Aștept

Sunt naivă. Sunt credulă. Am avut mereu prea multă încredere în oameni. Am crezut prea mult în cuvânt. Încă mai cred.

Am o mătușă pe care o văd rar. Când eram mică mă răsfăța și, na, cum să nu îi placă unui copil să fie răsfățat? Îmi era drag de ea, abia așteptam să mai vină pe la noi. Ne suna din când în când și promitea că vine. În ziua cu pricina mă trezeam bucuroasă, mă aranjam, mă îmbrăcam frumos și o așteptam. Și o așteptam. Și o așteptam. Venea amiaza și eu tot o așteptam. O sunam apoi și spunea că nah, nu mai vine. Ceva în mine se prăbușea de fiecare dată pentru că eu aveam încredere. Și totuși, cu următoarea ocazie când promitea că vine… așteptam din nou.

Pe la 18 ani, am găsit numărul de telefon al unui băiat de care îmi plăcea. I-am luat, de fapt, numărul de pe mașina care era de vânzare. I-am dat un beep. Pe la 11 noaptea m-a sunat. M-a întrebat cum mă cheamă, pe unde stau și mi-a promis că mă sună din nou. Nu m-a sunat nici atunci, nici a doua zi, nici a treia, nici peste 10 ani.

Pe la 19, cel de care m-am crezut îndrăgostită m-a sărutat după ce m-a ignorat un an. Am crezut în el din nou. Părea că nu vrea să ne mai despărțim vreodată și în jurul nostru s-a creat o bulă de fericire. Părea că s-a întors la mine. De tot. Am plecat și a rămas că vorbim a doua zi pe mess. N-am mai vorbit. Nici a doua zi. Nici a treia. Nu știu dacă am mai vorbit vreodată, iar dacă am vorbit, părea că a uitat tot.

Nu mai spun de câte ori am așteptat clientele să vină după produsele pe care le-au rezervat. N-au venit niciodată. Astea-s doar detalii, bagatele.

Și aici au fost doar exemple.

Cumva, încrederea asta a mea copilărească în oameni, încrederea în promisiuni și în cuvântul dat, m-a făcut să ajung la concluzia că tot eu nu merit. Pentru că orice aș fi făcut, oamenii au continuat să nu se țină de cuvânt. Indiferent dacă am tolerat sau nu comportamentul, dacă am spus sau nu că atitudinea asta mă rănește, dacă m-am supărat și am arătat-o, dacă am plâns, dacă am țipat, oamenii m-au lăsat în continuare să aștept.

Iar eu aștept. În continuare. Sunt naivă, da.

Numai cine nu a așteptat nimic sau pe nimeni niciodată nu știe cum e să trăiești cu speranța, apoi cu neliniștea, apoi cu dezamăgirea și, în cele din urmă, cu tristețea. Cu neîncrederea în propria persoană. Că poate nu ești suficient de bun. Ori suficient de important. Cred că aici e de fapt problema. Sentimentul că nu contezi. Nu contezi suficient de mult pentru ca cineva să facă o pauză pentru tine. Nu contezi suficient de mult cât să fii o prioritate sau… măcar o opțiune. Nu contezi suficient de mult cât să fii inclus în viața și programul cuiva. Nu meriți.

Spunea Meik Wiking în cartea lui, Lykke, „așteptarea ne face sufletul mai bun”. Da, când aștepți un lucru care se întâmplă. Când nu se întâmplă, așteptarea naște doar nesiguranță și tristețe.

Dar eu o sa am încredere în continuare. Știu că nu trebuie să mă aștept ca leul să nu mă mănânce doar pentru că eu nu îl voi mânca pe el, dar eu voi fi mereu sinceră. Și îmi voi respecta cuvântul chiar dacă nu toți oamenii fac asta cu și pentru mine.

Sunt naivă. Știu.

Foto: Pixabay


3 gânduri despre “Aștept

  1. Așa sunt și eu. 🙂 Sau am fost, fiindcă -de curând- mi-am propus să încerc altceva: să nu mai aștept, sau să nu mai am așteptări de la oamenii care mi-au înșelat în trecut încrederea. Ba, mai mult, să-mi ascult inima, fiindcă am observat că-mi dă semnale atunci când ceva n-ar fi în regulă. Inima simte când omul din fața ta este un indiferent, sau -pur și simplu- că nu-i prea pasă de tine. Și nu e ușor să spui nu, după ce ai tot spus da o viață întreagă, dar -ca orice deprindere- se învață. 🙂 Cu curaj și cu pași mici, dar și cu un car de încredere în tine însăți. Eu asta mi-am propus și am sentimentul că-mi va fi mai bine, păzindu-mă eu pe mine de a mi se mai frânge inima -cu nonșalanță- iar și iar și iar. ❤

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.