Invitația la vals | Mihail Drumeș

Numai cine nu a așteptat lângă telefon zile, săptămâni, luni, numai cine nu a adormit cu telefonul în mână să nu rateze vreo vibrație, numai acea persoană nu știe cum se simte să fii abandonat. Poate că ăsta-i destinul femeilor. Sunt femei puternice, desigur. Dar dacă ești puternică nu înseamnă că nu plângi. O femeie puternică știe și să plângă și să sufere.

 

Big-girls-don-t-cry-but-strong-ones-do

 

Aveam 19 ani și eram îndrăgostită. Ieșeam din club, de la un concert DJ Project. Îmi amintesc ca și cum ar fi fost ieri. Tipic mie. Cât mă chinuisem să rezerv o masă… n-am reușit, așa că am stat în picioare în fața scenei mici. Cântasem cu tot sufletul și cu toată speranța melodiile. N-a apărut. Abia când am ieșit, era la ușă. Am vrut să trec pe lângă el, dar m-a prins de mână și m-a tras aproape, aproape. M-a sărutat ca și cum nu ar mai fi existat nimeni pe lângă noi. Ca și cum nu ar mai fi existat aer. Ca și cum nu ar mai fi existat nimic. Vedeam trecând pe lângă noi toate cunoștințele mele. Dar noi ne sărutam în ușa clubului ca și cum nu ar mai fi existat un mâine. Mi-a promis că vorbim a doua zi. Am așteptat luni. Am așteptat ani. N-am mai vorbit niciodată.

Bă, poate pentru unii se aprind luminițe și cântă îngerii. La mine nu a mers așa. A fost nevoie să mă obișnuiesc să fiu abandonată și nu doar o dată. Dar nu am încetat să sper că într-o zi o să fie bine. Sunt o idealistă, ce mama mă-sii.

Ce nu pot înțelege e nevoia oamenilor de a face rău celor nevinovați.

Pe Tudor Petrican îl urăsc. Probabil n-am urât pe nimeni vreodată cum urăsc personajul ăsta. De-asta mi-a luat o lună să termin de citit Invitația la vals, deși de obicei le citesc în două-trei zile.

 

blog bibelou

 

Cine e Petrican? Personajul principal al cărții e un student la Drept, de o aroganță și o cruzime îngrozitoare. Iubește să se știe în centrul atenției, să fie adorat de la colegi până la profesori, până la femei. Merge atât de departe încât pune la cale situații din care să iasă erou, obținând astfel și mai multă faimă.

Iubește să cucerească femeile. Să le aducă pe culmile disperării. Să le părăsească. Nu le iubește și se retrage furtunos când toate merg de minune.

Până o cunoaște pe Micaela, cu ochii ca doi luceferi. Singura femeie care nu pică. Singura femeie pentru care luptă, dar nu din iubire, ci din mândrie. Îi scrie zilnic, ea îi returnează scrisorile nedeschise. Până la un moment dat, când nu îi mai scrie, lucru care o nedumerește.

Ajunge să o cucerească. Ajung să se iubească. Ajung într-o relație. Călătoresc, zâmbesc, se bucură de viață ca nimeni alții. Îl iubește, e viața ei. Pare că și el o iubește la fel. După o călătorie la Constantinopol, se întoarce fiecare la casa lui. Dar ce se gândește junele? Au ajuns la apogeul relației. De ce nu ar dispărea el atunci, în plină glorie? Îi scrie Micaelei o scrisoare prin care o anunță ce decizie a luat și e contrariat că ea, în demnitatea ei, nu îi răspunde. Șoc! Cum, nu suferă? Cum, nu i se agață de picioare plângând ca o margaretă?

Pleacă, în cele din urmă la țară, la părinți, unde mai are o aventură. Se întoarce după câteva luni și aude de la sora Micaelei că e însărcinată. A slăbit. E sfârșită. Încearcă să o convingă să se căsătorească. Din nou, în demnitatea ei, refuză la început, dar se lasă convinsă în cele din urmă.

 

invitatia la vals mihail drumes

 

Nimic nu mai e la fel. Pierde sarcina, ultima ei legătură cu iubirea pe care o trăise… și devine o epavă.

După niște bănuieli absurde, Tudor divorțează de ea și își propune să o distrugă cu aparenta lui bunătate. Îi lasă ei casa, îl obligă pe presupusul amant să o ia de nevastă, îl ajută în carieră, îi înscenează niște mizerii pentru a apărea tot el din nou ca un erou.

Micaela se sinucide. Bolnavă de el, bolnavă de suferință, crede până în ultimul moment că el a fost, de fapt, un om bun. Când el, nici măcar când o vede întinsă cu mâinile pe piept nu simte mari remușcări, ci chiar o ușoară veselie, după cum chiar el spune. La urma urmei, dusese răzbunarea până la capăt.

Însă… cartea se termină cu gândurile sale după ce descoperă scrisoarea de adio pe care i-a lăsat-o Micaela. Atunci începe să simtă. Atunci se termină totul. Atunci pică, odată cu ea, în groapa pe care i-o săpase.

 

invitatia la vals mihail drumes 2

 

Și mă întreb… cu ce folos? Pentru ce intri în viața unui om, pentru ce i-o dai peste cap, dacă nu ai de gând să rămâi?

Invitația la vals e o carte care m-a durut. M-a durut fiecare nervișor citind-o. Fiind un om brutal de sincer, nu pot să înțeleg mentalitatea asta. Se întâmplă să rănești oamenii, nu suntem feriți de asta oricât de buni am fi. Dar pentru ce motiv din Universul ăsta ai face așa ceva? Cât de mizerabil să fii?

Știu că Invitația la vals e inspirată dintr-o întâmplare reală, de-asta nu m-am sfiit să povestesc și finalul poveștii lui Tudor și a Micaelei. Oricum am rămas ultima persoană din România care nu a citit-o.

 

 

*foto: boldomatic


5 gânduri despre “Invitația la vals | Mihail Drumeș

  1. Pe mine m-a ajutat enorm cartea asta. Am citit-o la 14 ani și mereu mă gândeam că dau peste Tudori. Chiar mi-a fost de ajutor. Am învățat, încet, să nu fiu Mihaela.
    Pe urmă am recitit-o peste ani și mereu o simt. Altfel, dar o simt. Pentru mine e cum e „Pânza de păianjen” pentru tine, poate. O recitesc ciclic, mereu luând ceva bun din ea. Nu e o capodoperă, dar e Drumeș ❤

    1. Ma doare cartea asta. Imi vine sa plang de nervi si de durere cand ma gandesc la ea. Cand ma gandesc ca sunt oameni care fac asta altor oameni total nevinovati. 😟

      1. Da, și pe mine. Dar eu din ea am învățat că există astfel de oameni. A fost șocant ințial. Dar e și o realitate pe care din bula mea nu o vedeam. Refuzam. Repet, e de mare ajutor pentru adolescente. Le deschide ochii, cu riscul de a le transforma în cinice. Însă, tot că există iubire e mesajul până la urmă. Iubirea aia totală. Norocul e să îți fie împărtășită…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.