagini), mă opream, mă gândeam la ce am citit, mai făceam o pauză, îmi mai făceam de lucru (sau mai serveam o clientă, dat fiind faptul că eu citesc mai mult în clipele libere la serviciu) și iar mai citeam un pic.

Mi s-a părut că seamănă cumva cu Eleganța Ariciului, în sensul că se filosofează mult, personajul se gândește la viața să, o întoarce și o sucește în toate direcțiile până obosește. Diferența majoră e că Eleganța ariciului m-a deprimat cumplit (da, știu că e foarte lăudată, dar mie mi s-a părut deprimantă) cu toate că mi-a plăcut, iar Iubire cu i mic e atât de dulce și scrisă într-un ton mai optimist, sau cel puțin așa l-am interpretat eu. Probabil și pentru că personajul principal a fost trezit la timp din amărăciunea lui. Amărăciune e poate cam mult spus, dar omul trăia într-o singurătate și o monotonie cumplită, cred că aș fi crăpat de mult să fi fost în locul lui.

Iubire cu i mic e despre evenimentele mărunte care pot, asemenea unui bulgăre mic care o ia la vale, să fie motorul unor evenimente majore.

Cartea asta mi-a arătat că nu e nevoie să te chinui să schimbi viața cuiva, ci trebuie să poți să îi înseninezi un moment din viață, pentru că nu se știe ce lumină sau ce stare declanșezi în interiorul lui, cât să prindă curaj să schimbe singur ce e de schimbat.

Viața lui Samuel, un profesor universitar solitar, se schimbă când un pisic zgârie la ușa lui. Îi pune o farfurioară cu lapte, îl botează Mishima și din acel moment totul se schimbă. Apariția pisicului a fost factorul declanșator. Un eveniment atât de mic!

Asta duce la regăsirea fetei de care s-a îndrăgostit pe când avea 6 ani. Duce la o relație încâlcită cu ea, plină de zâmbete și nedumeriri, respingeri și apropieri. Cum se termină totul între ei, e de la sine înțeles că nu vă zic! :))

Farfurioara cu lapte duce la prietenia cu Titus, bătrânul care locuia deasupra sa și pe care se angajează că-l va ajuta să termine o carte cât timp acela va sta internat în spital.

Se împrietenește și cu Valdemar, bărbosul de la una dintre mesele de la terasa unde stă să aștepte să treacă Gabriela, iubirea lui. Valdemar se dovedește a fi un fizician cu niște concepții altfel despre Lună.

Sau cu Ruben, tipul care vine la terasă și bea o bere în fix 17 minute, după care pleacă, lăsând o monedă.

Iese cumva din cochilia lui și începe să îi placă.

Nu știu, mi s-a părut o carte delicioasă, pe care am savurat-o în porții mici. Nu e genul de carte pe care să o pot povesti pentru că în ea găsim multe cugetări, sentimente, dezamăgiri și speranțe. Ca în viață.

Și nici nu ar mai avea farmec dacă aș povesti-o cap coadă. Nu pot să spun decât că merită.

Văd că nu mai e disponibilă acum pe Cartepedia, dar merită să o pândiți.

Ca încheiere, vă las o melodie care mi se pare că se potrivește foarte bine cu tema cărții. Și, culmea, când am început să scriu articolul, era difuzată la radio. Enjoy!

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.