Curățenie generală? În general nu, dar când e musai…

Fiind copilul anilor ’90, am petrecut dimineți în sunetul melodios al bețelor conștiincioase pe covoarele atârnate într-o bujie pe barele instalate în fața fiecărei scări de bloc. Bara aia o foloseam și noi, copiii, și pe post de aparat pentru tracțiuni ca și cum am fi fost la sală, sau ne credeam gimnaste la paralele. Uneori legam niște sfori și un cauciuc de ea și ne dădeam uța. Descoperim, astfel multitudinea de funcționalități ale unui instument care ajută la curățenie. Aproape ca în 2021, nu? Aproape… nu mătura, nu aspira, nu igieniza, dar na, ne ajutam de ea la snopit covoare, la întreținerea masei musculare și, desigur, a spiritului zburdalnic de copii.

Casa mea era plină de covoare, covorașe, carpete, preșuri și preșulețe, practic, dacă analizai puțin, aveam mai multe covoare decât metri pătrați. Aveam de dat și la vecini. Aveam și de zestre. Aveam și de-alea bune, de scos la lumină numai la zile mari.

Și-aveam și bibelouri și o vitrină mare cu păhăruțe și păhărele orânduite frumos, cu gust și talent. Vitrina încă o am și e un fel de piesă de muzeu, adică doar mă uit la dânsa, nu ating nimic! Bibelourile… mai sunt două. Puteam eu să stric orânduiala și să renunț la ele? Noroc că pe televizoarele astea nu mai are unde să stea peștele pe milieu, de fapt cred că așa au apărut televizoarele LCD, LED și tot tacâmul: „John, I hate those romanians with the pește on the milieu on the teveu, let’s spoil their distracție and watch them hit their head on the toți pereții că what fac ei with all those precious decorations!”… eu zic că erau doar invidioși.

Revenind, în fiecare primăvară, cam pe la lăsata secului, începea forfota. Nu era ca și cum nu ar fi fost curat tot timpul la noi în casă, căci dacă îți scăpai dumicatul pe jos, nici nu trebuia să sufli în el înainte să îl bagi în gură, mai degrabă te uitai speriat să nu fi făcut firimituri pe covor.

Covoarele erau bătute cu foc pe bara de afară, apoi rulate cu tot cu ciucurii așezați cât se poate de ordonat, apoi erau stivuite la o margine de lume sufragerie. Bineînțeles că mă împiedicam de ele cu fiecare ocazie. Geamurile erau spălate, la fel și jaluzelele, florile erau exilate, sau mai degrabă eliberate pe balcon la soare, fiecare centimetru de mobilă și decorațiune era curățat cu conștiinciozitate. Perdelele și milieurile erau date jos, spălate de mână (!), apoi apretate și călcate. Încă am în nări mirosul apretului… mirosul ăla de curat, de primenit, de casă de om gospodar.

Și ar mai fi fost, dar când eram mică, eram prea mică… devenind adolescentă, nu m-a mai interesat, ca tânăr adult n-am mai avut timp. Și uite cum, din hop în hop, am ajuns adult în toată firea, în prag de curățenie generală, când eu abia mă străduiesc să nu rămân corigentă la curățenia de întreținere. Și le-aș face pe toate, dar cum? În ce ordine? Îmi vine să-mi pun mâinile în cap și să-mi smulg fiecare fir de păr. Dar cum nu e nicio treabă mai a naibii decât mine, găsesc eu o modalitate să fac și curățenia.

Să vă spun un secret. Știți de ce îmi e mie groază să mă apuc de curățenie, în general? Multitudinea de obiecte împrăștiate peste tot. Mintea mea oscilează între nevoia de minimalism și dragul de a cumpăra noi decorațiuni. Reușesc, deocamdată, să împac ambele voci din capul meu. Nu vă spun și cum.

Nimeni nu s-a născut învățat, pentru toate există un început, iar pentru mine cel mai important pentru prima mea curățenie generală e să îmi stabilesc prioritățile. Ce mă interesează cel mai mult să fie curat? Geamurile, podelele și suprafețele! Haha, deci… cam tot. Într-o notă mai serioasă, cu vasele te descurci, o perdea o bagi la mașină, bibelourile și electrocasnicele le mai ștergi cu o cârpă, dar trebuie să fie curat locul unde le așezi din nou. Germofoba care locuiește pe un neuron îmi ordonă să zic și că e musai să fie curățenie igienică, adică fără microbi, virusuri și alți carcalaci care își fac colibă pe suprafețe.

Fiecare om are modul propriu de a-și organiza treaba. Eu am nevoie de un plan clar stabilit dinainte de a mă apuca de treabă, chit că tind să devin haotică pe parcurs. Intenția contează, nu? Organizarea, cel puțin teoretică, îmi dă avânt. Și o oarecare siguranță, sau mai degrabă să-i spun… liniște?

Primul pas ar fi minimalismul. Nu pot gândi limpede în momentul în care văd cutii, cutiuțe, decorațiuni, măști și parfumuri așezate haotic, sau mai bine zis uitate pe unde apuc. Astfel că primul pas pe care îl fac e să arunc o privire în jur, să așez prin cutii sau dulapuri ce nu îmi e necesar zilnic, să arunc ce nu îmi mai e necesar deloc, să organizez mai bine obiectele de care am nevoie des. Astfel: arunc, de exemplu, cutiile produselor cosmetice (de obicei le păstrez de drag până realizez că nu am nevoie de ele), grupez în cutii cosmeticele și parfumurile noi pe care le-am cumpărat și le-am uitat pe rafturi, la fel fac și cu bijuteriile împrăștiate sau ustensilele cosmetice. Iar pentru produsele de uz zilnic am o tavă pe care o updatez constant. Arunc anumite produse, adaug altele… e o perpetuă mișcare acolo. Pături, pleduri, perne extra, haine azvârlite de colo colo sunt puse ori în dulap ori la spălat.

Abia când e ordine pot gândi limpede. Când văd rafturile oarecum aerisite și fotoliile goale, pot trece la pasul următor.

Covoare nu mai am nicăieri. Nu găsești bucată de textil pe podelele mele, astfel încât îmi e mult mai ușor să curăț. Perdelele la spălat, uscat și puse la păstrare până e gata curățenia. Perdelele au reprezentat mereu ultimul pas. Când aveam perdele la geam… abia atunci știam că e gata.

Al doilea pas e reprezentat de ajutoarele de nădejde. Când ești un incapabil la început de drum, ajutorul e musai. Și aici nu mă refer neapărat la încă o pereche de brațe care să curețe cot la cot cu mine. Mă refer la tehnologie care lucrează și avansează în permanență în folosul nostru. Când eram mică, pe jos se ștergea mergând în genunchi cu o cârpă înmuiată în apa cu „dero” dintr-un lighenuș, iar covoarele se periau în același mod, doar că te alegeai și cu genunchii iritați. Un fel de 2în1, un fel de „vrei curățenie? Genunchii la julit!”.

Evident că acum, fiind de capul meu și, mai ales, puțin mai puturoasă din fire… am căutat alternative pentru clasicele metode de a face curățenie. Am găsit o mulțime de aparate de curățat inovatoare, parcă proaspăt ieșite dintr-un SF, cu funcții pe măsură, dar ușor de utilizat. Am jubilat. Și germofoba de pe un neuron și puturoasa de pe alt neuron. Să ne întoarcem un minut la ce am zis mai devreme. Ce ziceam că vreau să fie musai, dar musai curat și igienizat? Geamuri, podele, suprafețe.

Știți cum e să trăiești cu papagali în casă? Trăiești, practic, în puf. Și când zic puf, mă refer la PUF! Puf de păsări peste tot. Pe podea, pe rafturi, pe haine, prin păr ar mai lipsi să găsesc pufuleț de papagal și ar fi meniul complet. Am un aspirator mare, cu fir, dar e în cutie, peste cutie e o altă cutie, iar peste cutie, ce credeți că e? Un aspirator mai mic! Dar el, micuțul, nu face față, iar să dau totul la o parte pentru a scoate aspiratorul mare… dar cu ce am greșit? V-am zis că-s puturoasă. Aș prefera să înlocuiesc cele două produse cu unul singur: un aspirator fără fir precum cel mic, dar mai mare, precum… cel mare (păi nu?). Un aspirator vertical care să aibă o autonomie mai mare, o putere mai mare, capăt pentru spații înguste și să fie ușor de manevrat. Pe lângă puf, sunt în continuu război cu scamele. Pentru că podelele mele nu sunt acoperite cu covoare, orice firișor de praf e rapid transformat în fuioare de scame care zboară cât colo când încerc să le mătur. Să nu mai spun că se prind în perii măturii și e mai mare deranjul. De aceea, un astfel de aspirator mi-ar fi de un real ajutor și ca pregătire pentru curățenia generală, dar și pentru întreținerea zilnică. Și nu e doar pentru podele, îl pot folosi și pentru textile!

Dar cu germofoba pe neuron știți cum e să trăiești? Eu trăiesc cu ea de prin adolescență. Eu nici în ziua de azi nu prea ating clanțele și, în general, mai nimic. Nu îmi place să ating obiectele altora și nici alții să îmi atingă obiectele personale. Ce pot eu să visez dacă nu un aparat de curățat cu abur care dezinfectează și poate fi folosit pe majoritatea suprafețelor din casă? Vizionarea clipului de prezentare a fost o reală plăcere, vă dați seama, e visul meu să am podele igienizate, precum și plita sau baia pe care urăsc să le curăț! E un vis, abia asta e curățenia care contează. Curăță și clanțele, să nu uităm de clanțe! Poate pentru el și numai pentru el, întind și un covor după ani și ani, pentru că acest aparat are și funcție de împrospătare a covoarelor. Nu trebuie să o testez și eu?

Lupta cu geamurile e de mult timp pierdută, atât acasă cât și la serviciu am niște geamuri pe care, orice aș face, rămân dâre și pete. Am încercat nenumărate produse de curățare, nenumărate materiale textile cât și șervețele, degeaba. Am ajuns, în final, să arunc vina în cârca geamurilor. Și, deși aparatul pentru curățare cu abur poate curăța și geamurile, prefer un alt aparat mai mic, fără fir, special pentru asta. Un aspirator pentru geamuri pe care să-l folosesc cu detergent, care să-mi spele geamurile și să elimine orice dungă care ar face trecătorii să spună „hal de gospodină!”. Serios, chiar mi-a zis cineva asta zilele trecute.

Avem geamuri curate, suprafețe igienizate și puful aspirat împreună cu scamele? Avem. Am ajuns în punctul în care mă gândesc ce fel de curățenie de primăvară mai e ăsta dacă iau trei produse care m-ar ajuta în doar câteva zile să fac curățenia care de obicei dura săptămâni întregi? Organizarea și „declutter”-ul făcute înainte de curățenia propriu-zisă, trei aparate inovatoare, dar ușor de folosit chiar și de o atehnică precum sunt eu, câteva ture de spălat la mașină și aia-i curățenia. Să o mai numim generală? O numim, n-auzirăți că aparatul ăla curăță pretty much orice? Dacă ar fi să aleg unul singur, pe el l-aș alege. Dar îmi place să fac cumpărături, așa că le aleg pe toate trei.

Iată că, 25 de ani mai târziu, din copilul care se dădea uța în cauciuc și care se ascundea prin covoarele oamenilor, proaspăt periate și lăsate la uscat pe bara din fața blocului, am ajuns femeia care e pusă în fața primei curățenii generale. Voi putea? Cu puțin ajutor, cu siguranță. Rapid și igienic. Tot ce îmi doresc.

Ce mai e de făcut? Mut plantele la aer și la soare, pun la ferestre perdelele proaspăt spălate, schimb aşternuturile cu altele mai colorate şi deja se simte primăvara în aer.

Casa mea e locul meu sigur, locul meu bun. Refugiul, dar şi cetatea. Uneori castelul. E cuibul, e locul unde am amintiri cât să scriu trei cărţi. Casa mea e copilăria mea, e mesele în familie, e râsete, e tăiței cu lapte, dar şi vin fiert cu scorţişoară. E muzică, e veselie, e alinare, e cântatul sub duș, buclele cu ondulatorul vechi, cocoțată pe mașina de spălat veche.

Trebuie să o păstrez curată. Și asta devine mult mai simplu când am ajutoare.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021.


5 gânduri despre “Curățenie generală? În general nu, dar când e musai…

 1. Vai, ce ne mai chinuiam și noi cu bătutul covoarelor. În plus, urcatul până la etajul patru, pe scări înguste, cu ditamai covorul în spinare…
  Karcher are aparate bune, profesionale. Am un aspirator de la ei, îl folosește al meu pe șantier.
  Dacă aș putea, toată gama de la ei mi-aș lua-o.
  Baftă, Dana! Hai, că Paștele e de-abia în mai. Ai timp să câștigi un aspirator! 🤗

  1. Da, si noi stam la 3, ce chin era pe mama saraca… Cateodata ma mai ruga sa o ajut, cateodata pe tata, dar greul pe ea cadea.
   Pai Doamne ajuta, chiar mi-as dori un produs din asta, nici macar nu sunt pretentioasa, oricare dintre ele mi-ar simplifica treaba 😅

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.