Parfumuri de legendă – Bertrand Meyer-Stabley, Anne Davis

Hristos a Înviat! Sper că petreceți frumos și liniștit această zi minunată de primăvară.

Și pentru că pomii sunt înfloriți, e plin de zambiluțe și alte narcise, vreau să vorbim azi tot despre ceva parfumat: o carte. Bine, nu cartea în sine e parfumată, dar printre paginile ei, eu pot simți aroma parfumurilor-vedetă.

Parfumuri de legendă, o carte scrisă de Bertrand Meyer-Stabley și Anne Davis, trece în revistă câteva dintre cele mai cunoscute parfumuri din istorie. Parfumuri care au făcut valuri în vremurile în care au fost lansate, dar a căror amintire dăinuie și azi.

 

29366362_1900054326691689_6312314946759688192_n

 

Cartea e împărțită pe mai multe capitole, fiecare având în prim plan un parfum de legendă. Sunt amintite parfumuri create tocmai prin secolul XIV, sau mai degrabă niște ape parfumate sau ape de colonie folosite de regi și regine.

De la cele mai vechi parfumuri până la cele mai noi, actuale, lansate de case precum Givenchy sau Yves Saint Laurent, aflăm din paginile cărții cum se preparau în vremurile demult apuse, cum au fost introduse în parfumerie ingredientele de sinteză ca înlocuitori pentru cele naturale (Guerlain ar avea meritul pentru asta) și cum s-a schimbat „moda” în ceea ce privește parfumul de-a lungul timpului.

Nu e doar o detaliere a fiecărui parfum celebru, ci fiecare capitol începe cu istoria casei respective, cu viața fondatorului sau a fondatoarei încă din copilărie, cu aspirațiile sale și luptele duse pentru a deveni legende. Ce m-a impresionat, citind despre viețile lor, a fost că toți au muncit mult, enorm de mult pentru a construi propriul impreiu. Nimic nu le-a căzut din cer, ci ei singuri, cu muncă și pricepere și au clădit afacerea, cărămidă cu cărămidă. Au fost oameni incredibil de muncitori și inteligenți, oameni cu viziune, cu fler în afaceri. Am învățat să respect parfumurile chiar mai mult decât o făceam deja, pentru că sunt rezultatul muncii (uneori) de ani de zile. Da, nu toate parfumurile sunt bune. Da, unele par făcute în grabă, de dragul noutății. Da, parfumurile din ziua de azi nu sunt toate grozave. Dar ele înseamnă tot munca unor oameni.

Adevărul e că, în momentul în care faci o paralelă între parfumurile create acum să zicem… o sută de ani și parfumurile lansate în zilele noastre nu ai cum să nu observi o mai mare valoare a primei categorii. Atunci, parfumurile erau diferite. Fiecare parfum lansat era unic. Ca aromă, ca sticluță, ca idee. Acum, pentru orice edp lansat, apar reinterpretări anual sau chiar mai des: eau de parfum, eau de toilette, eau de parfum légère, absolu de parfum, eau de parfum florale, limited edition 2016, limited edition 2017, limited edition 2018, summer edition și tot așa. Sticluțele, de asemenea, sunt aproape identice. Iau ca reper La vie est belle. A apărut prima variantă și vreo 10 flankere. De ce? De ce se simțea nevoia de atâtea reinterpretări? Nu cumva ele știrbesc din valoarea primului? Primul, care oricum e cel mai frumos dintre toate, în opinia mea. Cu toate astea, ajung la ideea de mai sus. Chiar dacă sunt alte Mării cu (cam) aceleași pălării, cineva a migălit la ele și merită tot respectul. Pentru fiecare variantă există zeci de mii (poate) de admiratoare.

Ei, totuși în paginile cărții nu vom găsi așa ceva. După cum am mai spus, fiecare casă a creat parfumuri unice, ca aromă, concept, prezentare. Dacă a apărut vreo altă variantă, s-a întâmplat la ani distanță.

E o carte care trebuie citită cu google-ul deschis, mai ales pentru a căuta sticluțele parfumurilor care erau adevărate bijuterii create din cristal Baccarat, poleite cu aur, îmbrăcate în mătase sau catifea. Bijuterii! Atenția cu care erau create e remarcabilă.

M-am bucurat să citesc despre parfumuri ale caselor de care sunt absolut îndrăgostită, cum ar fi Miss Dior al casei Dior, Shalimar al casei Guerlain, dar și să aflu mai multe despre cele cărora nu le acordasem vreo atenție până acum: Femme (Rochas) sau Caron. Sau cele de care nu auzisem până acum: Joy (Jean Patou) sau Shocking (Elsa Schiaparelli).

Am aflat câte ceva și despre modă, pentru că majoritatea au fost mai întâi creatori de modă, apoi au lansat parfumuri (mai puțin Caron, unde situația a fost tocmai invers și Guerlain, unde e vorba doar despre cosmetice și parfumuri). Fiecare avea o viziune proprie asupra modei, ajungeau chiar să fie în competiție unii cu ceilalți.

Cel mai tare mă supără că multe parfumuri (nu neapărat cele din prim plan, ci vorbim și despre alte creații ale caselor respective) nu se mai găsesc în ziua de azi, nici măcar reformulate, pentru că da, cele care au rezistat de-a lungul timpului au suferit reformulări. Ne referim la ingrediente aici. Așa că nu pot decât să îmi imaginez cum miros.

De asemenea, mi-aș fi dorit să citesc cartea înainte de a merge la acea expoziție parfumată de la Pelișor. Atunci m-am uitat nedumerită la multitudinea de parfumuri, fără să știu de existența unor nume mari. Acum sunt sigură că le-aș fi recunoscut. Măcar o parte.

Se citește ușor, dar eu recomand a fi citită cu măsură, pentru că e un volum mare de informație și nu vrem să amestecăm datele. De obicei eu citeam despre un parfum într-o zi, să am timp să diger ce am aflat.

Are doar 280 de pagini, nu e o carte voluminoasă. Îmi place coperta, calitatea hârtiei. E genul de carte pe care aș citi-o purtând mănuși, de teamă să nu o murdăresc.

Dacă vă interesează acest domeniu și vreți să aflați mai multe, v-o recomand din tot sufletul, aveți ce învăța. Eu am luat-o de pe Cartepedia, încă o au în stoc și prețul e bun acum. Chiar merită.

Voi ce mai citiți primăvara asta? Eu abia aștept să se încălzească, să iau iar la puricat Pânza de păianjen. :))

Pupicici!


3 gânduri despre “Parfumuri de legendă – Bertrand Meyer-Stabley, Anne Davis

  1. Tare mult mi-aplacut si mie cartea asta! Si am savurat si altele din colectia Art Noblesse. Printre cele mai faine a fost 12 creatoare care au schimbat istoria modei (sper ca asa ii spunea). Iar acum am in asteptare si eu Guerlain si de abia astept sa savurez lectura…Si recunosc ca sunt de acord, sunt niste adevarate bijuterii volumele astea, mai mare dragul sa te uiti la ele si sa le atingi (aoleu cum suna asta!!!)

    1. Am zis sa o iau si eu pe cea cu 12 creatoare, dar nu sunt sigura ca moda ma fascineaza atat de mult.
      Sa citesti Guerlain, e minunata cartea, o aspir, nu alta.
      Da, cartile astea sunt bune de atins. Par luxoase, asa, nu stiu. Cu toate ca e un banal carton.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.