Gravând metale, conturăm destine

Există multe lucruri de neiertat pe lume. Însă unul mi se pare suprem: cruzimea față de animale. Nu mă interesează ce fel de animale. De la șopârlița mică și pătată care scurmă prin pădure până la namila de urs polar care, mai nou, umblă hămesit de colo colo. Am o aversiune față de broaște și de gândacii împuțiți, dar în niciun caz nu le-aș face rău. Bine, cu gândacii am mai avut răfuieli dacă n-a fost altă cale, dar nu mai continui despre ei, că mi se face pielea de găină.

Revenind. Oamenii care agresează în vreun fel animalele, indiferent dacă vorbim despre agresiuni fizice sau de altă natură, cum ar fi înfometarea, izolarea, lipsa tratamentului în caz de îmbolnăvire… acei oameni sunt niște scursuri. Mai sunt și cei care aruncă pe stradă puii câinilor din propria curte, când o variantă mai simplă, mai normală și mai inteligentă ar fi castrarea sau sterilizarea animalelor. Din cauza acestor oameni, în România există un număr impresionant de câini fără stăpân și doar o mică parte dintre ei sunt în adăposturi, trăind în condiții mai mult sau mai puțin adecvate. Pe cine să condamni? Pe oamenii cu suflet care fac tot ce le stă în putință pentru a le oferi cele necesare? Fac ce pot, nu sunt îngeri, nu sunt magnați.

Poate doar dacă ar exista o mobilizare mai mare cu referire la acest subiect, dacă nu ar fi „lăsat în pace” până nu s-ar ajunge la o soluție, poate ar fi mai bine. Dar fiecare își are învățată placa: „nu știu, nu mă interesează”… poate doar dacă ne-ar interesa…

De mult timp mă gândesc cum aș putea să fac ceva. Pe de-o parte, cum să ajut bietele făpturi, iar pe de alta, cum să demarez o campanie de conștientizare a consecințelor ce apar inevitabil dacă stăpânii nu își castrează animalele.

Aș avea o idee, dar rămâne de văzut cum o voi putea pune în practică, pentru că sunt multe de pus la punct, de la punerea în legalitate a campaniei până la demararea ei propriu-zisă. Am discutat cu câteva persoane interesate, am stabilit un buget micuț pentru început, dar care sperăm să crească pentru a face și mai mult bine.

Treaba stă în felul următor: un prieten comun deține un magazin unde realizează gravuri laser pe diverse metale, de la aur până la oțel. Bijuterii, plăcuțe, brelocuri, atât standard cât și personalizate. L-am convins să ni se alăture în demersul nostru și ne va pune la dispoziție gravatorul, iar asta ne va ajuta să deschidem un mic magazin online (pentru vizibilitate mai mare) unde vom putea vinde câteva produse gravate în atelierul său, profitul, sau cea mai mare parte din profit putând fi donată jumătate unui adăpost de câini de la marginea orașului și cealaltă jumătate unui cabinet veterinar care astfel ar putea realiza mai ușor operații de castrare și sterilizare pentru câinii din adăpost, maidanezi sau pentru câinii ai căror stăpâni nu își permit.

 

bml-fc

 

Omul lucrează profi, deține un gravator laser performant, de altfel i-am văzut produsele și sunt încântată de ele. Am discutat și cu câțiva dintre clienții săi și am avut feed-back pozitiv.

Planul e aproape stabilit: alegem câteva categorii de produse pentru a le grava cu un citat sau ceva care să atragă, să emoționeze, să miște oamenii. Mă gândeam la ceva de genul „Until one has loved an animal, a part of one’s soul remains unawakened”, un citat de Anatole France, dar e doar o idee.

FC-micAm studiat puțin și gravatorul și am aflat că e importat de Colop România, marcă ale cărei ștampile le cunosc și le folosesc deja de câțiva ani. Gravatorul fiber laser Bodor BML-FC permite gravarea directă pe orice metal, iar noi am ales oțelul, cel puțin pentru început. Aparatul se conectează prin USB, poate grava și imagini și poate ajungem și în acel punct dacă totul decurge conform planului. E compact și se poate așeza chiar pe un birou. Cu el se pot grava de la bijuterii până la obiecte mai mari, fiind conceput astfel încât să se poată deschide pereții laterali. Noi vom grava obiecte de mici dimensiuni, dar e bine de știut că există opțiuni.

Am vrea să începem cu medalioane pentru câini și plăcuțe mici ce pot fi folosite drept breloc. Modelul poate varia, la fel și inscripțiile, poate le vom face chiar personalizate. Prețul lor nu va fi unul fix, ci se vor vinde pe principiul licitației, clienții știind de la început unde va merge profitul din vânzarea produselor, astfel fiind stimulați să ofere mai mult. Banii pentru primele loturi vor fi din buzunarele noastre, ale investitorilor, urmând ca 10% din profit să fie reinvestiți în cele necesare pentru noi produse. La început va fi la nivel local, dar dacă totul merge bine, vom extinde la nivel zonal sau chiar național.

Îmi place să cred că vom reuși. Îmi place să cred că vom ajuta câteva suflete.

Oamenii le-au „gravat”  bietelor suflete un drum încă de la începutul vieții. Noi avem puterea să îl schimbăm.

 

 

*Articol scris pentru SuperBlog 2018.


4 gânduri despre “Gravând metale, conturăm destine

  1. ce frumos! ai avut o idee destul de apropiata de a mea doar ca eu ma gandesc mereu mai mult la copii. dar ai dreptate, si animalele sunt tot nniste copii neajutorati aflati in mana si la mila noastra.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.