Somnul dulce

Totul a început când am auzit prima dată pe cineva spunând că nu mai are loc în bagaj pentru că perna ocupă mult spațiu. Jumătate din rotițele minții mele au dat eroare 404, iar celelalte au început să scoată scântei rotindu-se din ce în ce mai rapid. De ce își ia perna cu ea? Unde merge, în colibă? La hotel nu sunt perne? Am rotit ușor privirea, cârcotașii ar putea spune că am dat ochii peste cap și mi-am zis „Fițe!”

Puține știam pe atunci! Când am întrebat o prietenă comună de ce își cară Cutăreasca perna după dânsa prin concedii, am aflat ceva interesant, la care nu m-am gândit niciodată: unii oameni au alergie la praf, în exprimarea populară, alergie care e de fapt la acarienii din praful din casă. Și mulți, mulți oameni suferă din această cauză. Și asta nu ar fi chiar așa rău (deși e), dar poate declanșa chiar astmul.

Despre acarienii din praf știam deja, deși prefer să nu mă gândesc cum își mișcă piciorușele microscopice prin casa mea, dar n-aveam nici cea mai vagă idee că sunt vinovați pentru probleme atât de urâte. Cine și-ar dori nas înfundat, secreții nazale sau tuse? Nimeni, not a single soul, cum ar zice americanul. „Gata”, mi-am spus! Piticii de pe creier mi-au fost activați, inarmați, încolonați, drepți, gata de atac. Păi dacă mă apucă și pe mine alergiile? Ce e de făcut? Iar când prietena mea mi-a zis, de asemenea, că nu poate să doarmă dacă nu are pernuța ei antialergică, mi-am zis că trebuie să intru în rândul lumii cu perna proprie.

Mai întâi, am căutat informații despre micile și scârbavnicele vietăți și ce trebuie să fac să reduc riscul de a mi se declanșa vreo alergie. Desigur, cum nu am suferit de așa ceva 34 de ani, e foarte posibil să nu sufăr nici pe viitor. „Chances are low, but never zero”. Am aflat că sălășluiesc prin saltele, pilote, perne, iar, șoc, până și bibliotecile sunt un factor de risc. Afară cu ele, le dăm foc. Păi cine e Tolstoi ăsta să stea cu acarienii pe dânsul la mine în bibliotecă? Glumesc, nu faceți asta acasă!

Nu. Important e să minimizăm riscul apariției alergiilor păstrând locul în care dormim aerisit, aspirat și curat. De exemplu, aspirăm salteaua, schimbăm des și spălăm lenjeriile la o temperatură mai înaltă.

Dar, de asemenea, trebuie să folosim perne și pilote antialergice. „Ah, stai!” Pilota mea Confort Merino e din lână! Da, rotițele cu eroare 404 au început să se deblocheze. Pilotele din lână nu doar reglează temperatura corpului, asigurând circulația aerului și, astfel, și un somn profund și odihnitor, dar au și proprietăți antialergice. Acest lucru se întâmplă din simplul motiv că lâna este o fibră naturală. Fibrele sintetice, pe de altă parte, sunt un mediu propice pentru „coloniile” de acarieni și bacterii pentru că nu permit aerului să circule și păstrează umezeala. Cine își dorește asta? Sufletul meu germofob cu siguranță nu. Brr! Umezeala e cuvântul cheie aici. Când se formează mucegaiul pe pereți? Când e umezeală! La fel și cu pernele noastre sau cu pilotele.

Ani de zile am evitat lâna pentru că aveam impresia că îmi zgâria pielea și îmi provoca mâncărimi. Evitam paltoane, sacouri, pulovere din lână. Problema era, de fapt, că fibra respectivă era mult prea groasă, iar pielea mea prea sensibilă. Pe vremea aia nu știam că există mai multe feluri de lână cum e, de exemplu, cea cu care e umplută pilota: lână merinos care e mult mai fină și e curățată mecanic și spălată cu detergenți certificați ecologic.

Secretul e că această fibră nu are îndepărtat învelișul de lanolină, adică tocmai cel cu proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Iar materialul care acoperă lâna e bumbac organic, deci totul e fără plastic. Adică și antistatic, deci nu atrage praful și asta diminuează, dacă nu chiar elimină riscul apariției alergiilor.

Atunci am înțeles-o și pe doamna care își cară perna în bagaj, atunci am înțeles-o și pe prietena mea care doarme doar pe pernuța ei. Cu siguranță nu ar fi o idee rea să upgradez și eu perna. La urma urmei, pilotă din lână am deja și i-am simțit efectele. De ce nu s-ar bucura și capul meu, a.k.a. motorașul tuturor răutăților, de același tratament?

La urma urmei, o viaţă avem şi de noi depinde de cum avem grijă de ea. Şi decât să tratez, prefer să previn, astfel că, pe lângă o pilotă din lână, voi alege și o pernă la fel. Nu știu dacă o voi căra după mine în concedii, dar măcar acasă vreau să am un somn demn de o prințesă. Și până pe 13 noiembrie , la Confort Merino beneficiez și de o reducere de 25%. Așa chilipir pentru un somn liniștitor și curat… judecați și voi.

Articol scris pentru SuperBlog 2022.

Publicitate

3 gânduri despre “Somnul dulce

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.