Dacă bucătăria mea ar vorbi…

… eu aș avea nevoie de un avocat. Aș fi acuzată de neglijență, de rele tratamente aplicate cuptorului, m-ar acuza chiar și de posesie de vase ilegal de numeroase în chiuvetă.

Dar, deși ar avea dreptate, aș avea o apărare solidă și poate ar renunța la acuzații.

„Onorată instanță, aș zice. Am motive: nu am timp. Ziua mea are douăzeci și patru de ore, precum a tuturor. Nouă ore sunt plecată. Opt ore dorm. Două le petrec pregătindu-mă pentru ziua de lucru, ca orice femeie normală. Două-trei le petrec gătind. Îmi rămân vreo două ore să-mi trag și eu sufletul, așa, ca un om. Cum să mă împart ca să fie și mâncare pe masă și ordine peste tot, dar să rămân și eu cu mințile acasă, odihnită și relaxată? Trebuie să fac din mine o prioritate, pentru a putea menține, cât de cât, bunul mers al lucrurilor.

Astfel că, oricât de dragă mi-ar fi casa, nu e timp să fac totul ca la carte. Am o bucătărie normală, de om normal. Un frigider, o masă, multe dulapuri, aragaz cu hotă, două scaune, chiuvetă și o banchetă doldora de ciocolată. Puteți spune orice, dar aia-i hrană pentru suflet. Fără ea nu funcționez. Și plante. Multe plante pe care le iubesc. Ficus sau bonsai, orhidee sau garofițe, le iubesc pe toate.

Să nu uit de cuptorul de microunde, alias partenerul meu de încredere în ultima perioadă. Când am chiar mai puțin timp decât de obicei, el mă scoate din belele. E vechi și a văzut multe pungi de popcorn înainte de meciuri sau filme. A văzut multe pâini scoase din congelator în ultimul moment și azvârlite într-ânsul două minute pentru decongelare. Acum nu mai vede… e bătrân și i-a și sărit pe geam niște supă. N-am avut timp să curăț, îmi cer iertare. O să o fac și pe asta. Dar, mai presus de toate, mă gândesc să-l pensionez. Ar fi timpul să fie înlocuit de un tânăr, poate chiar din colecția nouă Maris de la Franke. Am dibuit acolo un cuptor cu microunde care s-ar potrivi perfect în peisaj. Aș înlocui aragazul cu o plită, că oricum cuptorul său e nefolosit și mi-aș vedea de treabă. Ba chiar aș avea mai mult loc pentru încă un dulap pentru vase. Vasele n-au nicio acuzație de adus. Sunt curate toate, jur. Chiar și cele din chiuvetă! Le uit pe-acolo, dar le uit la scurs!

Foto: Franke magazin online

Ah, și apropo de scurs, chiuveta cred că m-a reclamat. Așa-i? Ea e turnătoarea. Care e vina mea? Spuneți-mi cum de e vina mea, când eu o curăț, o lustruiesc și ea tot se pătează? E aluat rău, vă jur. Dacă aveam și eu o chiuvetă dintr-un amestec de granit natural și rășină acrilică, altfel ar fi stat treaba. Nu se păta, se curăța ușor, ba chiar avea și un soi de protecție, astfel împiedicând înmulțirea bacteriilor. Unde mai pui că și culoarea se încadrează în peisaj? Oh, de-aș avea-o, aș scăpa de trădătoarea aia din casă. Păi prin tribunale bucătăricești îmi lipsea mie să umblu acum, onorată instanță? Era exact ce-mi trebuia!

foto: Franke magazin pnline

Dar până la chiuveta Franke, am un proces de câștigat. Și îți promit, chiuveto, că o să te arunc ca pe o măsea stricată, dar înainte de asta o să te las fără toți bănuții. Daune morale. Și o să te țin acolo. să te văd cum suferi când îmi instalează chiuveta nouă luată pe banii tăi!”

După cum se vede, bucătăria mea e cam revoltată pe mine. Dar o să-i treacă. Pentru că, dincolo de orice, bucătăria mea, dacă ar vorbi, ar spune că sunt om. Un om care se trezește și face cafeaua, intinde rapid niște unt pe o felie de pâine și poate uită să adune fiecare firimitură de pe masă și poate nu are timp chiar în fiecare dimineață să pună înapoi în dulap ceașca de cafea. Dar aceeași bucătărie e martora atâtor mese în familie… a prânzurilor de week-end cu aromă de ciorbă acrită cu borș și presărată cu leuștean proaspăt, a oalelor de tăiței cu lapte și scorțișoară din plin, a cartofilor prăjiți pe care îi mâncam fierbinți înainte să fie gata următorul rând. Bucătăria mea ar spune că suntem oameni. Cu bune și cu rele. Cu multe bune intenții și puțin timp. Bucătăria mea m-ar ierta că uneori n-am timp să curăț lună aragazul, martor al unor ouă ochiuri nărăvașe. M-ar ierta.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021.


6 gânduri despre “Dacă bucătăria mea ar vorbi…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.