Sacoul vesel și comorile din outlet sau second hand

Eram clasa a opta, era iarnă și voiam să fiu trendy la școală. Nu știu ce a fost în capul meu și ce anume mi-a dat de înțeles că acea ținută ar fi trendy, însă am plecat de-acasă îmbrăcată într-o pereche de pantaloni roșii, evazați, de vară, ghete negre cu talpă ortopedică și o geacă de pluș gri. Pantalonii mi se ridicau în mers deasupra ghetelor și aveam aerisire la șosetele galbene… eram un vis ambulant. A se reține, astfel, că nu am avut niciodată un simț estetic foarte dezvoltat.

Obișnuiam să cumpăr haotic, în funcție de ce se purta, fără să țin cont de culori, țesături, formele corpului meu raportate la hainele pe care mi le doream. Târziu de tot am conștientizat ce mi se potrivește și ce nu și am devenit mai chibzuită în ceea ce privește cumpărăturile făcute. Nu am avut mereu bani pentru haine noi, dar voiam să fiu cochetă, așa că dădeam cu fiecare ocazie iama într-un magazin second hand și îmi cumpăram de acolo, cu doar câțiva lei, ținute întregi. Tot prin perioada aia am găsit sacoul meu preferat, al unui brand de lux, pe care îl am și azi. Un sacou negru, clasic, atemporal. Până în anii 60, sacoul era un articol vestimentar destinat bărbaților, până un creator curajos, Yves Saint Laurent, l-a adus în lumea femeilor. În garderoba lor. În viața lor. L-a adus în atenția noastră, păstrând baza, dar modelându-l astfel încât să se potrivească pe un corp cu forme. L-a reinterpretat, l-a „feminizat”, dacă vreți.

Astfel, datorită lui, noi avem azi un articol vestimentar care e potrivit pentru orice situație. Doar noi, cu imaginația noastră și cu creativitatea nativă, reușim să fim și puternice și feminine și elegante cu ajutorul unui singur element. Vă dați seama că un singur articol vestimentar a rezistat atâția ani? Asta înseamnă stilul. Sunt haine care nu vor ieși niciodată din trend și sunt trenduri care nu rezistă decât o vară. Așa e și în viață, la urma urmei. Unele lucruri sunt eterne, altele sunt efemere. Nu înseamnă că nu sunt frumoase, nu înseamnă că nu ne plac. Dar nu e cazul să ne pierdem capul din cauza lor.

Dacă nu era Coco Chanel curajoasă, poate azi nu purtam pantaloni. Dacă nu era Yves Saint Laurent pasionat și dedicat, poate azi nu purtam sacouri. În piesele nemuritoare merită să investim. Eu am avut norocul să îmi găsesc sacoul de vis într-un magazin second hand, dar nu toate avem bafta asta. Ce mai merită, dacă nu găsești sacoul într-un second hand sau măcar într-un outlet (de unde poți cumpăra produse de lux la prețuri mult mai mici), e să îl iei nou, la preț întreg, și să îl combini cu piese mai ieftine, mai „trecătoare”, sau cu piese cumpărate dintr-un magazin second hand.

Moda, azi, e pe repede-înainte. Trendurile se schimbă cât clipim din ochi și ce porți tu azi și e la modă, săptămâna viitoare poate port eu și să mă consideri demodată. E adevărat că e tentant, dar nu trebuie să cădem în plasa companiilor. Cel puțin nu de fiecare dată. Aici intervine discernământul nostru, capabilitatea de a separa grâu de neghină, de a separa ce ne avantajează, ce ne dorim și ce ni se potrivește de ceea ce vedem pe instagram pe femei cu alt tip de corp, alte forme, altă înălțime sau alt stil de viață. Spre exemplu, AZI sunt la modă treningurile purtate în orice situație. Eu le urăsc. Nu aș putea să port trening în afara casei, oricât de trendy ar fi. Și industria modei poluează, știați? Încercăm puțin să nu ne mai lăsăm purtate de val?

Aleg, în schimb, să combin sacoul meu clasic cu alte piese care mi se potrivesc. Astfel, combinat cu o pereche de blugi pot obține o ținută casual, purtat cu pantaloni conici și tocuri pot obține o ținută office, sau purtat peste o rochie cu paiete și o geantă mică, pot crea o ținută pentru o petrecere. Purtat cu mânecile suflecate și cu o fustă largă, înflorată și un tricou alb, mulat, pot merge la întâlnire. Un tricou clasic, alb, pot găsi oricând într-un outlet damă. E, clar, o piesă cheie în garderoba unei femei, dar nu e atât de important încât să merite sute de lei. Prefer să investesc în alte articole.

foto: unsplash

Numele mari în modă nu mă impresionează decât în măsura în care piesele respective se potrivesc stilului meu personal, iar materialele sunt calitative. Nu o să mă vezi niciodată purtând o haină scumpă doar pentru că e scumpă și poartă semnătura designerului X. Moda și stilul tind să devină două lucruri diferite, spre deosebire de acum o sută de ani, de exemplu, când femeile căutau să fie îmbrăcate bine, nu neapărat să rupă gura târgului pentru că pe ele scria un brand. Dimpotrivă, cred că a-ți etala prea mult și prea des brandurile e o dovadă de prost gust și, poate, de o lipsă de ceva. Dorești să umpli un gol. Poate suferi de neiubire și brandurile etalate pe hainele tale suplinesc niște nevoi, sau doar dau impresia asta. Enfin, asta nu e problema mea. Noi, muritoarele de rând, ne îmbrăcăm doar pentru a arăta bine, pentru a ne simți bine, indiferent că purtăm doar haine de designer, fie că pe sub haina YSL avem un tricou luat de la Evernisaj.

foto: evernisaj

Cândva îmi era rușine să port haine la mâna a doua. Dar azi mă gândesc că de fapt ajut. Hainele second hand nu mai poluează, practic eu reciclez ceva. Știați că pentru fabricarea unei singure perechi de blugi se consumă mii de litri de apă? Vă dați seama ce resurse se consumă pentru modă? Pentru MODĂ! Oamenii mor de sete și de foame prin Africa și noi, ăștia ghiftuiți, avem tupeul să strâmbăm din nas la haine second hand? Nu e nicio rușine. E o favoare pe care o facem planetei, e un bine pe care i-l facem. Și e un bine pe care ni-l facem și nouă și buzunarelor noastre. Stilul nu ține de modă. Poți foarte bine să fii îmbrăcat la modă și să arăți ca un struț beat. Poți să porți haine simple și banale și să arăți ca scoasă din cutie. De tine depinde să dai viață hainelor pe care le porți.

Acum ceva ani, magazinele second hand erau mici și înghesuite și trebuia să scotocești ore întregi prin saci pentru a găsi lucruri care să îți placă și să ți se potrivească. Chiar și așa, era o relaxare care merita efortul depus. Azi poți să intri pe Evernisaj și să îți comanzi produsele, pentru că ramura asta a fashion-ului a evoluat atât de mult încât fac alții treaba pentru tine, tu doar comanzi, așa cum comanzi de la retailerii clasici. În loc să cotrobăi prin magazin (deși ai în continuare și această opțiune), cotrobăi de la tine de-acasă pe un site și e imposibil să nu găsești ceva care să îți placă, pentru că apar noi produse zilnic.

În magazinele second hand, fizice sau online, poți găsi adevărate comori de care te poți bucura fără să te doară buzunarul, pentru că nu costă mult. Fără să te doară sufletul, pentru că nu mai contribui la poluarea planetei. S-a produs o dată. Tu doar refolosești. În plus, hainele second hand au o poveste iar eu ajut la perpetuarea ei. Au suflet propriu. Hainele second hand sunt povești nemuritoare…

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021.


Un gând despre “Sacoul vesel și comorile din outlet sau second hand

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.