Japonia – încă un vis împlinit

Konbanwa!

Când eram mică, să zicem că aveam vreo 10 ani, am scris o poezioară pentru personajul meu preferat din desenele animate preferate, Usagi Tsukino, alias Sailor Moon. Îmi vine să râd acum, dar țin minte că pe vremea aia eram tare mândră de creația mea.

„Usagi Tsukino,

Vino, vino, vino,

Să ne jucăm

Și să ne bucurăm!”

De obicei, când iubesc un film sau o carte, mă îndrăgostesc iremediabil și de cadrul în care se petrece acțiunea, nu doar de personaje. Când aveam 10 ani nu aveam cum să mă documentez despre Japonia, accesul la internet era ceva ce nici măcar nu îmi imaginam. Japonia era unicul lucru care mă lega de povestea lui Sailor Moon, era singurul lucru real, care putea fi văzut, vizitat, trăit. A rămas în sufletul meu timp de 20 de ani, ca o lumânare parfumată ce arde încontinuu și al cărei miros îl simți când treci pe lângă ea. Toate știrile, toate poveștile, toate blogurile de travel care vorbeau despre Japonia îmi aduceau în nări și-n suflet parfumul copilăriei, cu a ei lipsă de griji, cu a ei luptătoare pentru dreptate, și ale ei codițe lungi și blonde.

 

 

Să ne înțelegem, nu sunt vreo mare amatoare de călătorii în general. Mi-e teamă să trec de zona de confort și nu fac ceva nou decât când îmi doresc foarte mult, din cine știe ce motiv. Nu m-am aventurat decât o dată afară din țară, dar consider că fiecare lucru are un moment al lui și când va fi timpul, voi pune în practică toate visurile și planurile pe care le-am avut cândva, dacă voi simți că încă mai merită. Sita timpului alege mei de neghină și numai lucrurile cu adevărat importante rămân în sufletele noastre. Iar pentru mine, să vizitez Japonia rămâne o dorință chiar și acum, după 20 de ani.

Principala problemă e că, oricât de mult aș citi despre locurile pe care vreau să le vizitez, nu e ca și cum aș ști de unde să încep și cum să termin o potențială călătorie. Oricât de mult aș citi, cultura japoneză rămâne o necunoscută pentru mine. Sunt anumite lucruri în viață care trebuie trăite pentru a fi înțelese. Dincolo de cărți, dincolo de filme, dincolo de părerile altora. Trebuie să fii tu acolo, să trăiești pe pielea ta, să simți pulsul unui anumit loc.

Și atunci ce e de făcut? E adevărat că mi-a luat 20 de ani pentru a fi sigură că îmi doresc să fac asta, dar și când mă hotărăsc, nimeni nu mă mai întoarce din drum. Recunosc, plecarea îmi dă emoții, dar e vorba de împlinirea unui vis de două decenii.

De ce să mergi în Japonia cu Exact Travel Club

Internetul nu mai e de mult timp o necunoscută în viețile noastre. Găsim online și persoane pe care le-am cunoscut vag acum zeci de ani, ne putem plimba virtual cam prin orice loc de pe planetă, cumpărăm lucruri care sunt livrate si din America și din Australia, ce să mai zic de China… cum să nu găsim noi oferte pentru sejuri de neuitat? Fiind maestră a listelor pro și contra, am calculat, am socotit, m-am gândit și am ales agenția cu care mi-ar plăcea să călătoresc. Un circuit în Japonia e mai aproape decât mi-am imaginat vreodată.

De ce nu pe cont propriu? Cred că s-a înțeles deja asta. Sunt o împrăștiată, îmi e teamă de pașii mari, nu știu ce să adaug pe itinerariu, nu sunt familiarizată cu modul de viață, cultura și tradițiile japoneze (de fapt, în afară de bulgarii din care mă și trag… nu mai cunosc vreun alt popor îndeaproape) și am toate șansele ca marea mea călătorie să fie un mare și gras fiasco.

Alegând unul dintre circuitele agenției, beneficiez, pe toată perioada vacanței, de un ghid vorbitor de limba japoneză. E esențial! E vital chiar, mai ales când avem de-a face cu o cultură și o limbă atât de diferite de ale noastre. Dacă un strop de spaniolă sau italiană mai știe tot românul, altfel stă treaba cu limba japoneză. Când ai un intermediar, un liant între tine și o țară, respectiv o cultură pe care abia aștepți să le descoperi, altfel decurg lucrurile. Un circuit în Japonia cu ghid vorbitor de japoneză e, vorba aia, musai.

O astfel de călătorie, cu un itinerar bine stabilit și pus dinainte la punct mă scutește pe mine, călătorul, de pierderea de timp în căutarea anumitor obiective turistice, în căutarea stațiilor de metrou unde trebuie să ajung (eu mă rătăcesc și în București) sau în căutarea, de ce nu, a unor locuri interesante pentru a lua masa.

Siguranța e un alt factor care mă face să aleg un astfel de circuit. Nu că Japonia nu ar fi sigură, chiar am citit la un moment dat că cineva și-a uitat sacoșa pe stradă și când s-a întors, câteva ore mai târziu, a găsit-o cum o lăsase, doar că cineva avusese bunăvoința de a o muta la umbră. Deci nu asta e problema. Dar altă stare de spirit ai când ești într-un grup. Siguranța că azi ajungi din punctul A în punctul B fără să te rătăcești sau să amâni, că ai cu ce și cu cine merge. Sunt detalii de finețe care se simt doar când le trăiești.

 

superblog-japonia-010

 

Pentru un începător în ale călătoritului, itinerarul mai sus menționat e o mare bucurie, pentru că eu sigur nu aș ști cu ce să încep și cu siguranță aș rata puncte de interes importante sau aș pierde timpul cu altele irelevante. E bine să te lași, cel puțin pentru început, pe mâna experților. Ei cunosc nu numai din cărți țara, ci au luat contact cu cultura și civilizația de acolo, știu ce e important de văzut și vizitat, știu să aleagă locurile de cazare perfecte și sigure. Cum aș găsi eu, pe cont propriu, un hotel în Tokyo în apropierea parcului plin cu cireși înfloriți? Cum aș ajunge eu pe cont propriu, fricoasă și nedumerită cum sunt, din Tokyo în Kyoto, Osaka, Nara sau Hiroshima? DE CE aș vrea să îmi asum o asemenea responsabilitate când eu nu știu nici să urc în trenul potrivit în Gara de Nord din București de una singură? Probabil aș rata la mustață zona de shopping, Ginza pe numele ei. Toate știm ce produse de îngrijire calitative există în Asia. N-aș vrea să mă întorc cu desaga goală ori fără să gust din deliciile specifice.

 

superblog-japonia-033

 

Nu știu cum sunteți voi, dar eu, când vizitez locuri noi, îmi place să le ascult poveștile. Avantajul de a călători cu un ghid e că nu numai că vezi, dar și cunoști. O singură dată am mers într-un tur al unui oraș, aici, în România și mi-a plăcut extraordinar de mult. Așa ai ocazia să vezi cu alți ochi clădiri, parcuri, monumente, îți sunt semnalate anumite puncte de interes și ți se spun povești despre ele.

Pentru toate aceste motive am ales ca anul viitor să merg într-un circuit în Japonia cu Exact Travel Club.

 

superblog-japonia-020

 

Mai departe, rămân planurile de făcut și speranțele care îmi umflă pieptul de drag. Aștept să admir clădirile moderne, dar și orașele mici și tradiționale. Aștept să mă plimb printre cireștii înfloriți și să văd muntele Fuji. Aștept să văd cu ochii mei curățenia și disciplina pentru care sunt faimoși japonezii.

 

superblog-japonia-002

 

Templele, cartierul samurailor și chiar un palat, sunt și ele pe listă. Sailor Moon nu va fi prezentă, am depășit perioada în care credeam în astfel de magii. Dar cred că magia ne-o mai facem și singuri uneori.

Aștept să văd orașul Hiroshima renăscut după tragedia din 1945, dovadă a puterii umane de a depăși orice atrocitate și de a renaște din propria-i cenușă.

Aștept… e tot ce-mi rămâne de făcut câteva luni de-acum încolo!

Iar poezioara pentru Usagi Tsukino, probabil o voi pune-ntr-un plic și o voi lua cu mine. Usagi, poftim, nu a fost nevoie să vii. Vin eu la tine!

 

Articol scris pentru SuperBlog 2018.

 

Sursă foto: extclub.ro

Sursă video: youtube-ul propriu, clip realizat cu fotografii preluate de pe pixabay.com și extclub.ro.


Un gând despre “Japonia – încă un vis împlinit

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.