Ne apucăm de casă!

Despre peripețiile cu casa dărăpănată a bunică-mii am mai povestit. Acum, proiectul a fost dus la bun sfârșit și casa a fost demolată, dar partea cea mai grea abia acum urma: construirea unei noi căsuțe. O căsuță mai modernă, mai zdravănă, făcută de la cap la coadă de profesioniști, pentru că nu îmi doresc reparații majore după doar un an sau doi. Aveam nevoie, în primul rând, de materiale pentru structură și fundație, dar nu numai.

Și orice lucru, ca să fie bun, trebuie să pornească de la o bază sănătoasă. Nu de la cârpeală, nu de la rabat de la calitate. Ca orice shopping-addicted care se respectă, am câteva principii:

  • preț avantajos;
  • produse de calitate;
  • servicii de calitate;

De câte ori ni s-a întâmplat să cumpărăm ceva ieftin, un var lavabil, de exemplu, ieftin, dar care numai lavabil nu e? Uneori luăm decizii în pripă, nu cântărim opțiunile și nu apelăm la experți. De ce am apela la experți când Gică știe cum se face treaba și știe și ce să cumperi, pentru că a mai cumpărat și nu știu cine? Doar că socoteala nu se mai potrivește și ajungem să plătim mai mult de fapt. Produsul ieftin și prost, mâna de lucru ieftină și proastă, nervi tociți când constatăm că nu e ce ne doream și, mai mult de atât, trebuie să reluăm operațiunea, cu materiale mai calitative și meseriași pe măsură. Prețul final? Dublu, poate. Nervi? Mult mai mulți.

Bineînțeles (și din fericire) nu există doar materiale proaste la un preț mic. Internetul e mare, ofertele sunt multe și tot ce trebuie e să căutăm varianta optimă pentru situația în care ne aflăm.

Există, dar când ești un neinițiat în ale construcțiilor? Ce te faci? Nu vreau să stric totul încă de la început. Tot ce trebuie să fac e să găsesc un magazin care are personal pregătit pentru a oferi sfaturi avizate în legătură cu produsele disponibile. Pentru că eu nu am cu acest domeniu nici în clin, nici în mânecă. Soțul meu? E el bărbat, dar nici trusă de scule nu are. Când l-am rugat să-mi dea cheia franceză pentru a schimba butelia de gaz, l-a pufnit râsul, de parcă i-aș fi cerut să-mi facă instalații electrice pentru un lanț de hoteluri. A trebuit să împrumut. Noroc că era vorba doar despre o amărâtă de cheie și nu despre ceva mai grav.

Ne-am prins urechile în măreția google-ului, desigur. Am găsit tot felul de variante: materiale scumpe și bune, materiale scumpe și proaste și, mai ales, materiale ieftine și proaste. Desigur, unde părea că oferta e în regulă, de undeva, cu steluțe și scris minuscul, apăreau hibele. Începeam să regretăm că am demolat vechea casă. Disperarea începea să-și facă simțită prezența și deveneam din ce în ce mai iritați de acest aspect.

Peste tot prin oraș se construiau case. Oare oamenii ăștia cum au găsit materialele? Pe ei cine i-a ajutat? Cine i-a consiliat? Eu sunt și nițel fixistă, sau ca să fiu mai finuță, hai să spun perfecționistă și nu accept decât varianta care mă face sută la sută fericită. Indiferent despre ce domeniu vorbim. Dacă un produs nu îndeplinește absolut toate cerințele mele, nu va ajunge în coșul meu niciodată. Nu voi face niciodată, niciodată, nici măcar o dată concesii asupra calității produselor cumpărate, oricare ar fi ele, având în joc banii mei munciți. E una din regulile după care mă ghidez întotdeauna. Nu mai am 15 ani, nici măcar 20 sau 25, pentru a cumpăra ceva doar pentru că e drăguț și lucește frumos în soare, dacă nu am nevoie de el. Bine, poate o gumă de șters în formă de unicorn sau vreo agendă roz, simpatică poate își vor găsi loc printre lucrurile mele, dar când vorbim despre lucruri serioase, nu mă las dusă de val. De asemenea, nu sunt atât de naivă și snoabă încât să cred că tot ce e scump e și calitativ.

Să luăm drept exemplu situația actuală. Am găsit o mulțime de variante. Cum să aflu care e cea bună? Cine mă putea asigura că acele materiale scumpe îmi vor fi de folos la construcția casei mele de vis? Lucrez în vânzări, știu cum funcționează treburile. Prețul furnizorului e unul, peste care se adaugă adaosul comercial, mereu altul în funcție de magazin, aici intervenind mai mulți factori. Unele magazine plătesc chirie, deci adaosul va fi mai mare, pentru că magazinul trebuie să aibă profit. De aici rezultă prețul final care de multe ori nu reflectă calitatea produsului, ci doar încercarea magazinului de a se menține.

Atunci ce e de făcut?

Plictisită să mai caut, am ales cea mai interesant șantier în lucru din oraș și am mers să întreb proprietarii. Există un obicei pe la români să nu „dea din casă”. Tot timpul tindem să omitem detalii. Unde ne-am tuns, un ingredient dintr-o rețetă, cu cine am lucrat la un proiect, tot cu gândul să nu îi iasă și altuia bine. Colcăie invidia în noi. Din fericire, nu a fost cazul. Mi-au dat toate detaliile de care aveam nevoie.

Fara-text-1024x536

M-au luminat, vorba aia. Era vorba de un magazin online, Casa de comenzi Vindem-Ieftin.ro. Ei bine, ei sunt mai mult decât un magazin. Sunt un fel de brokeri care intermediază comenzile clienților. Practic, aici nu vorbim despre produse procurate de la furnizori, ținute în depozitul magazinului și vândute cu un adaos uriaș. Nu sunt produse unde vedem prețurile afișate ca la oricare alt magazin online. Și asta pentru că putem obține un preț mai bun în funcție de cantitățile cumpărate. Negocierea se face direct cu fabrica, astfel eliminând intermediarii, adică magazinele.

Dar toate acestea, fără a scădea din calitate. Produsele sunt aceleași, prețul nu. Uite cum stăteam eu în întunericul necunoașterii în timp ce alții își ridicau vile. Uite cum eram gata-gata să plătesc prețuri exorbitante pentru niște materiale. Când, de cealaltă parte a monitorului mi se așterneau în fața ochilor atâtea și atâtea produse de care aveam nevoie. Și nu vorbim numai despre partea de construcție a casei. Vorbim, de asemenea, și de termoizolații, instalații sanitare și multe altele. Tot ce trebuie pentru și într-o casă. Fie forba între noi, eu abia aștept să ajungem la partea de amenajări interioare.

india_300dpi

mocheta-burlington-1

 

Și încă nu am spus tot. Voi beneficia și de consultanță pentru a alege materialele potrivite. Soțul meu poate să răsufle liniștit, nu i se va mai cere sfatul pentru nimic de acum încolo. Mă bazez pe specialiștii ai căror numere de telefon sunt afișate în dreptul produselor. A dat norocul peste mine? A dat. A! Și dacă suntem Toma necredinciosul, mărturie stau recenziile video de pe site. Cât de interesantă e treaba asta? Superb!

Gata. Ne apucăm de casă!

 

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018.


Un gând despre “Ne apucăm de casă!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.