Luna pe canapea

Patru săptămâni de stat în casă. Peste cincisprezece filme, multe episoade din vreo trei seriale, zeci de clipuri pe youtube, peste zece articole scrise, aproape trei cărți citite… o canapea. Toate astea s-au întâmplat într-un singur loc. Aici, unde stau și acum: pe canapeaua mea mare din sufragerie. Ultima lună a trecut ca prin vis, nu îmi amintesc mare lucru, n-aș putea spune ce am făcut într-o anume zi, pentru că fiecare zi era la fel, doar filmele se schimbau. Același scenariu, mâncare și filme. Și-afară natura își vedea de viața ei, teiul de la fereastră a înmugurit, ca apoi din muguraşi să plesnească mici frunzulițe de un verde crud. Până a trecut luna, teiul era îmbrăcat în frunze mari, serioase, de un verde curat, viu.

Alții au profitat de perioada asta pentru a fi cât mai productivi, ca apoi să revină la aceleași lamentări cum că nu e timp. Uite, timp a fost. A fost o lună pentru unii, au fost două pentru alții şi pentru unii încă mai e de stat în casă. Eu am profitat de timp pentru a sta pe canapeaua mea mare, pentru a citi, pentru a vedea filme cu familia. Loc era destul, slavă Cerului.

Nu știu în ce zile am văzut filmele, dar nu pot să uit cum stăteam pe canapea și râdeam la cine-știe ce comedioară tâmpită sau cum am plâns cu zguduieli serioase când am văzut Miracol în celula 7 sau Baraca.

Prima canapea din sufragerie a fost mică, abia aveau loc doi adulți mai zdraveni. Era de un albastru rece, aproape spre gri, cu modele florale albe. Apoi a urmat cea maro, în carouri, și abia apoi cea actuală, la care am făcut mutrele mele specifice înainte să o accept. La ce ne trebuia nouă un colțar atât de mare? Cât aveam de gând să îl folosim? Era inutil, ocupa spațiu degeaba. Uite, ocupă locul fotoliului. Nu voiam o cameră plină, voiam o cameră cu pereți albi și o canapea micuță.

Dar uite că n-am avut dreptate. Dacă nu era canapeaua mare, mi-ar fi înțepenit spatele pe un scaun pliabil și perioada petrecută acasă n-ar mai fi fost atât de plăcută.

 

DSC00345-01-02

 

Obișnuiam să cred că biblioteca e cel mai important obiect de mobilier din sufrageria mea, dar cum situațiile dificile sau complicate sunt cele care ne conturează anumite sentimente, stări și concepții, am ajuns la concluzia că fără colțarul mare, în care ne-am lăfăit în voie, am râs și am făcut planuri pentru perioade mai bune… autoizolarea n-ar mai fi fost la fel. E trist să n-ai unde te aduna cu cei dragi, mai ales că sunt acolo, în aceeași casă. E trist ca fiecare să fie tot timpul în camera lui, cu treaba lui. Sunt momente când e nevoie de căldura familiei, de zâmbete și speranță că o să fie bine. Așadar, canapeaua e la fel de importantă ca biblioteca. La fel de important e și drumul dintre cele două, ahem…

Am știut eu de ce-mi cumpăr o bibliotecă nouă fix înainte de nebunie și am montat-o mai aproape de mine… uite, văd acum următoarea carte pe care vreau să o citesc!

Eu încă nu am casa mea. Dar când va fi să o am, prioritățile sunt deja stabilite. Până la urmă, televizorul poate să stea și pe perete, nici măcar nu știu dacă e musai să am acea comodă pentru el.  Pereții să fie albi, Doamne, cum iubesc pereții albi!

Canapeaua… mare să fie. Pufoasă. Confortabilă. Să ne fie refugiul și relaxarea după o zi lungă.

dandyhome_p74-75_limousine
Biano

Doamne, și dacă mi-aș lua și un lampadar, să nu mai fie nevoie de improvizații fragile cu veioza când citesc… ar fi mmmmm! Minunat.

 

„Kitul” vostru pentru pentru perioadele mai grele care e? Vă refugiați tot în sufragerie cu cei dragi, sau gătiți bunătăți și povestiți în jurul mesei din bucătărie?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.