Unde se termină teama

Acum nu pot decât să mă gândesc. Să mă întreb. Cum ar fi dacă ar fi? Când începi o școală de șoferi nu te gândești decât la cum să înveți mai mult, mai bine și mai repede, cum să iei permisul și visezi la ziua în care vei putea circula fericit cu propria mașină.

Ceea ce nu mi-a trecut mie prin minte până de curând e că oricât aș învăța eu și oricât de bine aș cunoaște regulile de circulație, mereu vor fi acei zmei ai șoselelor care ori nu au învățat la fel de bine, ori nu sunt la fel de atenți, ori cărora pur și simplu nu le pasă. Și în acel moment bula mea s-a spart: nu voi fi singură pe șosea. În acel moment a început să-mi fie frică. Până atunci nu m-am gândit decât CUM să conduc eu bine. CUM să învăț. Cum să respect și să aplic tot ce învăț la cursuri. La ceilalți nu m-am gândit. În mintea mea nevinovată și corectă, toți fac ca mine. Dar nu.

Probabil va veni acel moment când, circulând liniștită și regulamentar, cineva va face o nefăcută și se va lăsa cu avarii. Niciun șofer nu scapă de mici accidente. Numai când mă gândeam îmi creștea pulsul. CE m-aș face? Să fiu sinceră cu mine, sunt o biată femeie care se pierde cu firea numaidecât, mă și imaginez plângând în mijlocul șoselei fără să am vreo idee ce aș putea face în continuare.

Nu știu câți dintre voi sunt deja șoferi, nu știu nici ce prezență de spirit și cunoștințe aveți în ceea ce privește pașii de urmat în cazul accidentelor soldate numai cu ușoara avariere a autovehiculului. Eu când nu știu ceva și acea posibilă situație mă apasă mult timp, mă documentez. Dacă și tu ești un biet om care se pierde ușor în fața unor situații delicate cum e cea expusă mai sus, am niște vești bune pentru tine.

 

autonom

 

În caz de accident, există un număr de telefon pe care îl poți apela pentru a avea acces la toate serviciile necesare, fie că e vorba despre asistență rutieră, platformă, tractare, depanare sau auto de înlocuire. Acel număr e 0219111 și e foarte ușor de reținut. Ia încearcă! Nu știi când îți va fi util. Nu vreau să fiu pesimistă, dar e bine să ne cunoaștem dreptul prin lege, sau mai bine zis, e momentul să începem să conștientizăm că avem anumite drepturi. În momentul în care realizăm că există soluții la îndemână, devenim mai încrezători.

Cred că multe dintre temerile noastre vin din ideea că nu am ști cum să ne descurcăm într-o anumită situație. Gândul că ne-am vedea puși în fața faptului împlinit și nu știm în ce direcție să o apucăm. Nu mi-aș fi imaginat că apelând un singur număr de telefon aș putea să rezolv o problemă destul de spinoasă, dacă-mi permiteți exprimarea. Sunt curioasă câți dintre voi știau că au acest drept prin lege. Sub 1% din șoferi știu asta. Dacă acum ați aflat și voi, dați mai departe! Poate mai sunt ghinioniști prin trafic care au neșansa de a fi victimele unor accidente minore, dar care le-ar da bătăi de cap.

Mă gândeam la un moment dat… că nah, în perioada asta avem cu toții timp să ne gândim la tot felul de lucruri… în fine…  mă gândeam ce m-aș face dacă m-aș trezi într-o zi cu mașina avariată. Muncești să iei permisul, muncești să cumperi o mașină și vine cineva care are capul în nori și te lasă fără ea. Trist, nu? Așa zic și eu. Eh… n-aveam nici cea mai vagă idee că în momentul în care nu sunt eu șoferul vinovat de un accident, beneficiez de auto de înlocuire fără să plătesc nimic. Simplu, în patru pași, costul fiind decontat de asiguratorul șoferului vinovat.

Doar trebuie completată constatarea amiabilă de către ambele părți, vinovatul și păgubitul (dacă vinovatul nu e cooperant, se poate rezolva cu ajutorul poliției) și se deschide dosarul de daună. Pasul următor e primirea unei note de constatare necesară la service (alegerea service-ului se face de păgubit, nu i se impune unul anume). Se calculează timpul necesar reparării mașinii. Pentru fiecare patru ore de manoperă se asigură o zi de închiriere a unui autoturism. Ultimul pas e obținerea confirmării de la asigurator și contactarea companiei de închirieri auto. Repet: fără niciun cost pentru partea păgubită, ci cu decontare de către asiguratorul vinovatului.

Sunt acel om care are nevoie întotdeauna să deţină controlul. Chiar şi gândul că nu aş şti cum să mă descurc într-o situație sau alta îmi dă insomnii. De multe ori am renunțat la planuri frumoase din cauza fricii că s-ar putea întâmpla cutare lucru și m-aș vedea într-o situație delicată.

Însă din momentul în care afli că există soluții pentru potențialele probleme, ceva se schimbă. Și teama scade considerabil.

„Knowledge is power”, a zis Francis Bacon. Așa că țineți minte: 021.9111.

 

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020.

Sursă foto: Autonom


Un gând despre “Unde se termină teama

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.