Prințesa procrastinării

Eu sunt prințesa procrastinării. Amân lucrurile până în punctul în care ori le fac acum, ori explodează planeta, ori și-a făcut cineva milă de mine și nu mai e nevoie să le fac eu. Sunt acel om care se trezește cu două ore mai devreme doar ca să aibă timp să lenevească un pic înainte să plece unde are treabă. Și mă uită Dumnezeu în poziție de leneveală și bineînțeles că întârzii.

Dacă vă gândeați că fac altfel când vine vorba de curățenie, vă înșelați. Am încercat eu să amân și gătitul, dar dădea burta ghes și na… darămite curățenia! Problema mea nu e de fapt curățenia. E perfecționismul meu și frustrarea că „dacă nu fac bine?”. Orice aș face, parcă tot nu sunt la fel ca atunci când îmi veneau de-a gata și asta mă frustrează groaznic. Că nu știu să mă organizez. Că nu știu rețeta perfectă pentru a le face cum trebuie fără să mă epuizez fizic și psihic.

Așa că am apelat la tehnologie. După ce mi-am luat diverse aparate pentru bucătărie, după ce mi-am luat aspirator vertical fără fir pentru a putea curăța podelele mai repede și cu mai puțin efort (în primul rând) și mai bine, iată că vine sfârșitul lui aprilie și vine mai-ul și vine Paștele și eu ce fac? Aspir și mopuiesc. Am fost o vreme în faza de negare. „Hai, că nu trebuie să șterg și geamurile! Dar ce-are faianța? Mai merge așa din șters în șters până la toamnă!” – problema e că la toamnă aș zice la fel și eu îmi doresc o dată pentru totdeauna toată primăvara o casă curată, cu toate colțișoarele curate, să nu fie nevoie decât de întreținere pentru o vreme. Mi-am dorit aparate de curățat inovatoare, care să mă ajute că obțin ce îmi doresc. Ce urăsc cel mai tare să fac? Să șterg geamurile și faianța.

Pentru geamuri, cel puțin, era treabă de jumătate de zi. Sunt vreo 12 geamuri în total și îmi ieșeau peri albi de câte ori încercam să le curăț. Soluție de șters geamuri, multe, multe șervețele, ploaie de șervețele… și multă, multă răbdrare. Și niciodată nu erau perfecte, fără vreo dâră. Noroc că nu mai sunt vechile ferestre, cu două „foi” (așa se zicea) de geamuri clasice. Dar, chiar și așa, tot se pierde mult timp. Din fericire tehnologia avansează în folosul nostru și ne ajută să obținem rapid curățenia care contează în toate colțurile casei. Eu mă voi focusa pe afurisitele de geamuri și faianță azi.

După ce am dat jos perdelele, am strâns amărâtul ăla de covoraș pe care l-am pus totuși pe parchet până la urmă, am adunat decorațiunile și toate lucrurile de prin baie și bucătărie care parcă erau puse doar să mă încurce, am purces la curăța. M-am înarmat cu un aparat de curățare cu vibrații și cu un aspirator de geamuri și, uite, curățenia WOW scrie la mine-n frunte.

În primul rând, aparatele sunt mici ușor de folosit. Apoi, sunt fără fir, ceea ce îmi oferă o mobilitate mai bună. Niciodată nu mi-a plăcut să depind de un fir, încă de pe vremea telefonului cu disc.

Aparatul de curățare cu vibrații are o autonomie de 100 de minute, iar asta înseamnă că voi curăța faianța fără teamă că voi rămâne fără curent în mijlocul operațiunii. Știți cum curățam înainte faianța înainte? Pulverizam soluția, așteptam cu mâinile-n sân să acționeze și bineînțeles că nu acționa perfect, astfel încât eram nevoită să mai bag și unghiile prin rosturi pentru a curăța vreo urmă de săpun (în baie) sau vreun strop de grăsime (în bucătărie)… ori vreo urmă de… muscă (de pe geamuri).

Cu aparatul de șters cu vibrații KV 4 nu mai e nevoie de gherăit faianța. Umplu rezervorul cu detergent, atașez laveta (care se poate reutiliza, pentru că se poate curăța după fiecare utilizare), pornesc aparatul și aștept ca laveta să se ude automat și șterg. Aparatul va vibra, curățând astfel mai bine și mai profund. Șterg folosind mișcări circulare, încet, relaxat până suprafața e complet udă.

Și aici intră în scenă aspiratorul pentru geamuri și alte suptafețe netede WV 6. Lamela sa e mai flexibilă decât a acelor „raclete” pe care le foloseam cândva pentru a curăța (fără succes) geamurile de la serviciu, iar apa se scurgea pe băț până pe la coatele mele. Aici eu nu intru în contact cu apa murdară, pentru că o dată umezită suprafața cu aparatul cu vibrații, apa e aspirată într-un rezervor care se golește foarte ușor și igienic după ce terminăm treaba.

Geamurile sunt șterse, sclipesc și lucesc frumos și fără urme în lumina soareluri de aprilie, în așteptarea Paștelui. Bineînțeles că mâine va ploua, dar când avem aspiratoare pentru geamuri, cine ar putea să ne oprească din a le curăța din nou poimâine? Dacă nu plouă. Sau săptămâna viitoare? Hai, nici chiar așa! Ce e drept, produsele Kärcher ne ajută să economisim timp prețios. Ne ajută să nu mai afundăm mâinile în ligheane cu apă murdară după ce am curățat gresia. Cui nu îi place să aibă timp pentru lucrurile care îi fac plăcere (un film, o cafea, o sesiune de shopping) și să reducă la minimum timpul alocat curățeniei, dar ea să fie făcută totuși corect și cu simț de răspundere? Nu e nimic greșit în a spune că nu ne place să facem curățenie. Tehnologia ne ajută să facem totul mai simplu și cât mai plăcut posibil.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021.

Foto: Karcher


Un gând despre “Prințesa procrastinării

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.