Casa ca un om

Se spune că pentru a fi împlinit în viață, trebuie să faci un copil, să plantezi un pom și să construiești o casă. Cu pomul mă descurc eu cumva, copilul e programat pentru vremuri mai liniștite, dar casa reprezintă cea mai mare provocare acum.

După ce ne-am ales un teren mare pe o stradă liniștită din Oltenița, orașul nostru natal, nici prea în centru, dar nici la periferie, să fim aproape de magazine și restaurante, dar mai departe de traficul zgomotos și aerul poluat (nu că ar fi prea mare trafic pe aici, dar se mai găsesc câțiva șmecheri care să-și tureze motoarele când ți-e lumea mai dragă), am chemat specialiștii la discuții pentru un proiect de casă. Odată ce mi-am văzut căsuța schițată, parcă mă și vedeam locuind în ea.

O vedeam drept copilașul meu. Dacă o văd ca și cum ar fi un copil, pot oare să consider că am atins două puncte din trei? Nu cred, dar voi continua să o consider astfel.

Partea grea atunci a venit, în momentul în care am căutat meșterii care aveau să execute construcția, în momentul în care am căutat materialele de construcție. Acel moment în care ai un milion de gânduri care zboară în direcții diferite și nu reușești să prinzi două asemănătoare pe care să le unești. La fel ca atunci când ești însărcinată și toți își dau cu părerea, nu?

„Ia-i pe ăia, că lucrează ieftin!”

„Nuuu, ia-i pe ceilalți, că lucrează repede și bine!”

„Ia țiglă metalică!”

„Ba nu, ia ceramică, e mai bună!”

„Nuuu, că e mai grea!”

Copilul cu multe moașe moare cu buricul netăiat, mi-am zis, așa că i-am dat pe toți la o parte ca pe muște și am pus piciorul în prag: „Las’ că știu eu ce-i mai bine pentru copchilu’ meu din beton!”.

 

tigla-metalica-Kron

 

Problemele noastre nu mai erau ce tip de țiglă alegem. Ci dacă alegem țiglă metalică PuralMat Viking Pruszynski sau țiglă metalică Granite Storm Impro, ori altă marcă. Dar până la țiglă mai e mult, ce, pe copil îl trimiți la facultate la un an?

Până la acoperiș rămânea fundația. Rămâneau pereții. Rămânea totul. Nu era ca și cum aruncam țigla pe pâmânt și ne-ntindeam pe ea la plajă.

Precum un copil, un pui de om adică, și casa e cândva un pui. Atunci când e doar un proiect pe hârtie. Atunci e momentul când decizi ce e mai bun pentru a o crește, pentru a o ridica. Pentru a te asigura că-i bună și trainică.

Atunci era momentul pentru a decide ce ne doream de la o casă.

În primul rând, ne doream materiale de calitate. Nu mai spun cât am căutat până am găsit un magazin care vinde materiale premium. Pentru că o casă nu e pentru totdeauna, e adevărat, însă e pentru totdeauna noastră. Indiferent cât călătorim, indiferent câte culturi vedem și ne inspiră, câte hoteluri vom schimba de-a lungul vieții, ea rămâne o constantă. Ne întoarcem întotdeauna acasă. Până la adânci bătrâneți. Astfel că e musai să ne construim un cuib trainic. Să fie al nostru pe viață. Și cum altfel dacă nu cu materiale de construcție calitative? Materialele premium pentru o casă premium, nu?

Iar pentru așa ceva, nu mă las decât pe mâna specialiștilor. Am ales un magazin online care vinde materiale premium direct de la producător, oamenii fiind un fel de… brokeri, dacă pot să îi numesc așa. Ei negociază direct cu producătorii prețuri mai mici decât în magazine, astfel încât noi, clienții finali, nu plătim adaosurile percepute de magazine, nu cumpărăm produse recomandate de vânzătorul cutare pentru că, poate, are el vreun comision gras de încasat în urma vânzării unui anumit produs. Nu plătim multiplele manipulări ale mărfii precum s-ar întâmpla dacă am cumpăra din magazin. Prețul se negociază și în funcție de cantitate, așa că nu îl vedem afișat pe site, spre deosebire de alte magazine.

Totul se întâmplă în cel mai transparent mod cu putință, mărturie stând chiar recenziile video prezente pe site. Să fiu total sinceră, mie îmi folosesc și drept sursă de inspirație, fie când e vorba de tencuială decorativă Top Dry Weber, fie pentru ceva modele de uși de interior.

Dar să revenim la cuvântul premium. Bineînțeles că, indiferent de câte recenzii video vom vedea, nu avem cum să știm ce-i mai bun pentru noi, așa că oamenii s-au gândit și la asta, așa că ne-au pus la dispoziție pe site și consultanți care gata să ne ajute cu sfaturi și informații. Nu am văzut eu multe case premium în viața mea și chiar dacă le-am văzut, calitatea nu se observă doar privind o casă. Calitatea se vede în timp, precum la oameni. Dacă nu investești în cele mai bune materiale, nu ai un lucru calitativ. Așa cum ne străduim să ne creștem copiii în cel mai bun, sănătos și frumos mod cu putință, așa ar trebui să investim în tot ceea ce întreprindem, inclusiv în construcția caselor noastre. Să investim, pe lângă bani, și timp și atenție, pentru a ne asigura că totul iese așa cum am visat. Fundația, la propriu și la figurat, contează.

Dacă ar fi să definesc cuvântul „premium”, aș spune că înseamnă „ce e mai bun”. „Superior”. Desigur, premium poate însemna și un preț mai ridicat, dar fiindcă vorbim despre un magazin ce obține prețuri cu niscaiva procente mai mici decât într-un hipermarket, de exemplu, premium deodată nu mai e atât de inaccesibil. Și, fie vorba între noi… ieftin, foarte ieftin, se poate mereu. Dar oare merită, când vorbim despre o construcție, să ne gândim în primul rând la preț și nu la calitate?

 

Screenshot_20190321-184237

 

Hrăniți un copil doar cu pâine și apă. Va fi el la fel de sănătos și voios ca un copil hrănit cu toate grupele de alimente sănătoase, chiar și mici surprize și plăceri din când în când? Așa e și o casă. Cum o faci, așa o ai. Eu vreau să investesc în materiale calitative, nu vreau să îmi fur singură căciula.

Îmi doresc o casă cu o fundație zdravănă, pereți izolați încă din timpul construcției, cel mai calitativ și trainic acoperiș, tâmplărie PVC de încredere, poate și niște panouri solare pentru a mă asigura că mica mea comoară și produce, nu doar consumă. Dacă o construim cum trebuie, o vom avea toată viața. Și, la urma urmei, asta e ce ne dorim cu toții, nu? Un cuib al nostru.

Spuneam că o rezolv și cu pomul. S-ar potrivi o magnolie în grădina noii mele case, nu? Să aibă copilul umbră pentru a citi vara. Poate vine și el în curând, cine știe? Vedeți, cu un plan pus la punct, toate se rezolvă.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019.

Sursă foto: vindem-ieftin.ro, fotografie proprie realizată pentru contul personal de instagram.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.