La mine-n casă e cald și sărbătoare

„O căbănuță la munte” – auzeam tot timpul în preajma sărbătorilor de iarnă. Toți cunoscuții mei plecau în cuplu sau în gașcă la munte, la o căbănuță. Eu n-am mers niciodată, dar îmi imaginam căsuțele simple, din lemn, înconjurate de brazi. Erau ninse, dar înăuntru era cald și bine, iar oamenii erau veseli, mâncau cozonac și beau vin fiert din căni mari, cu reni.

Cu această imagine în minte am trăit ani de zile și tare mi-am dorit ca atunci când voi avea casa mea, să reușesc să îi redau măcar jumătate din farmecul aproape magic pe care îl aveau, în imaginația mea, acele cabane misterioase în care eu nu am pus niciodată piciorul.

Dar pentru că nu pot construi o cabană din lemn în mijlocul orașului pentru a-mi reda 100% visul, am posibilitatea de a alege o alternativă. În primăvara asta mă mut în sfârșit. Am tot amânat, am găsit în toamnă un apartament frumos, cu ferestre spre sud și vest, micuț, dar cochet și poziționat perfect, chiar în centrul orașului, dar pe o stradă pietonală. Adio trafic, adio zgomote și adio mirosuri de fum de la grătarele vecinilor. Apartamentul a fost al unei bătrâne, iar rudele ei l-au golit complet înainte de a-l vinde și asta a cântărit destul de mult în luarea deciziei, pentru că am preferat să fie așa. Nu mi-ar fi plăcut să mă ocup și de scoaterea mobilelor vechi din casă, e suficient că am pornit renovările ușor, ușor chiar de când am cumpărat apartamentul. Le-am oprit când a sosit iarna, dar acum suntem din nou puși pe treabă. Nu mai sunt multe de făcut, dar suficiente cât să ne țină ocupați toată primăvara.

E prima noastră casă, e doar a noastră. Vreau să ne reflecte personalitatea și să împace ambele gusturi. Eu nu sunt foarte pretențioasă, vreau doar lucruri simple , începând de la pardoseală și terminând cu furculițele din bucătărie. Simple, dar cu gust. Îmi doresc o casă cochetă, aranjată, luminoasă și aerisită și voi obține asta.

Luna viitoare va veni rândul podelelor și până de curând am dezbătut. Părerea mea a fost că o pardoseală de gresie e potrivită pentru instituții, birouri și hoteluri. Nu oferă acea căldură (nici la propriu, nici la figurat) a unui cămin adevărat, cu toate că e mai ușor de întreținut. Prefer parchetul, care nu numai că are acel farmec de odinioară, dar totodată e nemuritor, e etern, nu se va demoda niciodată. În plus, îmi trezește amintiri, nostalgia e la ea acasă când îmi amintesc de sala de clasă în care am făcut primii ani de școală. Era un parchet vechi, din lemn masiv, ce purta urmele timpului și al zecilor de generații care au trecut pe-acolo. Din loc în loc, pete de cerneală. Pe alocuri lipseau și bucăți mici din el și uneori scârțâia. Dar, chiar și așa, ideea de parchet îmi dădea un sentiment plăcut, de siguranță și căldură. Am ajuns cumva la un consens și am ales gresia pentru baie (unde, deși sunt anumite tipuri de parchet rezistente la umezeală, tot mai bună-i gresia) și bucătărie (el mă cunoaște și știe câtă apă reușesc să vărs pe podeaua aia), iar în restul camerelor, adică dormitoarele, sufrageria și holurile să alegem parchetul.

Aici am avut altă dilemă pentru că noi credeam că parchetul laminat e cea mai bună alegere (zero experiență, aveți puțină înțelegere!) pentru că așa aveam în fostul apartament și așa au cam toate cunoștințele noastre. Dar acel parchet se pare că nu e tocmai din lemn așa cum credeam eu, așa că ne-am desumflat de tot. Desigur că ar fi fost soluția mai ieftină și mai rapidă, însă când vorbim despre casa noastră, nu prea ne vine să ne aruncăm cu capul înainte, fără să studiem fiecare opțiune. Gresia a fost eliminată, linoleum a fost zeci de ani pe jos, parchetul laminat am decis deja că nu e soluția ideală, au mai rămas două opțiuni: parchetul masiv sau parchetul dublu stratificat (sau chiar cel triplu stratificat). Aici a fost partea în care am mulțumit cerului că avem prieteni buni, mai trecuți prin viață decât noi, care ne-au recomandat cu drag tipul de parchet pe care l-au montat ei în noua locuință.

Deși parchetul masiv, adică parchetul format dintr-o singură bucată de lemn, are o durată de viață de aproximativ 40 de ani în care poate fi rașchetat de până la 8 ori, se pare că opțiunea mai potrivită pentru noi și pentru ce ne doream de la viitorul nostru ar fi fost parchetul stratificat. „Păi cum, dacă e stratificat nu înseamnă că e precum cel laminat, adică nu e din lemn?”. Răspunsul a fost că nu. Parchetul stratificat e format din două (sau trei) straturi de lemn dispuse perpendicular. Datorită acestui mod de confecționare îl ajută să nu își schimbe dimensiunea în timp (lemnul fiind un material „viu”, cald, care se comportă și în funcție de timp și de condițiile din casă (temperatură, umiditate).

Noi ne-am dorit sistem de încălzire prin pardoseală. Suntem generația care a crescut la bloc, cu calorifere mai mult reci, cu apartamentele pline de covoare și trei pulovere pe noi în fiecare iarnă. Nu îmi doresc ca viitorul meu copil să aibă aceleași condiții, îmi doresc un sistem de încălzire modern și eficient, iar pentru mine, încălzirea prin pardoseală a fost mereu un vis. Un vis care acum se împlinește și din nou prin imaginație mi se rotesc scene cu un pici cu mânuțe mici și piciorușe pufoase cum stă pe jos, în fund, în mijlocul camerei încercând să tragă de coadă o pisică pe care taică-su nu și-a dorit-o, dar o va iubi oricum. Îmi doresc ca piciul meu să umble de-a bușilea pe jos fără să simtă răcoare și îmi doresc să întindă toată ziua câte jucării vrea el și să facă tot haosul din lume pe podeaua aia și eu să am încredere că e în regulă. Că îi e cald și bine și, în același timp, și că podeaua e de calitate și nu cedează în fața furtunii pe care o reprezintă un copilaș.

Dar cum? Ajunsesem la concluzia că parchetul dublu stratificat e opțiunea perfectă, dar chiar și așa nu știam cum să pornim. De unde să începem. Tot prietenilor noștri trebuie să le dăm de băut pentru că ne-au recomandat Alma Parchet, firma cu care au lucrat ei. Am fost de câteva ori la ei la cafea și chiar le-am admirat podeaua din living. Așa sunt eu, cu un ochi la cafea, cu altul la podea. Îmi place să admir casele oamenilor mai degrabă decât să observ dezordinea sau vreun fir de praf pe un raft. Ei aveau un parchet deschis la culoare, lucios și plăcut. Eu, din contră, îmi doream un parchet închis la culoare și mobilă albă, dar asta rămânea de stabilit. Opțiunile sunt suficient de multe încât să îmi pierd capul.

I-am întrebat pe prietenii noștri cum trebuie să procedăm pentru alegerea parchetului, apoi pentru montaj, am cerut detalii despre cum se desfășoară totul și ne-au liniștit: Alma Parchet se ocupă de tot. De la consultanță până la montaj. Vom avea lucrarea la cheie. Ceea ce m-a încântat, mai ales pentru că noi aveam deja apartamentul gol așa cum era recomandat (imaginați-vă cât de greu ar fi să mutăm mobile de colo colo, cât ar îngreuna asta tot procesul), după ce dezbăteam și alegeam, urmau doar să vină să își facă treaba și să ne surprindă plăcut cu rezultatul. Nu suntem genul de oameni care să alerge după ce e mai ieftin, să ne tocmim cu cinci meșteri și niciunul bun, să alegem să ne complicăm cu mai multe firme, doar-doar om economisi zece lei de o cafea. Nu. Deși prețul parchetului din lemn adevărat e mai mare decât prețul parchetului laminat (parchetul laminat fiind soluția cea mai simplă – mergi, îl cumperi, îl montezi, dar dacă te inunzi te-ai lins pe bot), preferăm să facem totul ca la carte. Să alegem experții care să ne ghideze în alegerea perfectă, să ne dea sfaturi și să ne explice avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni. Oameni dedicați, oameni cărora le place meseria aleasă. Astfel de oameni îți vor explica întotdeauna pe înțelesul tău orice, din orice domeniu. Nu știu cum o fi cu fizica cuantică, dar niște parchet…ărie cred că suntem capabili să înțelegem dacă ni se explică frumos.

Cât despre mine… îmi doresc parchet dublu stratificat întunecat și elegant, gata finisat (de ce să mă complic?) cu un aspect nici mat, dar nici exagerat de lucios, mai degrabă un efect ușor satinat și catifelat… și sunt sigură că voi avea ce îmi doresc în urma consultării cu specialiștii. La urma urmei, ei știu mai bine ca mine. Eu îmi pun doar amprenta personală.

Poate că alții au petrecut sărbători de iarnă în cabane călduroase la munte. Dar eu vreau să fac din casa mea, tot anul, cuibul care să-mi dea sentimentul unei sărbători fără final.

Acest articol este fictiv și a fost scris pentru Spring SuperBlog 2021.


Un gând despre “La mine-n casă e cald și sărbătoare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.