Templul cu Farmec

„Nu întineresc”, mi-am spus la un moment dat, privind cu o sprânceană ridicată către ridul ăla mic, format pe furiș, Dumnezeu știe când, deasupra buzei. „Dacă foloseam creme antirid…”, am adăugat ridicând din umeri, l-am lăsat pe nemernic să existe, dar nu înainte să-i promit că va fi primul și ultimul deasupra buzei. Nu le-am mai numărat pe cele formate în colțurile ochilor de la prea mult râs, să nu mă sperii și să se înmulțească, Doamne ferește! Am numărat, în schimb, dățile când mi-am zis că mă apuc de mâncat sănătos, de rutina completă de îngrijire a pielii, de una, de alta, m-am speriat și m-am culcat. Mâine, poate.

Inițial nu mi-a fost teamă. Am zis că-s SuperWoman și, când va veni vremea, o să pun osul la muncă și o să remediez toate efectele greșelilor din adolescență și „my early twenties”, cum ar zice străinu’. Doar că, ce să vezi, marele 30 a venit peste mine și m-am trezit și neslabă și neprotejată de efectele trecerii timpului. Cu tinerețea e ca și cu femeile în general, vorba versului (zi-le, băiatu’!): „Când o ai, nu o vrei. Când o vrei, n-o mai ai!”. Când ești tânăr, ești prea tânăr, nu vrei, nu știi, nu-ți pasă, lasă. Când observi că te-ai ramolit nițeluș, mai o durere de șale, mai un riduleț, unul, maxim două cearcăne, îți vine să-ți dai două „pălmi” peste frunte și să te apuci ieri de treabă, dacă s-ar putea.

„Corpul nostru e un templu”, ar zice unii. Alții ar zice că e un parc de distracții, dar haideți să îi ascultăm pe primii, par a fi mai cerebrali. Corpul nostru e acasă. E o casă permanentă din care nu putem ieși, așa că trebuie să o prețuim, să o îngrijim cum știm și cum putem mai bine, să ne bucurăm de ea, să îi înțelegem și să îi satisfacem nevoile. Uneori, chiar și mofturile. Dar doar uneori, da?

Cum avem grijă de el? Am stabilit deja că înseamnă „acasă”. Simplu, ca la clasa I. Cum avem o grijă de o casă? Interior-exterior. Nu o păstrăm bine pe interior, de la podele la electrocasnice, n-avem eficiență energetică. Nu o izolăm bine pe exterior, de la pluta de pe pereți până la acoperiș de calitate, intră frigul. Și zăpada, însă mai ales frigul. Ca să nu se întâmple asta, creștem imunitatea. Mai ales când se răcorește și vine sezonul gripei și al altor boli la fel de minunate.

Vedeți, e bună și trecerea timpului la ceva: aduce înțelepciune. Dacă aveam la 20 de ani înțelepciunea de la 30, nu mai mâncam două sute de grame de ciocolată și o pâine mare pe zi. Nici nu puneam alcool sanitar pe fiecare coș spart sau punct negru extras. Ce vreți, unde nu e… nici Dumnezeu nu cere! Înțelepciune, la ea mă refer. Desigur. Bun. M-a atins numărul magic, 30. Ce e de făcut? „Invocă puterea naturii”, mi-am zis și am trecut la treabă.

 

salata-caprese

 

În primul rând, ceva ordine pe interior. Ar fi bine (nu dau cu parul, dar nah) să eliminăm alimentele prea grase, prea prăjite, prea grele, știm cu toții, nu e nimic nou. Se-ntâmplă să mai înlocuiesc garnitura de cartofi prăjiți cu o salată din aia bună, cu de toate, plină de vitamine. Se-ntâmplă zilnic (he-he!) să înlocuiesc sucurile cu apă și asta de câțiva ani și nu că zic, dar se vede! Se-ntâmplă să nu mai sar peste mese și să nu mă mai ghiftuiesc până sare nasturele. Echilibrul e cheia. Haideți, nu e greu. Legumele nu au omorât pe nimeni. Mă rog, doar ciupercile, dar nah, aveți și voi grijă de unde le cumpărați. Fiți responsabili.

 

jump-rope

 

Se mai întâmplă, mai rar, dar se întâmplă să mai sar o coardă, să mai fac douăzeci de genuflexiuni, că nu îmi cade tiara. De asemenea, iarna obișnuiesc să iau și diverse suplimente. Vitamina C, de exemplu, fiind un bun antioxidant. Vitamina D3, care ajută la fixarea calciului în oase. Magneziul, care îmi dă energie.

Acum că am lămurit-o cu interiorul, cu exteriorul ce facem? Mai ales acum, când vine frigul și știm ce implică asta: pielea se usucă, crapă, iar pielea uscată favorizează și apariția ridurilor, de obicei.  Echilibrul e cheia din nou. Echilibrarea microbiomului, adică totalitatea bacteriilor bune și rele de pe suprafața pielii. Cum fac asta? Prin folosirea produselor cosmetice care curăță, hidratează și oxigenează tenul, care îl ajută să se regenereze, ceea ce mi se pare extrem de important. Care îl ajută să se ajute.

 

crema-antirid-nutritiva-gerovital-plant-cutie-si-borcan-deschis(1)

 

De ceva timp prefer produsele care conțin ingrediente de origine naturală, cum ar fi Crema Antirid Nutritivă Microbiom Protect de la Gerovital Plant. Crema de noapte e cel mai important produs din rutina mea, pentru că pe parcursul nopții pielea se regenerează, iar o cremă eficientă este aceea care, prin ingredientele sale, accelerează acest proces. Dacă ar fi să recomand un produs, o cremă de noapte ar fi prima mea opțiune.

Desigur, un singur produs nu e suficient pentru a lupta cu problemele pielii cauzate de vreme, trecerea timpului, odihnă insuficientă și restul. Demachierea corespunzătoare, zilnică, indiferent dacă te machiezi sau nu, e esențială. La fel, o cremă de zi care să fie și ușoară (pentru a servi și drept bază de machiaj), să conțină și factor de protecție solară (soarele ne afectează și iarna, mai ales când e zăpadă), să conțină antioxidanți, dar și ingrediente care ajută la regenerarea pielii prin echilibrarea microbiomului.

 

apa micelara naturala gerovital plant

 

Alegerea produselor de îngrijire nu trebuie niciodată să fie o decizie rapidă și superficială, ci trebuie de fiecare dată să stabilim care sunt nevoile pielii, să ne gândim în ce anotimp le vom folosi, dar și care sunt ingredientele active și ce anume fac acestea pentru tenul nostru. Până și cartofii la piață îi alegem cu atenție, de ce nu am face asta când alegem ce vom pune pe piele?

Când avem grijă de lucruri, ele rezistă. Și oi fi eu toată numai suflet, dar nici cu trupul nu e de joacă!

 

Articol scris pentru SuperBlog 2019.

Sursă foto: pixabay, farmec.ro


2 gânduri despre “Templul cu Farmec

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.