Îmi doresc să fi plecat

Există în viață lucruri a căror însemnătate nu o vezi decât după ce le-ai ratat. Regretele sunt tardive, însă nu poți să nu îți imaginezi cum ar fi fost dacă alegeai altă cale. Ai fi ajuns în același punct, ai fi fost mai fericit sau, dimpotrivă, mai amărât?

Copil fiind, îmi imaginam mereu că o să plec. Nu știam încă unde aș vrea să plec, dar pe plan local căutam mereu moduri de a evada și de a ieși din tipare. M-au căutat ore în șir de vreo trei ori până am împlinit 9 ani. Prima dată plecasem „la coafor”, a doua oară m-am aventurat să traversez orașul din casa bunicilor spre casa mea, iar a treia oară am fugit după ore la o colegă, să ne uităm la Pisicile Aristocrate. Chiar mică fiind, simțeam adrenalina. Voiam să încerc lucruri noi.

M-am potolit pe măsură ce-au trecut anii, devenind un om care nu își dorește decât căldura căminului său. E normal la 30 de ani, dar regret că la 19 nu am rămas același copil aventuros care eram în clasele primare. Mi-a fost frică să ies din chenarul meu, să văd alte locuri, să cunosc alți oameni, să îmi fac alți prieteni.

Am plecat la facultate la 18 ani și după două săptămâni eram înapoi acasă, în orașul natal, continuând studiile la distanță. Am preferat să rămân în zona mea caldă decât să fac altceva. Să stau acasă am toată viața la dispoziție dacă vreau. Casa nu pleacă nicăieri. Dar sunt anumite șanse care sunt valabile doar până la o anumită vârstă.

 

new-york-3

 

Chiar de-aș vrea, acum nu aș mai putea să petrec, de exemplu, vacanța cu Work and Travel în New York sau măcar prin apropiere. Studenția a trecut! New York,  alături de Paris, a fost visul meu cel mare de pe la 7 ani (pe vremea episodului cu șoricelul Jerry în Manhattan). Stăteam în fiecare seară de vară urmărind soarele apunând în timp ce mă gândeam… oare cum o fi în New York, acolo unde e încă zi? Oare ce făceau oamenii în momentul ăla? Barcelona a venit după. Am fost în Barcelona? NU. Avantajul e că acolo aș putea să plec și mâine de-aș avea curaj. Dar un program Work and Travel nu îmi mai e accesibil oricât aș vrea. Ca turist, pot face asta oricând chiar și când e vorba de America, dar costurile? Nu mi-aș permite să plec în vizită nici dacă aș mânca numai covrigi. De aceea zic că există un moment potrivit pentru fiecare lucru. Al meu… a trecut. Dar alții se pot bucura de el. Nu pot să nu îmi imaginez, totuși, cum ar fi fost dacă aș fi ales o astfel de călătorie.

Care ar fi fost, oare, avantajele Work and Travel?

Nu văd genul ăsta de experiență ca fiind în primul rând una pentru plăcere. Plăcere e atunci când răsfoiești oferte turistice până îți pică ochii în gură de oboseală și alegi ceva cât mai relaxant sau, dimpotrivă, antrenant, că fiecare e cu genul lui de relaxare.

Dar când petreci patru luni pe an pe alt continent muncind (trei luni), dar și distrându-te călătorind (o lună), consider că e altceva. E o experiență inedită. Desigur, o experiență ar fi fost și să rămân la București, dar acolo aș fi fost la O ORĂ distanță de orașul natal. La primul hop aș fi fost oricum înapoi. Când vorbim de America… e altă treabă. O văd ca pe o experiență pe care o începi fiind copil și o termini ca adult responsabil.

E o dovadă de maturitate. E un altfel de examen pe care poți să îl sari, dar pentru binele tău pe mai târziu, ar trebui să-l susții.

În plus, nu e greu de obținut, voință să fie! Trebuie doar să ai sub 30 de ani, să fii student și să aplici pe site-ul CND Turism, iar de acolo, baftă multă. Te ajută ei cu toate formalitățile, de la obținerea vizei, stabilirea interviului și chiar obținerea creditului bancar pentru călătorie (pe care îl vei achita apoi din salariul obținut pe perioada verii). Nu trebuie decât să îndrăznești. Oricine ai fi, dacă ai un vis, nu aștepta. O să fie greu, niciodată munca nu a fost ușoară. Poate vei lucra ca supraveghetor într-un parc de distracții sau cameristă într-un bed&breakfast. Sunt ore lungi de muncă. Grele. Dar gândește-te la satisfacție! Vei fi pe picioarele tale!

Eu mă gândesc cum ar fi fost să fie… să fiu în locul tău. Chiar dacă sunt homesick și mi-ar fi fost dor de familie și de locurile natale, patru luni nu sunt o eternitate.

Dar ce experiență aș fi avut! M-aș fi plimbat prin New York, aș fi văzut Grand Central Station și clădirea emblematică din serialul Friends.

Aș fi colindat cafenelele și m-aș fi rătăcit printre zgârie nori, cu imaginația plutind peste acoperișurile lor.

 

new-york

 

Aș fi cumpărat cosmetice și haine care nu se găsesc în România și pentru mine și pentru cei dragi. I-ar fi dat mamei o poveste de spus la o cafea. „Pe-asta mi-a adus-o fata mea din America!”. Ce mândră ar fi fost de fata ei! Dar fata ei a rămas. Ea e mândră oricum.

Aș fi muncit cu spor și aș fi făcut tot ce mi-ar fi stat în putință pentru a nu dezamăgi nici angajatorul, nici colegii. Mi-aș fi făcut prieteni din toată lumea, da, eu, așa ciudățică și introvertită cum sunt. Aș fi reușit! M-aș fi intors acasă cu fruntea sus.

Aș fi învățat cum să-mi gestionez singură viața, casa și finanțele, aș fi devenit independentă și experiența mi-ar fi fost utilă nu doar pentru viitorul apropiat, ci pentru toată viața. Aș fi putut să o consider o călătorie de inițiere.

M-aș fi pierdut prin mulțime, aș fi respirat și aș fi trăit visul american în cel mai pur sens al său.

Acum nu-mi rămâne decât să mă întreb cum ar fi fost. Dar dacă tu poți face pasul… FĂ-L!

 

Articol scris pentru SuperBlog 2018.

Reclame

2 gânduri despre “Îmi doresc să fi plecat

  1. Fix la Paris și New York am vrut și eu.
    La Paris am ajuns anul acesta, la New York cu ajutorul Domnului voi merge cu soțul meu curând. Între timp, aș vrea și în Bali. Cam la fel de scump ca la New York. Am ceva de economisit 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s