Te-aștept în noiembrie, pe patru

M-am trezit la 8 fix, ca în fiecare zi. Azi n-am avut mesaj de la tine, dar știu că ești obosit și nu m-am supărat. M-am întins, am căscat lung și am tras jaluzelele. Cerul era cenușiu, parcă amenința să se prăvălească peste mine… ploua cu stropi mărunți și deși. M-am zburlit ca o pisică amenințată de un câine fioros, am tras halatul pe mine și am mers să prepar cafeaua.

În câteva minute aveasă fie gata și ea. Am apăsat pe buton, lăsând aparatul să își facă treaba în timp ce m-am îndreptat spre baie, nu înainte să zăbovesc vreo două minute în fața sertarului cu lenjerie. Am lăsat să-mi scape un zâmbet, amintindu-mi cum îmi spui mereu că „fie toamna cât de gri, chiloții trebuie să fie mereu colorați și veseli”. Te-am ascultat, știi că am încredere în gusturile tale de fashionist desăvârșit. Mi-a picat privirea pe cei din bumbac, cu lămâi roșii. N-am mai văzut până acum lămâi roșii, dar cine-s eu să contrazic artiștii care i-au creat? Sunt frumoși și colorați, e suficient. Din garderoba de toamnă nu trebuie niciodată să lipsească așa ceva. Ai dreptate, mereu mă-nveselesc când știu că pe sub haine port lenjerie haioasă.

answear lenjerie intima

După duș am ieșit din baie înfofolită în halat și mi-am băut cafeaua cu privirea pe fereastră. Ploaia se încăpățâna să mă onoreze cu prezența, dar nu mă deranja, are și ploaia farmecul ei. Am pornit televizorul și am dat play melodiei pe care am dansat prima oară, acolo pe câmp, mai ții minte cum se plimbau norii pe cer? Azi am dansat singură, dar te-ntorci tu…

E fix vremea aia ciudată, când pleci de acasă primăvara, ajungi la serviciu undeva prin iulie și seara te întorci pe o vreme de Ajun, cu gândul că, Doamne ferește, o să dai nas în nas cu Rudolf. Așa am pățit ieri, să știi. N-am dat nas în nas cu Rudolf, dar apropo de nasul lui, am luat cardiganul Mango pe care l-am cumpărat luna trecută. Cel roșu, scurt, cu modelul împletit pe margini și nasturii ăia frumoși, maronii. Doamne, cum îmi plac culorile aprinse toamna! Înveselesc până și zilele astea smiorcăite. Dar m-am pierdut în detalii. Era așa frumos ieri, am pus cardiganul și tenișii în picioare, am rulat pantalonii deasupra gleznelor și am plecat. Nu-ți mai zic că am ajuns seara congelată, că iar mă cerți că n-am grijă. Gata, promit că-l păstrez doar pentru zilele aurii de septembrie, nu mă mai aventurez la sfârșit de octombrie cu el.

answear mango cardigan

Prin urmare, azi nu am mai riscat. Am mers la sigur și m-am îmbrăcat cu clasicele fiecărei toamne. Noroc că am călcat aseară blugii Levi’s pe care mi i-ai luat anul trecut de ziua mea, altfel ajungeam la serviciu arătând ca un hobo. Da, călcam când nu ți-am răspuns la mesaje, nu m-a uitat Dumnezeu prin fața oglinzii cum ai râs tu de mine. Și apropo de Dumnezeu, să-ți dea sănătate, că fără blugii ăștia nu știu ce m-aș fi făcut. Sunt albastrul ăla care chiar merge la orice, iar croiala îmi accentuează silueta. Chiar am mai căutat o pereche asemănătoare, cred că-mi comand. La salariul următor, că pe-ăsta l-am cam dat pe parfum. Vinovată! În apărarea mea, miroase a cocos și vanilie.

answear levis jeans

Am luat o helancă oarecare, una neagră, iar în picioare am luat botinele. Cele negre cu toc gros, știi ce-am pățit cu celelalte? Am rămas săptămâna trecută prinsă-n piatră cubică. Râdeau și câinii de mine și am și întârziat. Eram la vreo douăzeci de metri de ușă, cineva trăgea de ea, eu îi făceam cu mâna să înceteze că ajung imediat… dar o să-ți povestesc când vii. Cu exemplificare și tot tacâmul. În orice caz, le-am luat pe cele cu tocul gros și cu modelul ăla în relief în partea din spate.

answear botine

Mi s-a părut mie că merg de minune cu paltonul verde. Nu ți-am zis de el? A ajuns acum câteva zile. Am păcătuit iar. Să-ți zic că și el miroase a cocos și vanilie? L-am dat cu parfum, acum miroase. O să-ți placă, e un verde plăcut, presărat cu nuanțe de maroniu. Îmi amintește de ochii mei. Apropo, tu îți mai amintești de ochii mei sau e așa frumos pe-acolo încât m-ai uitat? Nu face bot, că glumesc. E frumos paltonul și arată minunat în combinație cu șalul cărămiziu pe care îl port în fiecare toamnă. Cel mare, pufos pe care ni l-am pus amândoi deasupra capului anul trecut când ne-a prins ploaia și am alergat până la bloc la tine și mi-ai zis „gata, nu te mai las să pleci”. Și nu m-ai mai lăsat. Apropo, a ciocănit și doamna de la curățenie în timp ce mă admiram în oglindă. I-am dat banii pe două luni. S-a scumpit, cred că și-a upgradat mătura sau ceva.

answear palton

M-am sucit, m-am învârtit în oglinda de pe hol, îmi plăcea cum arătam. Era o ținută clasică, tipică mie, tipică toamnei. Ultimele frunze verzi se împleteau cu primele frunze arămii în paltonul și eșarfa mea. În ochii și în părul meu.

answear esarfa

N-aș ști să zic dacă hainele au avut o influență pozitivă sau a fost noroc chior, dar am avut o zi foarte bună. Ploaia s-a oprit pe la prânz și câteva gene de soare și-au făcut apariția printre norii cenușii. Mirosea a curat și a rece. Pe la patru mi s-a făcut dor de tine. Am ajuns acasă și ți-am căutat hanoracul olive, cu fermoar.

answear levis hanorac

L-am îmbrăcat și ți-am simțit parfumul de lemn de santal atât de intens de parcă tocmai l-ai dat jos și mi l-ai oferit pentru a mă proteja de frig. De fapt, nu-mi era neapărat frig. Îmi era doar dor. Îmi era, cumva… frig de dor.

Dar nu-i nimic, vei reveni. Eu te-aștept. În noiembrie, pe patru.

Articol scris pentru SuperBlog 2020.

Foto: Answear, arhivă personală.


Un gând despre “Te-aștept în noiembrie, pe patru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.