Experta, novicea și bucătăria

Singurul lucru pe care mi l-a spus mama despre bucătăreală cât am locuit sub acoperișul ei a fost „ia mâna și dispari”, așa că oricine își poate imagina ce gospodină bună a ieșit din mine. Toate bune și frumoase, ne plăcea să glumim pe tema asta, dar zâmbetul îmi devenea din ce în ce mai fals pe măsură ce creșteam și îmi dădeam seama că va veni un moment în care mă voi vedea singură într-o bucătărie albă plină cu obiecte care nu știu la ce folosesc, încercând să gătesc ceva comestibil pentru mine și dumnealui. E bine și cu #girlpower și #bărbatullacratiță, dar bunul simț îmi spune că la un moment dat tot trebuie să învăț să scot ceva decent din cuptorul ăla sau măcar să învăț să-l pornesc. Și nici măcar nu-i partea cea mai gravă. Cum ajung la acea bucătărie plină cu obiecte care nu știu la ce folosesc?

 

somproduct 16

 

Momentul a sosit mai repede decât m-aș fi așteptat. Doar nu era să fiu fericită o viață întreagă, nu? Trebuia să mă și mărit la un moment dat. Lăsând gluma la o parte, avem datele problemei: o tânără familie și o casă bătrână. Doar nu era atât de simplu! Bucătăria mea albă și luminoasă din vis a rămas în vis, pentru că cel mai probabil urma să locuim în vechea casă a bunicilor mei. O perspectivă deloc plăcută, oricât de nostalgică aș fi cu privire la copilăria mea, la cățăratul în corcoduș și la leagănul din gutui.

O dată intrate în casă înarmate cu mopuri și diverse soluții de curățare, ne-am dat seama, eu și mama, că acea casă cândva atât de iubită nu mai era ce a fost în vremurile de glorie. Nu era chiar nelocuibilă, însă nici ceva de dorit pentru doi tineri la început de drum nu era. Am convocat o ședință de urgență și am pus țara la cale. Părerile au fost împărțite. Bărbații, obișnuiți să repare totul cu riscul de a strica totul și încă ceva ce nu-i al lor, au votat pentru renovare. Noi, mândrele, am votat pentru vânzarea de urgență și cumpărarea unui apartament poate mai mic decât casa, dar luminos și care nu necesită vreun soi de reparație.

Iar cum femeile au o putere de convingere mai mare decât și-ar imagina vreodată vreun bărbat… iată-mă!

În apartamentul meu nou, în bucătăria mea mare cât o sufragerie, luminoasă, albă, curată, stând turcește cu ochii pe tavan, întrebându-mă ce fac de-aici încolo. Un om matur și-ar lua inima în dinți și ar face un plan de bătaie. Dar cum maturitatea e pe mine precum blana pe broască, am pus mâna pe telefon și am sunat-o pe mama. După ce mi-a rânjit în telefon că am ajuns tot la mâna ei, am reușit să o întreb de unde să-ncep. Atât mi-a trebuit! În jumătate de oră era la ușa mea, echipată pentru shopping. Mai întâi mi-a măsurat bucătăria, a constatat că ferestrele sunt orientate către Sud (nu știu la ce îi folosește asta, dar nici nu am întrebat).

M-a purtat prin zece magazine, a cercetat, a comparat. Ca un croitor bun ce măsoară de zece ori și taie o singură dată, după ore întregi petrecute în oraș, în sfârșit am căzut late la o terasă cu o cafea în față, liniștite că mobila era comandată. Pentru că voiam să dau o pată de culoare prin ustensilele folosite în bucătărie și prin decorațiuni, am ales dulapuri mari, albe. Electrocasnicele urma să le aleg în aceeași zi cu dumnealui, dar rămâneau masa și scaunele. Aveam acoperit și aspectul ăsta, tocmai și-a cumpărat mama (tot mama!) un covor de pe un site și urma să mi-l arate a doua zi. Site-ul, nu covorul.

Și de-aș fi rămas doar la scaune, zău c-aș fi regretat! Pentru că acolo, în universul digital al mamei, am descoperit împărăția ustensilelor pentru bucătărie. Am instalat aplicația magazinului online pentru a naviga mai rapid și am purces!

Am căzut de acord să luăm numai ce e strict necesar pentru o gospodină la început de drum, dar vom vedea la final dacă așa va fi sau ne lăsăm purtate de val. Pentru că nu am nici măcar o furculiță în bucătărie, voi comanda seturi acolo unde e cazul.

Mai întâi, avem nevoie de un set de oale pentru gătit. Să fie alcătuit din cât mai multe piese, din oțel, cât mai trainice și rezistente la tentativele mele de a găti. La ciorbe și supe am mai „furat meserie”, cred că m-aș descurca. Oarecum.

 

somproduct

 

La omlete sunt maestră, dar nu pot găti toată viața numai ouă, mai merge și un piept de pui pe grătar, deci luăm și tigaie. Două tigăi. Una pentru ouă, una grill. Să fie! Ceramice. Mari! Aaaah și un wok, da, mi-ar plăcea un wok, se gătesc așa bine pastele într-un astfel de vas! Dacă vă întrebați de unde știu, nu vă mai întrebați. Am fost și prin alte bucătării, am și eu prietene, soț, am văzut emisiuni culinare, teoretic sunt acoperită, stați liniștiți. Să vedem cu practica.

 

somproduct 2

 

somproduct 3

somproduct 4

 

Pentru servire am ales un serviciu de masă din porțelan format din 30 de piese, pentru că nu vreau să am 15 farfurii de 15 feluri. Poate e mai colorat și mai feminin, dar sunt convinsă că soțului nu îi va păsa că e o farfurie cu colibri, cât timp acea farfurie e plină. La urma urmei, mi-a dat mână liberă la cumpărături. Bărbații nu se implică prea mult în ceea ce privește detaliile de finețe. Lor le trebuie informații clare, cât consumă frigiderul, ce capacitate are mașina de spălat, ce dimensiune are televizorul… ah, da, trebuie și un televizor în bucătărie! Uitam. Nu judecați, nici eu nu vă judec. Îmi place să mă uit la desene animate când sunt în bucătărie. Mă ocup de asta mai târziu.

 

somproduct 5

 

Adăugăm și un set de boluri pentru supă și gata!

Nu mă complic prea tare cu tacâmurile. Să fie delicate, finisate impecabil, din oțel inoxidabil și sunt fericită. Am ales un set de 30 de piese.

Deși am cești și în serviciul pentru masă, aș dori să le păstrez pentru ceai, deci voi avea nevoie și de un set de ceșcuțe pentru cafea. Seturile de 12 cești nu mi se par prea utile având în vedere că noi nu primim prea des vizite, așa că am ales unul de 4.

 

somproduct 6

 

N-am uitat nici de tăvile pentru copt și formele pentru brioșe. N-am uitat de polonic, făcăleț, olivieră și tel. Sau un cântar de bucătărie și o cană gradată. Cum aș putea face prăjituri fără ele? Presupunând că aș învăța vreodată să fac prăjituri.

 

somproduct 7

 

somproduct 8

 

somproduct 9

 

Fără un tocător zdravăn, aș fi zero barat, că nici măcar o salată n-aș putea să fac. Nici fără cuțite nu aș face nimic, cu ce aş toca varza pentru salată? Salată știu să fac!

 

somproduct 10

 

Să sperăm că acea salată merge cu un vin rosé, pentru că mi-a făcut cu ochiul un set de pahare pentru vin și dacă tot iau pahare, am nevoie și de un tirbușon. Dar cum nu bem vin în fiecare zi, avem nevoie și de pahare clasice pentru apă sau sucuri, așa că am îmbogățit coșul de cumpărături și cu un astfel de set.

 

somproduct11

 

Un vin bun merge cu paste, dar pastele cum le fierbem fără să le scurgem? Și cum radem brânză pe deasupra? Trebuie să luăm măsuri, cum trebuie să luăm măsuri și în cazul rețetelor. E bun internetul, dar altă senzație e când răsfoiești niște cărți de rețete, mai ales când sunt rețetele unor maeștri în domeniu. Se adaugă!

 

somproduct 12

 

somproduct 13

Pentru ce ziceam că am intrat pe Somproduct?

Tot adăugând în coșul de cumpărături, am uitat de la ce am plecat. Să recapitulăm! Mobila! Am ales un set cu masă și 4 scaune deschise la culoare pentru a da senzația de luminozitate în bucătărie, la fel ca mobila. Produsele sunt fabricate din materiale de calitate iar recenziile de pe site sunt bune, așa că am încredere.

 

somproduct 14

 

Aș fi putut oare să mă opresc? Desigur că nu! Dacă găsești într-un singur loc tot ce îți dorești și ai nevoie, de ce nu ai cumpăra? Mai ales că am cardul pe mână și la urma urmei am opțiunea de a plăti și în rate. Iar comanda ajunge cu curierul meu preferat, o bilă albă în plus! Ce voiam să zic? A, da, am adăugat și perdele, prosoape de bucătărie și o față de masă. Masa aia trebuie protejată, nu?

 

somproduct 13

 

Se pare că am rezolvat! După ce am zăpăcit-o pe mama, ea pe mine și noi amândouă pe bieții oameni pe chat-ul online al site-ului. Aștept să mobilez, să decorez, să aranjez! Viitorul meu de gospodină se arată luminos ca bucătăria mea!

Dar după câteva zile…

Mama, ca toate mamele, mândră de ce a reușit fiică-sa să facă, a spus tuturor rudelor că mi-am cumpărat apartament și câțiva dintre ei, ca niște oameni ce respectă tradiția, s-au autoinvitat la mine acasă. Asta înseamnă musai o masă pregătită ca la carte. Cine o pregătește? Să risc să afum frumusețe de bucătărie nouă? Nici gând!

„Mamaaaa, mă ajuți?”

Ah și acum să o văd cum se descurcă și ea cu electrocasnicele pe care le-a cumpărat dumnealui. Pariu că maioneza o bate tot cu lingura. Și să zic drept, tot mai bună iese așa!

Acum… oare se aduc și cadouri de casă nouă? Vedem diseară!

Totul a început cu mobilarea și decorarea bucătăriei. Dacă în restul camerelor am o brumă de gust, în bucătărie mama e regină.

Chapeau, maman! Mulțumesc pentru sfaturi!

 

somproduct 17

 

 

Articol scris pentru SuperBlog 2018.

Sursă foto: Somproduct.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.