Cum să zbori din cuib la 30 de ani

Când ești pui, ești pui, n-ai griji. Căldurică, mâncărică, pachețel, curățenie și confort, toate sunt asigurate de altcineva. Te-nveți cu binele, așa se zice. Dar timpul trece și tu, în bula de confort nu realizezi că puful de pui e deja transformat în pene zdravene și că piuitul leșinat după mâncare ar trebui să fie înlocuit cu zborul pentru a-ți procura singur cele necesare.

SDB2

Nu vă mai povestesc cu ce chinuri m-au convins ai mei să merg la muncă, facem un salt în timp până în momentul de față când, la 30 de ani fără câteva zile conștientizez în sfârșit că ar trebui la un moment dat să îmi iau zborul și să-mi construiesc propriul cuib.

N-aș fi crezut că un inel mă va convinge, dar momentul când l-am văzut pe el în fața mea cu o cutiuță în mâna dreaptă a fost clicul de care aveam nevoie pentru a conștientiza că s-a terminat cu copilăria mea și așa destul de prelungită.

Dar un inel nu vine singur. Vine cu mutarea împreună, cu cheltuieli și proiecte care nu mai sunt doar ale mele, cu facturi și impozite care până azi nu știam că există.

Conștientizarea

E primul pas pentru a ajunge la independență financiară, măcar pentru a trece de la o lună la alta doar cu salariile noastre. Până acum nu m-a preocupat acest aspect pentru că în naivitatea mea, m-am imaginat toată viața în casa părintească. Se înțelege astfel că nu am avut parte de vreun fel de educație financiară în afară de îndemnurile alor mei să „mai pun și eu un ban grămadă”.

Dacă înțeleg că nu totul va fi de acum încolo doar despre mine, că din salariu vs trebui să acopăr și facturi și hrană, haine, produse de îngrijire și curățenie, dar și mici plăceri ce țin de vanitate (parfum, machiaj), sunt gata pentru a trece la pasul următor.

Organizarea cheltuielilor

Pentru asta am descoperit o platformă online unde, după ce îmi completez profilul, îmi pot organiza cheltuielile lunare în funcție de venitul pe care îl am. Mai mult de atât, Școala de Bani, programul de educație financiară al BCR, ne învață și primii pași pentru a economisi bani. Se numește „regula 20/50/30” și ar trebui să mă ajute să îmi organizez mai bine salariul pentru a reuși să fiu la zi cu plata facturilor și cumpărăturile necesare, să am parte de mici plăceri, dar să fac și economii. E o schemă foarte utilă mai ales când ești la început de drum și nu reușești să îți dai seama cum ar trebui să procedezi.

Conform acestei reguli, dacă eu am un venit lunar de 1500 de lei, să zicem, 300 de lei (20%) merg spre păstrare, 750 de lei (50%) merg către plata facturilor și alte cheltuieli necesare, iar 450 (30%) de lei spre dorințele proprii. Ceea ce poate însemna orice, de la un nou parfum până la o escapadă la munte. Deci cine spune că dacă suntem la începutul zborului către independență nu putem să ne facem câteva mofturi? Suntem pe un blog de beauty la urma urmei.

SDB1

Disciplina

Acum că am descoperit o metodă simplă de organizare, trebuie să ne impunem respectarea acesteia. Mie, având în vedere domeniul în care lucrez și scriu, îmi e greu să mă limitez când vine vorba de cumpărături. Dar totul se poate educa. Poate voi aveți alte plăceri mai mult sau mai puțin nevinovate. Propuneți-vă să nu cumpărați mult, ci calitativ. Și țineți-vă de plan.

Și am putea merge mai departe, pentru că nu e neapărat despre cum să faci bani pentru un parfum nou. E vorba despre confortul financiar, independența și liniștea pe care ne-o oferă această independență. E vorba despre maturitate și gestionarea corectă a bugetului personal, mai mare sau mai mic, pentru că toți am început de undeva. Totul e să ai voință și determinare.

Iar dacă vreți să treceți din online in viața reală cu gestionarea bugetului, vă spun că vă puteți înscrie la seminariile gratuite organizate de BCR în fiecare joi în 100 de sucursale din țară. În caz că aveți nevoie de ajutor profesionist in ale economisirii, zic.

Articol scris pentru SuperBlog 2018.


2 gânduri despre “Cum să zbori din cuib la 30 de ani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.