Pledoarie pentru o vacanță de neuitat

Am stabilit deja că întâia vacanță nu se uită niciodată. Întâia iubire nu se uită niciodată. Și nu există momentul perfect pentru ele. Se întâmplă pur și simplu. Dar prima călătorie cu avionul? Prima ieșire din țară? Când e momentul potrivit pentru ele? Sunt oameni care au parte de aceste experiențe când încă sunt copii. Dar sunt și oameni, ca mine, care din varii motive au șansa asta abia la maturitate. Ei bine, în acest punct din viață, se presupune că nu mai alege nimeni pentru noi. Sau pentru mine, pentru că despre mine vorbim acum. M-am săturat să lăcrimez la fotografiile altora din vacanțe. Sunt o persoană matură și responsabilă care poate să plănuiască o escapadă în afara țării.  Dar sunt în stare, oare, să mă ocup singură de anumite detalii? Nu, eu clar nu pot să mă ocup de așa ceva, așa că voi apela pentru prima dată la o agenție de turism și voi plănui o vacanță cu Christian Tour. Dar unde? Începem cu un târg de turism, evident. Am nevoie de mai multe detalii.

christiantour-300x294

Numele țărilor și capitalelor europene și nu numai începeau să mi se rotească prin minte, formând un vârtej de cuvinte și imagini. Vârtejul a pus o frână bruscă, oprindu-se la două nume care m-au făcut să tresar. Toate celelalte imagini și nume se împrăștiaseră și nu se mai distingeau. De undeva din dreapta mea, două persoare vorbeau mai tare decât celelalte și încercau să atragă mușterii. Se pare că erau într-un conflict sau ceva… nu înțelesesem decât trei cuvinte când am ciulit urechile: „vacanță vara 2019”.

M-am întors și m-am amuzat zărind un reprezentant al Turciei, în chip de sultan cu turban și ciupici cu ciucure, care stătea semeț în fața mea. În stânga lui era o domnișoară din Spania, mândră dansatoare de flamenco, o tânără cu păr negru, buclat, ochi ca două migdale și fustă înfoiată.

– Señorita, cum vă sună Barcelona? Cum vă sună Tenerife? Vă place la playa, señorita, vă place el sol, vă place paella, o no?

– Hanım, dacă-mi permiteți, și-a dres sultanul glasul. Avem çai!

– Avem cerveza!

– Aaaferiiim, mare scofală! – a ripostat sultanul.

Îi priveam și nu-mi venea a crede. Doi oameni din două țări se certau pe mine. Fiecare încerca să mă atragă cumva pentru a petrece în țara sa mult visatul sejur 2019. Iar eu nu știam ce să aleg.

– Señorita, nu-i așa că visați la țara mea de câțiva ani?

– Vai, vai, vai – a clătinat din cap, nemulțumit, sultanul.

Adevărul e că de când eram mică și dansam din buric spre amuzamentul mătușilor îmi doresc să vizitez Turcia. Spania e o dorință mai nouă, dar la fel de arzătoare.

– Señorita, dar cu siguranță știți limba noastră. Măcar din telenovelas, claro!

Și asta era adevărat. Dacă aș merge în Turcia, cu cele 20 de cuvinte pe care le cunosc, nu m-aș descurca. Aș fi nevoită să apelez la engleză. Of! Ce să aleg?

– Hanım, noi vă facem să zburați. La propriu. Un sejur minunat ați petrece în Cappadocia. Sau Antalya! Sau Kusadasi!

– Sau Tenerife…

 

Spania-Aerial-view-of-Garachico-in-Tenerife
Tenerife

 

– Gata! – am strigat. Aveți fiecare cinci minute să mă convingeți. Începe Spania. Acum!

S-au uitat mirați unul la celălalt și a început războiul.

 

– În Spania aveți tot ce vă puteți dori. Fie că sunteți o împătimită a vieții agitate de oraș, dacă vă place să petreceți toda la noche, să faceți shopping pe Las Ramblas, să vizitați muzee, catedrale, basilicas și clădiri cu arhitectură impresionantă, fie că vă place să vă bronzați toată ziua la soare, aveți de unde alege! Avem Ibiza pentru viața de noapte, avem Gran Canaria pentru plajele liniștite, Barcelona pentru parcul Güell, Sagrada Familia, ori un întreg bulevard plin cu magazine. Și chiar și plajă. Avem cel mai bun fotbal din întreaga Europă și stadioane pe măsură (aici domnul din Turcia și-a dres nemulțumit vocea). Avem climă plăcută și soare din abundență. Avem mâncare delicioasă și aromată. Tapas, paella, un bocadillo de jamon, gambas, chorizo, toate sunt delicioase și merg de minune cu o cerveza rece. Avem oameni veseli și primitori. Señorita, Spania e cea mai frumoasă țară din lume și aici trebuie să vă petreceți vacanța!

 

Colorful-hot-air-balloons-flying-over-rock-landscape-at-Cappadocia-Turkey-shutterstock_1074855152-768x432
Cappadocia

– Ei, că noi n-om avea shopping, s-a oțărât „sultanul”! În Istanbul trebuie să vizitați Marele Bazar și Bazarul de Mirodenii. Dior găsiți peste tot, dacă-mi permiteți, dar așa frumusețe de bazar… și ne place să ne tocmim, numai bun pentru buzunărel! Puteți vizita muzeul Hagia Sofia, unde veți descoperi un mozaic impresionant, sau Moscheea Albastră. În Cappadocia, pe lângă zborul cu balonul puteți vizita Parcul Național Göreme și catacombele, așezările subterane construite pe mai multe nivele. Nu plecați de acolo fără să gustați suc de rodie sau specialități pe bază de brânză de capră! Dacă preferați plaja și relaxarea, Antalya sau Bodrum ar putea să vă placă, fiind printre cele mai cunoscute stațiuni unde vă puteți relaxa, dar puteți și vizita muzee sau moschei. La noi mâncați un kebab autentic, diferit de ce se găsește aici. Puteți bea ayran, çai sau renumita noastră cafea la nisip. Muzica vă va încânta cu siguranță. Vizitați Turcia, e cea mai frumoasă destinație!

 

Cooking-salmon-kebab-Turkish-bazaar-in-Istanbul-shutterstock_319957106-768x545
Kebab

 

– Oh, ce mă fac? Ambii ați vorbit atât de frumos! Nu vreau să supăr pe nimeni și sunt convinsă că oriunde aș alege să îmi fac vacanța, va fi minunat. Dar pentru că o dorință mai veche nu îmi dă pace, voi alege…

Freamăt și priviri tăioase între cei doi.

– Turcia! Îmi doresc ATÂT de mult să mă plimb prin Istanbul! Să văd magazinele pline cu lămpițe colorate, să mângâi pisicile de pe străzi, să văd moschei și să ascult muzica pe care o iubesc de când eram copil. Să mă pierd prin forfota orașelor… sau să merg la plajă… acum aleg Turcia… dar fiecare țară e frumoasă în felul ei și toate merită să fie văzute. Alegerea fiecăruia e raportată la propriile nevoi, dorințe… iar cea mai frumoasă destinație e cea de care nevoie sufletul nostru într-un moment anume.

 

 

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019.

Sursă foto: Christian Tour.

Reclame

Un gând despre “Pledoarie pentru o vacanță de neuitat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.