Una din noi e de prisos | Sidonia Drăgușanu

Am vrut să-i dau timp. Când am primit-o, am privit-o și am răsfoit-o cu drag, știind că am în mâini o nouă comoară. Aș fi putut foarte bine să fac o pauză de la Dragoste într-o zi ploioasă, că și așa mă plictisea, dar am vrut să nu ridic și mai sus teancul de cărți începute și neterminate (sunt deja vreo 3-4) și să aștept. Ea mă aștepta, frumoasă, cu pagini albe și pline de scrisori pline de vervă, inocență, durere, prietenie și, mai presus de toate, multă iubire.

View this post on Instagram

Abia astept sa o citesc. 🧡

A post shared by Dana (@danajugaurs) on

Am început să o citesc în tren spre Sinaia. Ziua aia la Sinaia, de pe 13 decembrie 2019, e printre cele mai frumoase din anul ce a trecut și, cred, una dintre cele mai frumoase din viața mea. Nu mă-ntrebați de ce, anumite zile au magia lor pe care nu o poți explica pe de-a-ntregul. Ei bine, acea zi minunată a început în tren, cu Una din noi e de prisos.

Pe scurt, Una din noi e de prisos e un roman scris în stil epistolar, primul de acest gen care îmi trece prin mâini. E unul dintre motivele pentru care mi s-a părut deosebit. Începe și se încheie cu gândurile lui Catrinel despre cum a cunoscut-o pe Aurora, cum s-au împrietenit, iar cuprinsul e format din scrisorile Aurorei către ea. Scrisori ce se întind pe parcursul a mai bine de 10 ani.

S-au cunoscut la pension, pe când aveau vreo 18 ani. Au fost rivale, apoi cele mai bune prietene. Aurora, plină de vervă, copilăroasă, neliniștită, iar Catrinel liniștită, matură, o bună sfătuitoare.

Aurora pune ochii pe doctorul Alexandru (Sandu), medicul pensionului și îl face cumva să o ceară de nevastă. Zbuciumul adolescenței o face să lase școala și să se întoarcă acasă la părinți, în așteptarea căsătoriei. Îl iubea. Îl iubea cu focul primei iubiri, primul dor, primele lacrimi, primele neliniști. Dar avea să afle că ea era de prisos, așa cum se întâmplă mereu.

 

Cineva e întotdeauna de prisos

Așa cum aflăm citind cartea, cineva e mereu în plus. Ești nevoit să faci alegeri. Ești nevoit să faci un pas în spate. E necesar să înveți să conștientizezi când ești tu cel în plus, pentru a nu suferi mai mult, mai târziu. E cea mai importantă lecție pe care am învățat-o citind acest roman. M-am gândit la asta și mi-am dat seama că și în realitatea noastră de zi cu zi se întâmplă asta, oricât ne-am dori să fie altfel. Sunt situații când trebuie să lupți, dar sunt și situații când trebuie să îți vezi de drumul tău și să conștientizezi că nu e locul tău. Cu demnitate. Să tragi cu dinții de o situație imposibilă nu e cea mai bună soluție.

Aurora a fost suficient de matură încât să lase drum liber Monei, femeia cu care Sandu avusese o relație din cele care nu se sfârșesc niciodată cu adevărat. A realizat că acolo ea e cea de prisos și că nu se va putea lupta niciodată cu Mona.

 

Stilul Aurorei e absolut delicios

Trebuie să învățăm să facem diferența între „imatur” și „copilăros”. Eu o văd pe Aurora drept un om veșnic copilăros, e deosebită prin stilul ei aparte, felul ei de a fi, verva asta în scris, dar și în comportament.Cu toate astea, deși face și greșeli, cred că a luat și multe decizii bune și suficient de mature părăsindu-l pe Dinu (soțul ei), mutându-se și muncind pentru a-și crește copilul. Și ăsta-i doar un exemplu.

E o greșeală pe care o fac mulți oameni, încercând să domolească un vulcan. Aurora e un vulcan și n-ai cum să îi schimbi felul de a fi, oricât ai da ochii peste cap. Și eu am făcut asta. Scrisorile ei sunt uneori atât de pătimașe încât până și mie mi s-a părut că exagerează de câteva ori, apoi am realizat că asta e ea toată: numai suflet. Dacă n-ar mai fi așa, nu s-ar mai face remarcată. Și apoi m-am gândit la mine și la cum încearcă unii să mă „zânească”, să mă potolească și să mă facă să fiu mai „așezată”, iar eu râd mereu și fac în continuare ca mine. Probabil Aurora ar fi făcut la fel. :))

 

Războiul

Despre Al Doilea Război Mondial am citit numai romane străine. Și, pe alocuri, prin Cartea Mironei, de Cella Serghi. Aici am citit mai pe larg despre teama românilor, despre nenorocirile care s-au întâmplat și la noi în acea perioadă. Despre bombardamente. Oricât ai citi despre asta, tot ți se strânge sufletul. Aurora era în București când a fost bombardat. A descris tot ce a simțit și eu, la rândul meu, am simțit cum mi s-a făcut pielea de găină.

 

Catrinel

Nu îmi place de Catrinel cum nu mi-a plăcut nici de Luiza din Într-o gară mică, așa cum nu mi-a plăcut nici de Ilinca din Pânza de păianjen a Cellei Serghi. Catrinel e acel tip de prietenă care nu vorbește mult, care e mult prea serioasă și matură.

Există acel gen de oameni care atunci când cel mai bun prieten suferă din cauza cuiva, ei se mențin pe margine. Nu, nu spun că trebuie să pui mâna pe topor. Dar, uite, dau iar un exemplu personal. Când prietenei mele i se întâmplă ceva din cauza unei persoane, sunt alături de ea pentru că uneori ai nevoie să știi că cineva e ACOLO, trup și suflet. De câte ori s-a legat cineva de prietenele mele și nu și de mine, am urât acea persoană cu aceeași pasiune. Știți, e trist când primești un „nu am nimic cu X, ce, mi-a făcut mie ceva?”. Poate fi o gândire imatură, dar unii așa suntem. Empatia dă pe dinafară și simțim ce simte prietenul nostru. Or, la Catrinel nu am simțit niciun moment asta. Chiar mă miram în timp ce citeam de ce naiba a mai rămas Aurora prietenă cu ea, că femeia nu părea să dea dovadă de prea mult atașament.

Mi-a plăcut mult. E acel gen de carte pe care nu o mai lași din mâini. Se citește ușor, stilul e lejer, iar scrisorile sunt destul de scurte.

*Sursă featured image: Pixabay


Un gând despre “Una din noi e de prisos | Sidonia Drăgușanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.