Where you goin’?

Vorbeam la un moment dat cu un coleg care a filmat un episod pe un drum spectaculos din România, Trans…ceva, nu mai țin minte exact. Caut pe google și vă spun. Limbile străine nu sunt printre atuurile mele. Era entuziasmat, spunea că peisajele sunt de vis și oamenii destul de drăguți. Mai auzisem de vreo două ori de România în timpul filmărilor la serialul care m-a consacrat, dar niciodată nu mi-a trecut prin cap să caut mai multe informații. Până acum.

Impresionat de spusele colegului, am pornit într-o scurtă călătorie acolo. Frumos, ce-i drept. Dar acolo, de fapt în majoritatea locurilor unde merg, se țin fanii scai de mine. Unii nici nu mă strigă după numele propriu și personal, ci urlă încontinuu Joey în sus, Joey în jos… nu poți domne să faci doi pași fără să faci trei selfie-uri cu cinci fani.

Să ne înțelegem, îmi iubesc fanii, știți că sunt un om cu obraz, dar uneori chiar și noi, cele mai amabile persoane publice, avem nevoie de liniște. Nu îmi amintesc când am mers ultima oară undeva fără să fiu recunoscut.

Într-o seară, când am revenit la hotel, m-am dat în vorba cu recepționera. Am fermecat-o. După ce am întrebat-o „Hou you doin’?” de vreo patru ori, mi-a trecut prin minte să o întreb și ceva serios. Nu că aș fi neserios în restul timpului, Doamne ferește! Am întrebat-o unde crede că aș putea călători incognito. Undeva unde să mă bucur de o vacanță plăcută, la mare eventual, că ei nu au oceane pe aici, ehe.

Mi-a răspuns scurt și răspicat: „Bolgheria”. Bulgaria, zici, m?

Bolgheria să fie, atunci! Am sunat-o pe fiică-mea și i-am spus că daddy nu o să poată să meargă poimâine la film cu ea, ci o să meargă peste vreo zece zile, pentru că daddy merge la mareeee! S-a bosumflat atât de tare încât aproape era să se urce în avion să vină și ea. Ar fi făcut-o dacă nu o repezea maică-sa puțin.

Așa că… merg la mare. Singur. Am întrebat-o pe fata de la recepție ce stațiune îmi recomandă și mi-a răspuns că Albena îi place ei. Iar eu mă încred întotdeauna în recomandările fetelor frumoase. Mi-a recomandat chiar și o agenție de turism, așa că mi-am scos repede laptopul și am căutat împreună, pentru că aveam nevoie de translator. Ia să vedem noi acum cum sunt aceste vacanțe Christian Tour! Show me what you got, baby!

Am vrut să petrec această vacanță cât se poate de simplu, exact ca un turist român, așa că am urmat pașii și am ales variantele pe care le-ar alege orice om obișnuit. Am ales de pe site-ul agenției o vacanță cu transport cu autocarul, nu cu avionul, un hotel de trei stele, nu cinci Și, bineînțeles, mi-a fost recomandată varianta all inclusive, pentru că se știe că eu mănânc mult. Iar oamenii nu fac diferența între mine și personaj. Ehe…

Am avut noroc și în autocar pentru că erau mai mult bătrânei sau cupluri foarte tinere care pe vremea când vulpoiul ăsta bătrân era pe ecrane, erau în scutece. Am trecut neobservat.

Drumul a durat doar câteva ore, suficient cât să mă documentez puțin despre Albena și atracțiile ei, dar mai ales, despre locurile liniștite unde m-aș putea face nevăzut.

Bulgaria-Albena

Se simțea mirosul aerului sărat. Am coborât din autocar și am văzut mare, numele hotelului. Am zâmbit. Nona. Uite cum vreau să scap de fani, dar tot aspectele din trecut îmi provoacă zâmbete nostalgice. Numele ăsta îmi amintește de simpatica bunică a lui Joey. Ehe…

UntitledE bine la bulgari. Marea e albastră, camera e frumoasă, plaja e curată, masa e bogată. Trei mese pe zi cu tot ce vrei. Mănânci cât poți și ce nu poți duci în cameră.  Am văzut un tip care a venit cu o halbă și a turnat ceva tărie dintr-un butoiaș. Culmea e că singurul motiv pentru care m-a enervat asta, e că nu m-am gândit eu mai întâi. Plătim tot, mâncăm bem tot, păi nu? Desigur, glumesc.

 

Stațiunea e frumoasă, din câte am aflat e o stațiune nouă, de aproape 50 ani, creată special pentru turiștii străini. Sunt zeci de hoteluri acolo, majoritatea au camere cu vedere spre mare. E o stațiune frecventată mai mult de familii și să fim serioși, mămicile vor fi cu ochii în patru după copii, nu observă nimeni că sunt și eu pe aici. 

În primele două zile am zăcut pe nisip și atât. Am făcut plajă și am mâncat. Apoi am mai stat și două ore la piscină, să se așeze cum trebuie mâncarea.

După ce mi-am făcut plinul de soare, în zilele următoare, am luat-o la pas prin stațiune și am descoperit multe restaurante și terase interesante.

M-am oprit într-o zi să beau o bere – Kamenitza – la o terasă și un grup de englezi de lângă mine vorbeau despre water skiing, așa că am vrut și eu. M-am interesat, am făcut-o și pe asta. Sunt tare neîndemânatic, nu știu dacă o să mai fac asta vreodată.

În altă zi am mers la scuba diving. Pricepeți șmecheria, da? Cine m-ar fi recunoscut așa? Nimeeeni! A fost interesant, acum plănuiesc să fac asta de câte ori o să călătoresc într-o zonă care permite așa ceva.

Cel mai mult mi-a plăcut bucătăria bulgărească. Produsele lor de patiserie sunt delicioase, la fel și pâinea. Ca să nu mai zic de bere! By the way, ați mâncat friptură de măgar până acum? Să încercați dacă aveți drum prin Bulgaria. E ca un pui mai… gras.

Într-una din seri am sărit peste cina de la hotel și am mers să văd un spectacol la o tavernă locală. Ah, ce seară! M-am pierdut în mulțime și m-am bucurat de show, de mâncare și de paharul cu vin din fața mea. Eram unul dintre ei, nu mai eram Matt. Nu mă cunoștea nimeni și chiar dacă m-ar fi recunoscut cineva, nu cred că ar fi stricat farmecul serii ca să tăbare pe mine.

Am ocolit cu grație cazinoul, că dacă intram acolo uitam să ies. Am ocolit și Dolphinarium-ul pentru că singur ar fi fost cam boring. Dacă era fiica mea cu mine… poate!

Am încercat cât am putut să mă pierd în peisaj, să nu dau de bănuit nimănui că aș fi un star. Am purtat cămăși înflorate, shorts și flip-flops, am băut bere la halbă și m-am bucurat de liniște.

La urma urmei, când îți vezi de treabă nu e așa greu.

Am lăsat în urmă hotelurile în formă de piramidă și am păstrat în memorie o vacanță atât de liniștitoare încât am plănuit să o transform în obicei.

 

Bulgaria, you’re great!

Love, Matt!

 

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018.


8 gânduri despre “Where you goin’?

    1. A facut si el jumate de vacanta aicisa, dar daca l-au asaltat fanii (mari cunoscatori in ale Friends-ului) a zis „hai boss sa ne carabanim de aici, ca nu e viata”. 😂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.