Revertis – Laura Nureldin

Salut!

Săptămâna trecută, sâmbătă, am terminat de citit cea mai nouă carte a Laurei Nureldin și mi-a plăcut atât de mult încât mi-am spus (și v-am spus și vouă pe insta’) că trebuie să scriu mai multe despre ea.

Că îmi place cum scrie Laura nu e un secret, am citit primele trei cărți și toate au recenzii aici. Poate unii se vor întreba de ce sunt atât de încântată de toate cărțile pe care le citesc. E simplu: îmi aleg cu grijă autorii și titlurile. Rămân cumva în zona de confort (cu mici escapade, totuși) și pasc iarba unde cunosc, să zicem așa. Așa că nu prea am cum să greșesc. Nu am buget nelimitat pentru cărți (de fapt pentru nimic, toate au părticica lor), deci vreau să casc ochii cât pot în momentul în care cumpăr o carte.

Să revenim la domnița Laura și vampirii ei. Vampiri am spus, daaaa! Multe dintre noi am avut etapele Interviu cu un vampir, apoi Queen of the damned și, inevitabil, alde Twilight. Toate frumoase pentru vremea lor.

Dar timpul a trecut, s-au upgradat și vampirii. În filmele și cărțile vechi era cumva o poveste comună: vampirii nu apar în fotografii, nu pot să iasă la soare/lumină ori strălucesc în soare. Dar niciodată nu s-a povestit despre istoria vampirului, nu din ce am citit eu. Dacă voi ați găsit pe undeva, chiar aștept completări.

Laura creează o lume a vampirilor complet nouă (pentru mine). Am aflat cum a apărut primul vampir (și nu vă spun, sâc!), ce origini are și în ce context a creat alți vampiri. Această lume e strâns legată de lumea vrăjitorească, găsim în carte și câteva vrăjitoare simpatice și altele mai puțin simpatice.

Vampirii de nouă generație au joburi, se hrănesc cu sânge la pungă (mă duce cu gândul la supa la plic, chiar mi-e poftă) și au o viață cât se poate de normală, cel puțin în aparență. Mai sunt și unii care vor să cucerească lumea, dar ăia-s cam țicniți.

Pot dormi, pot mânca și mâncare normală, umană, ies la lumina soarelui și apar în fotografii. Vedeți cât a evoluat tehnologia?!

Nu am de gând să mă apuc de povestit cartea (mi se pare destul de complexă pentru a fi povestită), dar pe scurt, e vorba despre Lauren, o femeie vampir „veche” de aproape patru secole și, în aparență, despre Victor, vampirul îndrăgostit de ea încă de pe vremea când aceasta era încă om.

Dar nu e numai atât. Inițial am crezut că povestea curge pe patru planuri, trecutul și prezentul lui Lauren (Beatrice, pe numele uman) și trecutul și prezentul lui Victor (zis și Invictus – aici nu pot să nu mă gândesc la parfumul cu același nume). Dar e mult mai mult, pentru că sunt mult mai multe perspective, nu numai ale celor doi, iar treaba se complică destul de mult.

Nu e o poveste banală de dragoste între doi vampiri, din contră, Beatrice/Lauren fuge de secole întregi de Victor. Tot de secole întregi, are o relație cu Jérôme, vampirul care a transformat-o. În primă fază credeam că nici pe el nu îl simpatizează prea mult, dar lucrurile nu stau chiar așa.

Lauren conduce o firmă care organizează evenimente și e angajată de o mare afaceristă pentru organizarea unei petreceri în cinstea CEO-ului care se pensionează. Dar doamna respectivă ascunde ceva: nu e om. În plus, petrecerea e doar un pretext, planul real e o răzbunare. Pe cine și pentru ce… va trebui să aflați din carte.

Victor apare și el în peisaj din când în când, chinuit ca o fiară. Chinuit de trecut, de foamea de sânge, de iubire. Dar el nu are un trecut doar alături de Lauren. Care dintre celelalte personaje să fie parte importantă în viața lui ca om și mai apoi ca vampir?

Eu zic să citiți cartea, altfel nu veți afla niciodată. Sper că nu sunteți vampiri, pentru că, știți… niciodată ar însemna foaaaarte mult timp, vorba autoarei. :))

Am cumpărat-o de pe Cartepedia, nu mi se pare extraordinar de scumpă, dar are un defect mare: e prea scurtă. Deja i-am spus Laurei pe facebook că sper să vină în curând cu ceva mai stufos, vreau să am ce toca vreo săptămână. Îmi place stilul ei de a scrie, e ușor de citit, de înțeles, glume sunt la tot pasul chiar și când vorbim despre situații mai serioase (ceea ce îmi place, urăsc siropoșeniile grețoase).

Dacă ați citit-o, aștept impresii. Dacă nu, citiți-o, altfel îl pun pe Jérôme pe voi.

Voi ce mai citiți acum?

Pupicici!

 


7 gânduri despre “Revertis – Laura Nureldin

  1. Sună bine din ce zici matale acilișa. Eu m-am luat la trântă cu ceva Dostoievski.. :)) Citesc în paralel și „Cu bastonul prin București” a lui Arghezi și, dacă tot vorbim de vampiri, Dracula – Bram Stoker. 😀

  2. Eu am o problema: am fost traumatizat de seria Twilight (Amurg), aia care zici tu ca ti-a placut, drept urmare am refuzat ani de zile sa citesc ori sa vad povesti cu vampiri.

    Povestea Laurei e draguta, nu e siropoasa si are personaje misto. Victor si Lauren (Beatrice, ca sa fac nitel spoiler) sunt niste personaje FOARTE MISTO!

    1. Amurg mi-a placut cand eram mai mica, dar acum imi dau seama ca are prea mult sirop. Mi-ar placea sa mai vad filmele inca o data (ultimul a fost asa gretos ca nu l-am terminat), dar din alte motive: ma trimit pe mine intr-o alta perioada din viata mea.
      Personajele Laurei nu au sirop, asta imi place. Sunt amuzante, glumete si par mai reale. Nu ca vampirii ar exista. Sper ca nu. 😂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.