Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău – impresii

Salut!

Atenție, spoilere! Atenție, impresii la cald!

Ceea ce mi s-a părut o carte puerilă s-a dovedit, în cele din urmă, o poveste de o duioșie delicioasă, dar care nu e numai atât, ci și o poveste care are în plan secund întâmplări tragice, legate de omul modern și viciile acestuia (a se citi droguri, despărțiri, violență conjugală).

Cartea mi-a sosit de la Cartepedia cu câteva zile înainte să plec la mare și am păstrat-o neatinsă până m-am văzut pe un șezlong la soare. Citind cele câteva cuvinte de pe copertă, m-am așteptat să citesc o poveste drăguță despre o fetiță și mă-să mare, vorba aia.

View this post on Instagram

💕 . . . @cartepedia.ro #fredrikbackman

A post shared by Dana (@danajuga) on

Primele capitole m-au făcut să râd, mai ales primele pagini. Citeam pe plajă și râdeam în hohote, că Fredrik Backman are stilul lui minunat, fix pe gustul meu, fix pe… stilul meu, de ce nu?

Cartea are un ton inocent de parcă ar fi cu adevărat povestită de micuța Elsa, care are șapte ani. Sau, mă rog, aproape opt (ține să menționeze asta de câte ori se ivește ocazia).

Elsa e o fetiță foarte atașată de bunica maternă care a inventat un tărâm de poveste pentru ea, tărâm în care, vom vedea, personajele nu sunt altele decât vecinii din blocul lor. Ei, partea asta cu Regatul-Aproape-Treaz m-a cam plictisit, mă chinuiam să țin pasul cu denumirea personajelor și întâmplările de-acolo. Acum recunosc că îmi doresc să fi fost mai atentă la părțile alea, pentru că sunt în strânsă legătură cu cei menționați mai sus, adică vecinii. Războaiele și faptele eroice petrecute în lumea lor imaginară sunt doar proiecțiile evenimentelor petrecute în lumea reală, avându-i că protagoniști pe Alf, Britt-Marie, Monstrul sau Orsul.

Bunica Elsei moare în primele capitole și o lasă pe fetiță furioasă și îndurerată. Bunica era o femeie cu adevărat deosebită, genul de om liber care nu ține cont de nicio regulă, care nu are limite, care are o minte al naibii de ascuțită și vioaie, o imaginație incredibil de bogată și care o încurajează pe micuță să se exprime fix cum vrea, practic să fie o miniatură a ei. Partea asta mi-a dat ocd-ul peste cap, pentru că nu agreez oamenii prea spontani și fără limite, cum nu agreez nici copiii prea obraznici. Iar Elsa mi s-a părut o obrăznicătură mică, cu toate că am prins drag de ea.

Elsa e o fetiță deosebită, „altfel”, cum se spune în carte. Cu mintea ascuțită, cu o cultură bogată și o gură cam mare pentru vârsta ei.

Spuneam că bunica moare. Moare, dar îi lasă Elsei sarcina de a apăra regatul (blocul), ca un cavaler ce e. Îi mai lasă și câte o scrisoare pentru fiecare vecin, scrisori în care își cere iertare pentru diverse năstrușnicii pe care le-a comis. Pe măsură ce livrează scrisorile, Elsa trebuie să descopere cum poate intra în posesia următoarei scrisori și tot așa.

Dar la un moment dat apare un personaj care le dă tuturor viețile peste cap. O „umbră” care se dovedește a fi fiul unor vecini și tatăl și soțul altor vecini. Sam e un om care a strâns în el numai întuneric și are planuri deloc vesele. Vrea să răpească „băiețelul cu sindrom” (așa e menționat în carte), dar pentru că nu l-a văzut de mulți ani, crede că Elsa e de fapt fiul său. În încercarea de a o răpi, orsul (câinele imens, prietenul Elsei) iese rănit și nu supraviețuiește. În cele din urmă iese și Sam șifonat bine și ajunge la închisoare.

Pe măsură ce citeam îmi dădeam seama de anumite chestii, dar le păstrez pentru mine, dacă vreți să le aflați trebuie să citiți cartea. Cu toate că m-am plâns tot timpul că nu mă dă pe spate, după ce am trecut de jumătatea cărții am început să o plac din ce în ce mai mult.

Fredrik Backman are un stil aparte de a povesti, atât de lejer, atât de firesc, dar atât de profund totuși dacă te identifici cu cele scrise. Plănuiesc să cumpăr și Scandalul, cealaltă carte apărută în limba română. Sunt sigură că o să-mi placă.

Vă invit să o citiți și să îmi lăsați părerea voastră, sau dacă ați citit-o deja, aștept impresii. 😀

Pupicici!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s