Metaforă

Mă gândesc la casa mea și o văd ca și cum ar fi aievea. Gândul are, din fericire, o putere mult mai mare decât ne imaginăm noi. Atunci când eliberăm un gând în Univers, Universul răspunde. Poate răspunde mai târziu, poate răspunde în alt fel decât ne-am fi imaginat, dar putem fi siguri că acel gând a fost auzit și înțeles. Încă încerc să mă hotărăsc dacă e momentul să investesc într-o casă, dar gândul acela despre care vorbeam e acolo, agățat undeva în Universul ăsta. Desigur, trebuie să-l ajut puțin. Prin fapte. Prin documentare. Prin cântărirea opțiunilor. Pe site-ul AIA Proiect, https://www.aia-proiect.ro/, am găsit multe informații atât despre serviciile oferite sau pașii de urmat, cât și o mulțime de proiecte de casă. Mi-au făcut cu ochiul câteva proiecte de casă cu mansardă și asta pentru că mă atrag mai mult decât casele cu etaj. Parterul și mansarda îmi sunt mai mult decât suficiente.

 

sigla-AIA-2016-300x153

 

O casă e mai mult decât o casă. O privești peste mulți ani și te gândești: „ce vremuri!”. Spune-mi sincer, ce îți amintești? Cât a costat, sau cât ai râs între pereții săi? Cât a costat, sau cum ai gătit duminica, purtând acel șorț portocaliu cu buline și părul strâns cu un creion, dansând și cântând cu lingura de lemn în mână și privind copiii pe fereastră, alergând fericiți în grădină, cu soarele jucându-se în părul lor? Cât a costat, sau serile în doi, când cuvintele erau de prisos și privirile vorbeau, atingerile șopteau, inimile băteau… spune-mi sincer, ce e mai important?

O casă e asemenea unei fotografii prețioase pe care, peste ani, o privești cu alți ochi, cu altă experiență, dar cu același drag. Cu același suflet. O fotografie care dăinuie peste decenii, peste generații și care vorbește despre vremurile care au fost. Care îți inspiră frumusețe chiar dacă timpul a trecut. Pentru că acolo, imortalizată, e fericirea ta. Sunt momentele tale. E viața ta.

Frumusețea e în ochii privitorului pentru că subiectul ne e drag, desigur, dar să ne gândim puțin și la cei care au creat acel „subiect”. Să privim casa ca și cum ar fi o fotografie făcută într-un moment deosebit, iar arhitectul proiectant… fotograful. Spune-mi sincer… cine ai prefera să-ți imortalizeze un moment important din viață? Cineva care are un telefon cu cameră VGA, ori un fotograf profesionist, cu un aparat performant?

Privești fotografia și te gândești la persoanele care apar în ea. Poate tu, poate familia. Poate voi toți. Și îți e drag, Doamne, îți e drag pentru că îi iubești, pentru că ei te iubesc pe tine și pentru că pe bucata aia de hârtie e fixat momentul vostru. Te-ai gândit vreodată că și fotograful, înainte să îți dea ție fotografia, a privit-o cu mândrie? E opera lui. Creația lui. El e omul care v-a dăruit o amintire pe care, cândva, când o veți scoate dintr-un sertar care se deschide cu un scârțâit, o veți privi cu nostalgie și veți exclama: „Ce tineri eram! Ce ne-am mai distrat! Îți mai amintești când…?”. Și, văzând-o, desigur că și ei își vor aminti când… iar atunci, o zi întreagă, un lanț de întâmplări se vor povesti. Nu-i așa că e un sentiment plăcut?

Nu vrei ca și casa ta să fie „acea fotografie”? Te uiți la ea și o iubești pentru că e a ta. Arhitectul se uită la ea și e mândru. El a pus bazele. Din nimic. Dar, ajutat de studiile sale, de experiența sa, de iubirea și planurile și dorințele tale, se va naște o capodoperă. A ta. O casă. Un cămin. Acasă.

 

Proiecte-de-casa-parter-cu-mansarda-AIA-Proiect-birou-de-proiectare-1024x576

 

Având în vedere toate acestea, spune-mi sincer… așa-i că nu-ți mai amintești cât a costat? Ce relevanță are acum prețul când amintirile îți umplu sufletul? Când e vorba despre viața ta, doar ce e mai bun contează. Atunci cum faci pentru a avea certitudinea că visul tău e în mâinile unui om care știe ce face? Eu știu ce aș face!

Aș căuta în primul rând recomandări și m-aș documenta temeinic. Nu aș alege la întâmplare, pentru că aici nu este vorba despre o frivolitate, ci despre o casă!

Aș ține cont de vibe-ul pe care mi-l dă arhitectul proiectant. Am, din fericire, o intuiție puternică și după ea mă ghidez întotdeauna când aleg oamenii cu care am de-a face. Din nou o spun: acest om îmi va proiecta visul! Nu îmi va croi o rochie! Îmi va proiecta casa în care voi locui zeci de ani. O casă nu e un lucru de care să te poți descotorosi cu ușurință când nu îți mai place, de aceea e necesar ca relația dintre beneficiar și proiectant să fie bună, să înțeleagă fiecare ceea ce își dorește celălalt. Mai ales pentru că, după ce voi avea proiectul propriu-zis, îl voi vrea aproape și pe parcursul execuției. Ce fotograf lasă pe altcineva să-i developeze fotografiile? Aș prefera acel om care îmi explică modul în care va modifica un proiect de casă standard și de ce va face asta. El e expertul.

Aș alege o agenție care îmi oferă, pe lângă proiectul propriu-zis, și alte servicii, cum ar fi obținerea avizelor necesare, certificatul de urbanism, studiul geotehnic…

Aș alege oameni cu experiență. Și când zic experiență, nu mă refer numai la experiența în domeniu, ci și în ceea ce privește latura umană. E de la sine înțeles că oamenii cu o mai mare experiență profesională au avut de-a face cu tot felul de clienți. Ei cunosc oamenii. Ei citesc oamenii. Lor le va fi mai ușor să simtă ce îți dorești.

Mi-aș dori să pot vedea măcar unul din proiectele finalizate. Casa propriu-zisă. M-ar ajuta mult să văd rezultatul muncii.

Aș alege oameni care mi-ar răspunde cu calm la întrebări și mi-ar explica felul în care dorințele mele vor fi puse în aplicare sau, dimpotrivă, de ce o cerință e greu sau imposibil de realizat. Oameni care m-ar descoase în cele mai fine detalii pentru a afla care mi-e casa din vis și pentru a înțelege felul cum o percep.

Chiar și prețul a contat cândva, chiar dacă peste ani și ani va fi irelevant. Și, cu siguranță nu voi alege ce e mai ieftin doar pentru că… e mai ieftin. Însă, dacă trec situația prin toate celelalte filtre anterior menționate, cu siguranță până în acesc punct voi fi ales deja oamenii potriviți.

În fiecare alegere pe care o facem la un moment dat, într-o etapă anume a vieții noastre, punem suflet, dar și rațiune. Cele două nu trebuie să se excludă, nu trebuie să se lupte pentru supremație, ci trebuie să colaboreze pentru a rezulta satisfacția noastră totală. Odată cu ea, liniștea. Odată cu liniștea, fericirea. Iar când suntem fericiți, nu-i așa că parcă și soarele strălucește mai frumos?

 

Articol scris pentru SuperBlog 2019.


6 gânduri despre “Metaforă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.