După ce ne-am întâlnit | Anna Todd

Salut!

Azi o să încerc să vă povestesc puțin despre o carte (și filmul inspirat din această carte) pe care am citit-o zilele astea. Nu știu ce o să iasă, încă nu am o părere clară despre povestea asta, dar vedem pe parcurs.

anna todd after

 

Înainte să merg la Sinaia de Paște cu ai mei, am căutat puțin să văd ce filme vor fi la cinema în perioada aia. Mi-a atras atenția un film ușurel cu adolescenți, After îi zicea, iar în română e tradus După ce ne-am întâlnit. Am văzut trailerul, mi s-a părut nițel cam presărat cu sex, dar na, am văzut eu altele și mai „rele”. M-a atras povestea, tipicul scenariu, fata cuminte, băiatul dur, iubire mare etc. Am văzut până la urmă filmul, mi-a plăcut foarte mult, apoi am postat ceva pe facebook și mafrend Emil mi-a spus că are cartea și vrea să mi-o ofere.

Înainte să încep să citesc am crezut că o să meargă greu, adică abia văzusem filmul. Și deși știam că mereu o carte e mai complexă decât filmul, aveam oarece rețineri. Mi-a luat câteva zile să încep calumea lectura, dar când am început, nu am mai putut lăsa cartea din mână. E mult, mult mai complexă decât filmul, mai profundă și dă mai mult de gândit. Mai dură, aș putea spune. Filmul e un film frumos cu o legătură ciudățică între doi tineri. Cartea e mai mult de atât, scoate la iveală detalii și evenimente care m-au făcut să înțeleg altfel întreagă poveste.

 

Personajele

Pentru cei realiști, După ce ne-am întâlnit e povestea tipică dintre fata bună și băiatul rău și ciudat. Nouă, fostele adolescente exagerat de cuminți, visătoare și timide, ne place pentru că e continuarea iubirilor noastre neîmplinite din trecut. Pentru că citim despre emoții pe care le-am trăit și noi. Despre iubiri demult apuse ale căror fiori ne dansează prin față ochilor, dezvelind un suflet inocent de adolescentă.

Tessa e o fată cuminte și isteață, crescută doar de mama sa cu mari eforturi. Are o relație cât se poate de normală, cum se cuvine, vorba aia, cu Noah, un băiat cuminte și isteț, dintr-o familie bună. Ceva ce toți părinții își doresc pentru copiii lor (și poți să-i condamni, mai ales având în vedere ce va urma pentru Tessa?). O relație fără foc, fără pasiune, bazată pe o prietenie din copilărie, pe gusturi și interese comune.

Hardin e un băiat cu tatuaje și piercinguri, tăcut, arogant, sarcastic (pe sufletu’ meu, da’ rămâne între noi), nițel vulgar și cu un trecut dureros. Crescut de mamă, dar mutat din Anglia în America pentru facultate și a locui aproape de tatăl său, un fost alcoolic care i-a părăsit când puștiul era mic. Asta l-a transformat în omul care e azi. Furios, neîncrezător, flușturatic, dar care ascunde în suflet o bunătate și o grijă care mă fac să îi iert multe din rahaturile pe care le face de-a lungul relației cu Tessa. Îmi vine să îl pocnesc și să îl iau în brațe în același timp.

Noah e iubitul Tessei, cel mai bun și mai dulce băiat din lume, băiatul de care trebuie să ne îndrăgostim toate, dar există alde Hardin și se duce naibii tot. Frumos, deștept, sportiv, bun, blând, iubitor. Ce să vrei mai mult? Pe Hardin, lua-l-ar apa.

Mama Tessei, genul tipic de mamă care a muncit toată viața pentru a o scoate la capăt și pentru a-i oferi fetei ce e mai bun pentru a avea un viitor și o carieră strălucite. Asta o transformă într-o nebună când află că fiică-sa a făcut un pas în afară cărării pe care i-a trasat-o ea. De înțeles până la un punct.

 

Acțiunea

Tessa se trezește într-un grup de tatuați și cercelati datorită colegei de cameră, Steph (o fată bună, altfel), oameni total diferiți de ea. Dintr-un joc tâmpit, Adevăr sau Provocare (urăsc jocul ăla, deși cândva mi-a adus un pupic, ah, uite cum mă integrez în poveste), Tessa atrage atenția lui Hardin și asta începe să o cam stalkărească. Devin un soi de cuplu dubios și bolnav, doi oameni care se ceartă și fac sex (sau mă rog, aproape sex) și nu pot sta unul fără celălalt. O relație disfuncțională, unde Tessa ajunge mereu plângând și saturându-se de rolul de pansament al lui Hardin pentru rănile lui din trecut.

Se desparte de Noah și se ceartă cu mama sa. Maică-sa cu siguranță îi vrea binele, dar fiind „friptă” în propria relație cu tatăl Tessei, devine obsedată de control, uitând sau vrând să uite că Tessa nu e un copil mic ce poate fi întors și sucit după bunul sau plac. Am păreri împărțite, cumva îi dau dreptate mamei, dar ar trebui să învețe să accepte că acea cale pe care și-a imaginat-o pentru fiica ei e posibil să nu fie cea pe care și-o dorește aceasta. La urma urmei, Tessa nu e în relația pe care o dorește maică-sa, dar pe alte planuri, cel al educației și al carierei, se ține de treabă. Nu e ca și cum ar fi devenit o depravată fără viitor cuplându-se cu Hardin.

E o carte porcoasă. Aș fi zis erotică, dar cuvântul e prea blând. Aș fi zis vulgară, dar cuvântul e prea dur. Porcoasă pentru mine e cuvântul perfect. Sunt descrise în detaliu multe scene intime care mi-au făcut obrajii să ia foc deși nu sunt vreo mironosiță. Tessa e foarte atrasă sexual de Hardin încă de la început, cu atât mai mult după ce se îndrăgostește de el. Se folosește de inocența ei și senzațiile pe care i le provoacă pentru întâia oară pentru a o prinde din ce în ce mai mult în capcană, dar ajunge și el să pice la un loc cu ea.

Astfel relația lor devine din ce în ce mai ciudată, se ceartă, dar nu pot sta departe unul de celălalt, sunt zile când se înțeleg și Hardin nu mai e un porc, sunt zile când parcă ar fi cei mai aprigi dușmani, e ceva ce nu poți înțelege decât dacă știi finalul. Iar eu îl știam, pentru că văzusem filmul și m-a ajutat să îl înțeleg mai bine pe Hardin, pentri că ea era oricum o carte deschisă. Și totuși, motivul din film e mult mai blând decât cel din carte, de-asta pe Hardin de pe ecran aș putea să îl iert, dar pe cel din carte l-aș bate până aș obosi și tot nu l-aș ierta și tot nu m-aș vindeca vreodată dacă aș fi în locul Tessei. Nu o să spun despre ce e vorba, dar dacă aveți ocazia, faceți cum am făcut eu: vedeți filmul întâi. O să înțelegeți mai bine, dar finalul tot o să va surprindă. Și încă ceva. În film cred că se intră puțin la final peste acțiunea din al doilea volum (sunt 5, eu abia l-am comandat pe al doilea), pentru că în carte se ajunge doar până la un punct.

După ce ne-am întâlnit e o carte care m-a consumat psihic, emoțional și chiar și fizic, m-a durut capul vreo două seri după ce am citit. Mă scoate din sărite Hardin cu imprevizibilitatea lui, urăsc oamenii posesivi și pe care nu îi poți citi cu ușurință. L-aș fi pocnit, să îl găsesc la ușa mea când nu mă așteptam. L-aș fi părăsit în momentul în care mi-ar fi interzis să vorbesc cu fostul iubit cu care am rămas în relații de prietenie. Dar Tessa e atât de absorbită de el și atât de vrăjită încât trece peste tot pentru că știe și simte că o iubește și personalitatea aia ciudată e consecință a rănilor din copilărie. Chiar și așa, fiind un om în esență bun, pentru că e, așa îl simt și eu, dar nu i-aș fi tolerat toate ieșirile. Nu e vină nimănui că taică-tu a fost un alcoolic și tu ai traume din cauza asta. Când încearcă omul să îți fie aproape și să te „vindece” și tu ești când o dulceață, când un nemernic, ceva e în neregulă.

Dar el nu se purta așa doar din cauza trecutului său dureros. Avea un alt secret (și de-aia va zic să vedeți filmul înainte) care îl face să fie mai transparent în ochii mei. Văd lupta lui interioară, îi văd teama și regretele. În cele din urmă totul iese la iveală și mai avem patru volume să vedem dacă Tessa poate trece peste.

Eu nu știu dacă aș trece. Indiferent de ochii lui verzi și buzele lui roz.

Ați citit-o? V-a plăcut? Voi ce ați face în locul Tessei?

Dacă vă tentează, o găsiți și pe Cartepedia, eu de-acolo îmi cumpăr cel mai des cărți. Se găsește cam în toate librăriile online.


5 gânduri despre “După ce ne-am întâlnit | Anna Todd

  1. Eu am citit-o pe a doua, nu știam că e parte dintr-o serie, de obicei mi se întâmplă asta. Am scris despre ea pe blog. Interesantă serie, te cam prinde. Ba te enervezi, ba te aprinzi. Trebuie să o citesc și eu pe asta 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.