Mica Enciclopedie Lykke | Meik Wiking

Prima carte pe care am citit-o anul trecut a fost Mica Enciclopedie Hygge, de Meik Wiking. Nu am avut vreo așteptare de la ea. Nu îmi plac cărțile de dezvoltare personală, mi se par inutile și nu pentru că ar fi ceva greșit în ceea ce spun autorii acelor cărți. Dar, părerea mea e că pentru a putea aplica acele lucruri, trebuie să treci prin anumite stări. Acei oameni scriu acele lucruri ca urmare a unor experiențe. Ei bine, acele experiențe sunt cele care te schimbă și te fac să gândești într-un anumit mod. Nu te trezești pur și simplu într-o dimineață și îți zici „de azi sunt milionar!”, sau „de azi alung toate energiile negative din viața mea, toate persoanele toxice, că mi-a zis mie unul în cartea aia”. Nu o să se întâmple, nu faci decât să te amăgești. De-asta nu citesc. Credeam că Hygge va fi la fel, ba chiar am râs de ea când am cumpărat-o. Iertare! :))

Hygge vorbește despre bucuriile simple, despre cum să faci să ai parte de liniște și bucurie mai ales în confortul căminului propriu. Ba chiar am întâlnit și o rețetă de friptură în acea carte. Și pentru că mi-a plăcut atât de mult, am decis ca prima carte din 2020 să fie sora mai mică a lui Hygge, Mica Enciclopedie Lykke. Aici mergem în căutarea celor mai fericiți oameni din lume și modul în care ei au obținut acea pace și acea fericire despre care vorbim. Lykke, în limba daneză înseamnă fericire.

 

lykke meik wiking

 

Meik Wiking are un stil delicios de a scrie, fără să se piardă în detalii științifice, tonul e prietenos, m-a făcut să mă simt ca și cum am fi fost doi prieteni la o cafea, pe o terasă însorită. Îmi place tonul glumeț și modul simplu de a transmite informațiile.

Cu toate astea, ce scrie el în carte, pentru România mi se pare de domeniul fantasticului. Nordicii sunt altfel construiți, au o gândire deosebită și niște metode care la noi nu s-ar aplica niciodată, nu cu succes. Vorbește despre înțelegerea și colaborarea între vecini. Imaginați-vă că v-ați muta într-un loc nou și ați bate la toate ușile să vă prezentați și să faceți schimb de amabilități cu vecinii. Câți v-ar privi ca pe un nebun? Câți s-ar închina după ce ar închide ușa? Recunosc că și eu m-aș simți la fel dacă ar veni cineva la mine la ușă să îmi spună că e noul vecin și să mă întrebe diverse lucruri. Noi ca nație suntem mai precauți, mai neîncrezători, mai competitivi, mai cu boală pe capra vecinului.

Astfel, cartea e structurată pe mai multe capitole, bani, sănătate, libertate, încredere, bunătate.

Lucruri pe care le-am învățat citind Lykke

Fericirea nu e neapărat legată de câștigurile materiale.

View this post on Instagram

Mica Enciclopedie Lykke – Meik Wiking

A post shared by missginger (@missginger.d) on

Nu am nevoie să impresionez pe nimeni.

View this post on Instagram

Mica Enciclopedie Lykke – Meik Wiking

A post shared by missginger (@missginger.d) on

E ok să nu fii extraordinar de ambițios, pentru că ambițiile exagerate dau naștere frustrărilor. Ba mai mult, odată ce atingi un scop, îți formulezi imediat unul nou, poate mai măreț, și uiți să trăiești în prezent și să te bucuri de ceea ce ai. Practic, trăiești într-o continuă luptă și ajungi la un moment dat să fii nemulțumit. Acesta ar fi un motiv pentru care danezii sunt considerați cei mai fericiți oameni din lume: pentru că nu au ambiții și așteptări foarte mari.

„Așteptarea ne face sufletul mai bun.” – iar aici a fost o chestie interesantă. Așteptarea, ca sursă de bucurie. Suntem puși în situația de a ne imagina că putem primi un sărut de la o persoană pe care o dorim foarte mult. Poate fi oricine. Apoi, să ne gândim când ne dorim acel sărut: acum, peste o zi, peste trei? Ei, acel timp petrecut așteptând sărutul ne poate fi sursă de fericire, pentru că ne imaginăm cum va decurge totul. Sufletul ne e viu, în priză, așteptând bucuria cea mare.

Competiția nu e neapărat bună. Mi-a luat extrem de mult timp ca să îmi dau seama de asta. Am vorbit despre acest subiect și când a venit vorba de SuperBlog. Gândindu-te să îi întreci pe alții, pierzi din concentrare. Ideea e să te concentrezi pe ce ai tu de făcut, să crești tu în comparație cu tine însuți, cel de acum o vreme, nu în comparație cu alții, pentru că fiecare are ritmul lui. Așteptările lui.

 

View this post on Instagram

Mica Enciclopedie Lykke – Meik Wiking

A post shared by missginger (@missginger.d) on

Nu trebuie să ne intereseze în primul rând câștigul material la slujbă, ci satisfacția pe care ne-o aduce. Asta m-a mai calmat un pic, se întâmplă să mă simt mai puțin importantă decât alți oameni care au joburi mai importante, mai bune, mai bine plătite. Dar de câte ori se plâng acei oameni că pică din picioare de oboseală? De câte ori se plâng de colegi? De câte ori se plâng de șefi? Ohooo, dar voi știți de câte ori se plâng de bani cei care câștigă de 5 ori mai mult ca mine? N-aveți idee. Fiecare are standardele lui, lupta lui, așteptările și ambițiile lui. Desigur, e o lume nebună (nebună de tot :)) ), trebuie să avem o siguranță financiară, nu putem scăpa asta din vedere, dar aici ajungem iar la primul punct: fericirea nu e legată neapărat de câștigurile financiare. Eu, de exemplu, la serviciu pot într-o zi normală să îmi fac și treaba, să așez marfă, să vând, să consiliez clientele, să fac puțină curățenie, să fac comenzi, să citesc, să scriu pe blog, să citesc și să mă și documentez în diverse domenii care mă interesează. Sunt și zile aglomerate când nu pun mâna pe o carte, zile când doar mă ocup de cliente sau când printre cliente îmi rămâne timp doar să ordonez pe acolo, dar în general satisfacția e la un nivel ridicat chiar și așa, ca vânzătoare. Ideea e că nu pierd timpul liber uitându-mă pe geam, ci îl fructific (aproape) de fiecare dată. Deși mi-ar plăcea să lucrez la un birou călduț, singurele lucruri pe care să pun mâna să fie hârtiile și calculatorul și să nu mai ating o cârpă de praf în viața mea și să am și un salariu gras, asta mi-ar lua din alte bucurii. Nu spun că o să fac asta toată viața, nu spun nici invers. Spun doar că, pentru mine, în momentul actual, e ce trebuie.

Se vorbește și despre încredere, care nu costă nimic. E acolo și un studiu de caz, despre cei care lucrează într-un centru de îngrijire a bătrânilor, dacă îmi amintesc bine. Timpul petrecut pentru a înregistra fiecare activitate într-un calculator portabil, fiecare injecție bifată, fiecare lucru, în momentul în care se instaurează un regim bazat pe încredere, e economisit și folosit pentru a face lucruri de care acel pacient are nevoie și care poate nu sunt trecute neapărat într-un tabel.

 

View this post on Instagram

Mica Enciclopedie Lykke – Meik Wiking

A post shared by missginger (@missginger.d) on

 

Eu m-am străduit mereu să fiu un om demn de încredere și mă simt jignită până la Dumnezeu și înapoi când, de exemplu, o clientă se uită urât că un rimel nu e sigilat (pentru că, ce să vezi, așa a venit de la furnizor). Simt că mă sufoc de indignare și nici nu mai pot să vorbesc. Eu, care am păstrat luni de zile 10 lei pe care i-a uitat o clientă, când ea nici nu știa că i-a uitat și puteam să mă fac că plouă? :))) Eu, care i-am păstrat unei cliente eșarfa care îi căzuse? Pe mine mă acuzi că deschid tuburile de rimel, serios? :))) De asta apreciez oamenii care au încredere în mine, îi respect și am pentru ei aceeași încredere.

Fericirea vine și din bunătate. Sau, poate, cea mai mare fericire vine din bunătate. Ideea e că făcând bine, se declanșează în corpul tău niște reacții care te fac, la rândul tău, să te simți bine. Simți binele făcut. Nu vorbim aici despre donații de milioane de euro. Vorbim despre un zâmbet. Despre o mână de ajutor. Despre o vorbă bună. Despre lucruri care nu costă, de cele mai multe ori, nimic. Nu strică să ascultăm, să încurajăm pe cineva. Poate fi singura dovadă de bunătate pe care o primește acea persoană în acel moment. Nu ne dăm seama de cât bine putem face doar cu prezența noastră și cu o vorbă caldă. Eu sunt foarte repezită și nesuferită de foarte multe ori, dar se întâmplă să primesc un compliment sau un zâmbet sau o vorbă oarecare și să mă încălzesc automat și să ofer la rândul meu același lucru. E un lanț, nu? Ți se face bine, faci bine și tot așa.

Fericirea vine din lucruri mici. Dar lucrurile mici, adunate, pot forma un mare bine. Să fim buni, deci, nu? 😀


Un gând despre “Mica Enciclopedie Lykke | Meik Wiking

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.