Ce înseamnă „pentru totdeauna”?

Poate părea frivolă această expresie, având în vedere vremurile actuale și cât de efemer e totul. Obiectele, iubirile, relațiile, acordurile, contractele, totul, dar absolut totul se poate destrăma pocnind din degete. Mai credem în „pentru totdeauna”? Mai credem în eternitate? Unora le-ar veni să râdă, sau măcar ar arbora un zâmbet șui, într-un colț de gură.

Eu cred. Cred în continuare că atunci când ți-ai luat un angajament, trebuie să îl respecți. Într-o lume în care oamenii schimbă orice ca pe șosete, de la case, la mașini, la iubiți… eu cred în „pentru totdeauna”.

Cred, de exemplu, într-un cămin pentru totdeauna. Aș fi putut să spun „o casă”, dar o casă e doar o casă atunci când te gândești să renunți la ea într-o zi. O casă pentru totdeauna e un cămin. Iar o casă devine un cămin atunci când o gândești, o dorești, o zidești după sufletul tău. Și nici măcar nu mă refer numai la casa fizică, pentru că ea poate nu va mai exista peste sute de ani, așa cum nici noi nu vom mai fi prezenți peste sute de ani. Dar amintirea… amintirea va dăinui peste veacuri dacă avem grijă să trăim frumos și să răspândim în jurul nostru dragoste, bunătate și vibrații pozitive. Și casele au suflet. Împrumută din sufletul nostru, cei care locuim în ele. Depinde doar de noi să facem dintr-o casă, „acasă”, un loc bun, cald și confortabil, nu doar construit și amenajat după ultima modă, însă rece, fără suflet.

Care e asemănarea între o casă și o iubire?

Construiești totul de la zero. Întâi ți-o imaginezi, apoi mintea ta conturează scenarii, sufletul tău produce pe bandă rulantă fluturi agitați pentru stomac. Când ai imaginea formată, respectiv când începi o relație cu acel om special, începi să depui efort, pentru că dacă investești calitate, vei avea calitate. Nimic nu pică din cer pe lumea asta și nimic nu va dăinui dacă nu ești dispus să faci ceva pentru a-ți împlini visurile și pentru a menține starea de bine. În dragoste investești timp, ești dispus să ierți, să faci compromisuri, să accepți că ai greșit, să faci lucruri care poate nu îți plac atât de mult, dar îl iubești pe el și fericirea sa contează mai mult decât gândul că ai fi vrut la plajă, nu la munte.

Dar pentru o casă? Pentru o casă cât suntem dispuși să facem? Depinde. Dacă ne dorim căminul etern, investim tot. Nu aș putea să îmi doresc să construiesc casa visurilor mele, casa mea pentru totdeauna, dar să aleg, de exemplu, materiale de proastă calitate. Construiesc un cămin, nu un castel de nisip. Chiar dacă bugetul nu e atât de mare, pot depune efort pentru a găsi soluții. La urma urmei, nu în buget stă neapărat calitatea.

Ca și în iubire, nu putem acoperi un ochi și să ne așteptăm să fie bine. Nu putem trece cu vederea fisurile, ci trebuie să înfruntăm, curajoși, orice dificultate. Începând de la fundație, avem nevoie de materiale de construcții de calitate. Nu alese la întâmplare, din zece surse, neascultând sfatul specialiștilor. Eu aș avea grijă când mi-aș construi un vis. Aș alege să colaborez cu specialiști în domeniu care colaborează direct cu producătorii, astfel obținându-mi nu numai calitate, dar și prețuri mai mici decât dacă m-aș învârti eu prin magazine, fără țintă precisă. Aș căuta recenzii video pentru a alege bazându-mă și pe experiențele altora (lucru pe care nu vi-l recomand, totuși, când vă alegeți un iubit. Nu vă apucați să întrebați o sută de români. Nu la asta mă refer când zic că o casă e ca iubirea). M-aș lăsa ghidată de consultanții din grupul privat VIP, pentru că totul ar fi în avantajul meu.

Dacă vrei să nu îți plouă în casă, alegi un acoperiș de calitate. Altfel se duce, la propriu, pe apă, toată munca ta. Începând de la fundație, trecând prin amenajările interioare și sfârșind cu acoperișul, căminul meu trebuie să fie solid, dar cald. Mic, dar plin de iubire. Cald. Primitor. Să stau la fereastră, privind cerul înstelat și să-mi amintesc de zilele când mă rugam pentru ce am acum.

Să fac din el un mediu plăcut pentru toți cei care locuiesc acolo. Să se nască amintiri ce vor dăinui generații întregi. Pentru că, deși o casă nu e eternă, un cămin e. E locul unde am iubit, unde am râs, unde am schițat și plănuit. Unde am împlinit visuri. E fundația pentru viitorul nostru. Vreau să mă uit la el și să-mi văd copiii crescând, jucându-se, aruncând piure pe pereți și strecurând o pisică ciufulită înăuntru, crezând că nu mă prind. Vreau să văd zâmbete știrbe și carioci pe fotoliul meu nou, alb. Cu atât mai bine, va fi personalizat. Vreau îmbrățișări de vineri seara, după ce a adormit copilul și o pungă mare cu chipsuri mâncată cât de încet posibil, să nu declanșăm marea trezire și apariția a doi ochi somnoroși în prag și un „Mami, vreau și eu!”. Și chiar dacă s-ar întâmpla, câteva chipsuri n-au omorât niciun copil. Pentru că, la urma urmei, din asta e compusă viața. Nu putem fi perfecți tot timpul.

Îmi vreau violetele înflorite la fereastra din bucătărie de unde spionez mâța aia afurisită alergând un porumbel și observând cu coada ochiului cum omul meu drag intră în curte, pășind pe poteca din piatră naturală, încărcat cu pachetele de la piață. Râd când mă gândesc că sigur a uitat de pătrunjel sau de ceapă, dar sigur nu a uitat să-mi ia ciocolata aia care îmi place.

Casa, în definitiv, e o poveste scrisă pe pereți cu cerneală invizibilă pentru unii, dar de un auriu prețios pentru cei care locuiesc acolo și îi îndrăgesc fiecare centimetru. Casa e o sumă de amintiri.

Și poate, la un moment dat, o mămică va trece pe stradă cu mititelul ei de mână și îi va spune „Uite… aici au trăit stră… străbunicii tăi. Într-o casă mică, dar plină de iubire.”

Pentru că în ce investești… rămâne. Pentru totdeauna.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021.


3 gânduri despre “Ce înseamnă „pentru totdeauna”?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.