Scrisoare de dragoste | Mihail Drumeș

Am citit mai întâi Invitația la vals. Mi-o recomandaseră o mulțime de oameni. După ce-am citit-o, mi-au recomandat Scrisoare de dragoste. De obicei nu îmi plac recomandările, mă simt undeva în adâncul sufletului obligată să cumpăr acea carte. Am cumpărat-o, așadar, însă doar pentru că Invitația la vals m-a cutremurat. Mă așteptam să citesc ceva la fel de cutremurător, dar diferit ca acțiune.

 

 

Mi-au adus-o ai mei din Sinaia. Prețuiesc cărțile de la librăria Flower Power din Sinaia ca pe cine știe ce comoară. În fiecare concediu al meu sau al părinților acolo, încerc să fac rost de cel puțin o carte de acolo. Prin urmare, Scrisoare de dragoste are o valoare triplă pentru mine: întâi pentru că mi-a plăcut, apoi că e adusă de ai mei, apoi că-i din Sinaia.

Să revenim. Mă așteptam să găsesc o acțiune diferită, dar se pare că neica Drumeș a avut ceva obsesie pentru personaje masculine total dezagreabile, rele, ariviste, care înșală și mint și vor cu orice preț să iasă ca ele.

Atenție, vor urma spoilere, pentru că aici nu e o recenzie, ci un comentariu pe baza cărții. Părerea mea sinceră. Cine nu a citit cartea poate să nu mai citească restul articolului, dar țineți minte că o recomand.

Bun. Avem personajele. Duduia Anda Brădeanu, orfană, adoptată mai târziu, în adolescență, de directoarea școlii la care învăța. Foarte isteață, foarte frumoasă și admirată, dar extrem de copilăroasă în comportament și exprimare. Asta reiese din scrisorile pe care i le trimite unei foste colege de școală. Limbajul său și exprimarea am constatat că seamănă cu stilul în care mi-am scris eu jurnalul din clasa a opta. E doar o constatare, nimic rău în asta.

Dinu Gherghel, fiu de învățători de la țară, deștept, cult, se ridică momentan prin propriile forțe. Îl urăște încă din copilărie pe Relu Apelevianu, fost coleg de școală, care e și frumos și deștept și bogat.

Anda și Dinu se cunosc. Se tachinează. Se reîntâlnesc. Se îndrăgostesc și se căsătoresc. Dinu, însă, are alte planuri. Vrea să ajungă sus, tot mai sus, printr-o căsătorie. O ALTĂ căsătorie, că Anda, deși o iubește, nu e bogată. Nu e nici săracă, dar el vrea mai mult. Mult mai mult. La urma urmei, n-ar fi primii care divorțează, nu? Ghiocela (numele ei de alint) e frumoasă și deșteaptă, își va găsi ea pe altul.

Ceea ce e cu adevărat mârșav e modul în care Dinu se hotărăște să scape de Ghiocela.

După ani de zile s-a reîntâlnit cu Relu (care, săracul, habar n-avea că Dinu îl pizmuia dintotdeauna) și au reluat aparenta prietenie. Dinu deja pusese ochii pe verișoara lui Relu, adică fiica șefului său (unchiul lui Relu). Frumușică, bogată, părea că-l place, mă rog, detaliile le găsiți în carte. Lui Relu nu îi era indiferentă Anda, așa că s-a băgat în planul oribil al lui Relu de a se descotorosi de ea. Încearcă să o seducă.

Divorțează. Anda, după o vreme, se căsătorește cu Relu. Dinu cu fiica lui Apelevianu, verișoara lui Relu. Toate bune și frumoase, nu? Toată lumea e fericită. Sau poate nu. Viața de bogat e atât de sclipitoare numai când o visezi, realitatea e alta de cele mai multe ori. A fi bogat nu e egal cu a fi 100% fericit. E concluzia la care a ajuns și Dinu după o perioadă. Îndatoririle îl apasă, timpul liber nu mai există, gândul că a lăsat ceva perfect așa cum era pentru ceva perfect doar în imaginația lui îl omora puțin câte puțin. Nu e ca și cum soția lui ar fi fost urâtă, proastă sau prea puțin agreabilă. Nu, din contră! „Marmura” avea farmecul ei, dar avea un defect: nu era Ghiocela, cea care mereu îl provoca, îl ațâța, îl deruta, îl făcea să simtă că trăiește.

Cum e să ai totul, dar să nu conteze? Nu o să spun finalul totuși, dacă ați citit cartea îl știți oricum, iar dacă nu m-ați ascultat și ați citit totuși până aici, nu vreau să vă stric surpriza.

Vreau să vorbesc puțin și despre Anda, așa că haideți să-l lăsăm un pic pe arivistul ăla deoparte.

Anda, spre deosebire de Micaela din Invitația la vals, are un caracter mult mai puternic și e mai descurcăreață, mai realistă (chiar așa în inocența și aparenta ei imaturitate) și nu cedează psihic. Nu se lasă doborâtă de durerea de a fi părăsită, de divorț, de pierderea omului pe care îl iubea. Își revine și merge mai departe, înflorește în timp ce Dinu se ofilește. Cred că atitudinea Andei e cea mai sănătoasă, dar uite că nu toți oamenii sunt atât de puternici. Nu pot decât să o admir pentru tăria ei de caracter.

Am 31 de ani, nu pot spune că sunt atât de naivă încât să condamn 100% atitudinea lui Dinu (ca să revenim la el…) și să am impresia că poți fi fericit chiar și sub pod, dacă ai omul iubit lângă tine. Neajunsurile te… ajung din urmă. Dar uite că nu pot să înțeleg de ce să lași ceva perfect așa cum e, pentru bani. Cum? De ce să faci asta? Cum poți fi fericit doar stând pe grămada de bani când sufletul nu îți e în pace? Cum mai zâmbești soarelui când nu ești fericit? Cum te lasă conștiința, cum te lasă sufletul să stai lângă un om pe care nu îl iubești doar pentru că, financiar vorbind, e bine. Mai ales când în situația în care atunci când aveai și iubirea, nu mureai de foame? De ce aleg oamenii să își ciunțească sufletul în asemenea hal? Eu nu pot să dorm nici dacă mă deranjează breteaua de la pijama, cum pot unii să doarmă când au lângă ei un om pe care nu îl iubesc? Cum să te uiți la acel om? CUM să stai lângă el? Mi-e greață numai când mă gândesc la asta.

După cum am mai spus, nu sunt atât de naivă încât să cred că poți trăi numai din iubire și că ea îți ține de foame, dar CUM să dai o situație financiară decentă și o iubire enormă pe o situație financiară bună de tot, dar să pierzi iubirea? Cum trăiești când nu ai sufletul împăcat?

Ce au făcut ei în situația asta aflați doar citind cartea. Merită.


3 gânduri despre “Scrisoare de dragoste | Mihail Drumeș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.